Inlägg från: Jeez |Visa alla inlägg
  • Jeez

    Fråga prästerna 14

    Aniara4 skrev 2011-03-05 11:50:22 följande:
    Orättvist tycker jag! Flört

    Bara för att jag råkar ha den läggningen att vad jag helst vill är att leva i en livslång, monogam, heterosexuell relation med en man som dessutom råkar vara lite äldre, lite längre, lite högre utbildad, och tjäna lite mer (ok, MYCKET mer) precis som normen vill att det ska vara, så betyder inte det att jag tycker att mitt sätt är Det Rätta Sättet och den enda acceptabla formen för relationer. Jag vill inte ha nån klapp på huvudet i vigselceremonin att vi är duktiga som älskar på rätt sätt och gör som man ska. Som jag ser det har vi bara haft tur som råkar passa in i normen, eftersom det besparar oss en massa besvär. (Eller så är vi hjärntvättade till att tro att det är vad vi vill! Förvånad)

    Det är delvis därför vi har valt en präst som jag känner, för att jag vet hur hon tänker i de här frågorna och att hon inte kommer att säga såna saker om det går att undvika. Men just den här texten verkar inte gå att undvika, så det är väl bara att tugga i sig, när vi nu har valt att ha en kyrklig vigsel.
    I nästa kyrkohandbok kommer ordningarna se likadana ut. Anledningen till att det är som det är nu är att man inte ville "upphäva" en gudstjänstordning i förtid (man har länge arbetat med nya gudstjänstordningar i Svenska kyrkan, men det kommer dröja några år innan den är klubbad och klar).
  • Jeez
    MrsT2011 skrev 2011-03-11 22:41:53 följande:
    Jag mailade ett antal frågor till vår vigselpräst, samt ett önskemål om förslag på tid för vigselsamtal. Detta var för tre veckor sedan, har inte ens fått ett svar! Ett kort svar i stil med "jag ringer upp när det närmar sig" hade räckt, men att inte svara alls...? Ringde kansliet för en vecka sedan för att kolla att han inte var sjuk eller på semester, och hon var förstående samtidigt som hon försvarade honom. "Ja du vet, han har så mycket, och nu håller han på att flytta ovanpå det."

    Tänk om jag skulle vänta i tre veckor med att svara alla kunder som mailar mig om borttappade fakturor?? Är det inte väldigt dålig stil att i sitt yrke strunta i att svara på mail från ett av "sina" brudpar?

    Om jag fick en krona för varje gång manliga chefers dåliga beteende ursäktas av kvinnorna under dem med ett "jo men han har så mycket..." Lite vanligt folkvett har man väl ändå tid med, särskilt när man dessutom får betalt för att ha kontakt med omvärlden??

    Så vad ska jag göra nu? Behandlar andra präster brudpar på samma sätt?
    Skicka ett påminnelsemail. Det behöver inte vara illa ment att det dröjer. Ibland blir det väldigt mycket på en gång och ett mail kan försvinna bland andra saker. Särskilt dessa dagar, när man läser mail i telefonen men inte alltid vill svara långt när man inte har tangentbord.

    Och precis som Kjell säger. 4 juni ÄR långt borta, det är påsken och kanske konfirmationer och rätt många helger med predikningar, dop etc däremellan. Men eftersom ni ställt frågor borde han ge ett livstecken ifrån sig, det håller jag med om. Men som sagt, ge honom en chans till.
  • Jeez
    fluff2011 skrev 2011-03-24 22:30:44 följande:
    Jag har en fråga om namnbyte. Jag har bytt namn redan nu för att min blivande ska kunna ta mitt nya namn (min mors flicknamn) när vi gifter oss. Enligt skatteverket heter jag nu mitt nya namn men jag vill inte kalla mig det till vardags förrän efter bröllopet. Kan prästen använda mitt gamla namn i vigseln eller måste han använda det nya för att det ska bli legalt ok som vigsel?
    Man måste säga det namn man heter. Det är en juridisk handling.
  • Jeez
    Sarastiko skrev 2011-03-24 22:36:24 följande:
    Jag har en dum fråga..
    Ska träffa prästen den 20 april.
    Vi gifter oss den 23 juli men vi kommer inte komma upp till byn där vi ska gifta oss nå mer än en vecka innan.. och nu vid påsk när vi ska träffa prästen

    Hur mycket skall vara klart nu? Vi har valt psalmer, in och utgångsmarsch men solosången är inte klar än..
    Det är väl ingen brådska med det va?
    Nä, det är lugnt! Ni kan tänka på det i lugn och ro och kolla av per telefon eller mail sen.
  • Jeez
    mandypants200 skrev 2011-04-01 19:44:55 följande:
    Hej!
    Tack för snabbt svar.
    Hur är en välsignelseakt annorlunda från en vigselakt? Säger man fortfarande löftena och "ja" och allt det?

    Tack igen!
    Den är, som Kjell skriver, inte helt lik, men går att göra snarlik. Däremot kan man inte ljuga inför hela församlingen/gästerna och låtsas att detta är vigseln.
  • Jeez
    Humlan66 skrev 2011-04-04 12:17:33 följande:
     Hej

    Ohh vad jag känner mig LEDSEN nu .  jag försöker ringa våran församling och ordna med tiden för kyrkan men hon som svarar är så otrevlig och lyssnar inte, man får inte ens prata klart. usch säger jag

    Vi har ju fått en tid kl 13,00 men vill ha en senare tid så jag ringde för att försöka få lite senare. kan ju ha blitt en avbokning eller något sådant. men sån tur har man ju inte såklart
    Dock förstår jag inte hur dom lagt upp sina tider för hon sa att jämna tider  är det som gäller , men sen har dom bokat in oss kl 13 då , ett dop 14,30 och kl 16,00 en vigsel

    Det är ju inte jämna klockslag.jag försökte med att få kl 13,30 men det va tjii det med.  hon sa att 1 tim mellan behövs för att hinna, men här är det ju 1½.. NÄÄÄÄÄ det är det ju inte fräser hon , för gästerna ska ju in i i kyrkan med eller hur..
    Hopplösa människa, onödigt att vara otervlig tycker jag
    Nu känner jag nästan för att byta kyrka bara för att hon är så otrevlig, fast det där är våran drömkyrka

    Hoppet står til präsen jag ska ringa imorgon. det är hon som utser präst till oss.. Jag ska försöka vädja för att dom vill viga oss efter sista tiden kl 16,00 .. Snälla håll tummarna för oss imorgon
    Tråkigt att du upplever att de inte ens vill lyssna -eller tar sig tid för det. Kommunikation är inte det lättaste, men väldigt viktigt.

    Om hon sa en timma mellan så menar hon (låter det som) att det är tiden mellan att en vigsel/dop tar slut och nästa börjar. En vigsel tar ju ca 30 minuter, men det kan variera något, beroende på musiklängd etc. Sedan ska man gå ut och ta emot och det tar också sin lilla tid, särskilt om man tänker "gömma sig" och sen gå ut när alla gäster väntar utanför. Om de skulle tillmötesgå er önskan att ta det 13.30 så betyder det att era gäster (inkl ni som brudpar) i praktiken inte har någon tid alls att stå utanför kyrkan för ev riskastning, kramkalas mm. Så är det i en del kyrkor och då är det verkligen en känlsa av löpande band tycker jag i alla fall.

    Det låter ändå bra att du får samtala med prästen som jag tolkar vara antingen kyrkoherde eller arbetsledare i den kyrkan. Om ni kan lösa det på något vis är det ju toppen!
  • Jeez
    Syrinx skrev 2011-04-17 18:29:49 följande:
    Hej prästerna!
    Jag har en fråga om lysning. Både fästmannen och jag tycker att det är en rar tradition - plus att vi skulle kunna bjuda på enkelt kaffe för alla vänner som inte kan komma till vigseln i en annan del av kandet - men vi undrar lite hur det går till? Att det går att lysa förstår jag, eftersom Victoria och Daniel hade lysning till sitt bröllop, men vem vänder man sig till? Är det en konstig sak att fråga om?
    Tack på förhand! 
    Ring till kyrkan där ni vill att det ska ske, berätta att ni vet att dte inte görs särskilt mycket längre och att det inte har någon officiell bäring (det var ju isf hindersprövningen förr) men att ni undrar om det går att ordna ändå. Gissar att en enkel lösning är att man ber för "X och Y som ska gifta sig" i förbönen tex...
  • Jeez
    Syrinx skrev 2011-04-18 15:35:58 följande:
    Okej, tack för svaret! Då får vi ringa och se vad de kan göra. Det skulle vara en så mysig sak! Men det är bara i hemförsamlingen de kan lysa, eller?
    Det borde gå överallt.
  • Jeez
    Syrinx skrev 2011-04-22 22:21:39 följande:
    Åh vad kul att höra om andra som ska lysa! Men det låter som att prästen inte egentligen ber för er i förbönen, utan läser upp det i början som ett meddelande? Stämmer det? Vi tänker oss också en liten lysningsmottagning för att vi har så många vänner och bekanta vi vill fira med - då vi båda har stora släkter får tyvärr långt ifrån alla vänner plats i vår vigselkyrka. Bra idé att be om eventuella presenter till lysningsmottagningen istället för till vigselfesten!
    Lysningen tillhörde det som kallas "meddelanden"  och som prästen var ålagd att göra. I en del församlingar är det på den platsen man fortfarande läser upp vilka församlingsmedlemmar som avlidi (med klockringning)t, vilka som gift sig och vilka som döpts.

    I många kyrkor har man helt uteslutit den punkten i ordningen (inte minst för att vi inte är en myndighet längre) och istället ber man för ovanstående. Den punkten ligger i så fall i mitten av gudstjäsnten, efter predikan och trosbekännelse.

    Så det kan ju vara så att man väljer att ha lysningen på det viset. Det är i slutänden upp till prästen som har gudstjänsten.
  • Jeez
    shakynose skrev 2011-04-25 10:31:25 följande:
    Där jag kommer ifrån är det tradition att man har mallkalaset (alltså den stora och vilda festen med mat och dryck som varar till gryningen) till lysningen, medan vigseln tre veckor senare följs av en stillsammare tillställning med kaffe och tårta. Jag har funderat på att klämma ihop dessa fester på en helg: Mallkalas på fredagen, middag på lördagen och vigsel med kaffe och tårta efteråt på söndagen.
    Frågan är nu om man kan ha vigsel i kyrkan på en söndag? Eller brukar det vara upptaget eftersom det är vanlig gudstjänst då?
    Det kan gå efter gudstjänsten om inget dop eller dyl är boka då. Men det beror helt på församling och vad de har att göra i övrigt. PÅ en del ställen har ju präst och musiker flera gudstjänster per söndag (i olika kyrkor). Enklast är att ringa till aktuell församling och fråga!
Svar på tråden Fråga prästerna 14