• Äldre 28 Jan 12:54
    4664 visningar
    12 svar
    12
    4664

    Komdom - dåligt preventivmedel!?

    Men vad sjutton!!! Blir irriterad men inte förvånad...

    Är oönskade graviditeter det värsta som kan hända? ...hört talas om könssjukdomar, liksom? Och hur vanligt det är att en klamydiainfektion leder till ofrivillig barnlöshet?

    För några år sedan hade jag ett jobb där jag kom i kontakt med liknande frågor. Den bild jag har fått är att man i Sverige ivrar mycket för p-piller, kanske av historiska skäl då de en gång var viktiga för moderniseringen av värderingar kring kvinnlig sexualitet. På ungdomsmottagningar vill man i alla fall väldigt gärna skriva ut p-piller, och är dåliga på att upplysa om risker och biverkningar.

    Kondom är inte ett dåligt skydd! Dessutom det enda som skyddar mot könssjukdomar. Nu tänker jag inte skylla allt på ungdomsmottagningar, men enligt statistiken är svenska ungdomar bland de sämsta i världen på kondomanvändning. Att vi trots allt har ganska liten förekomst av sexuellt överförda sjukdomar beror på att svenska landsting är fantastiska på smittspårning!

    OCH en sak till: 1/100 blir gravida trots att de äter p-piller - under ett år. Men vadå ett år, säg att du äter p-piller från att du är femton tills du är tjugofem? (Ja, de är fortfarande statistiskt mer säkra än kondomer, men det är en jäkla skillnad på 100% säker het och 99%, även fast 99 låter mycket.)

Svar på tråden Komdom - dåligt preventivmedel!?