Inlägg från: Jeez |Visa alla inlägg
  • Jeez

    Fråga prästerna 14

    MAndy skrev 2011-01-30 15:27:59 följande:
    Jag har en fråga.. Kanske har den ställts tidigare, men det är över 20 sidor att gå igenom..

    Hur är det egentligen med kostnader vid kyrklig vigsel?
    Om man väljer att gifta sig i en kyrka som inte är den församlingen man hör till, kostar det något då? Hyra, kantor, präst...? 
    Som Kjell säger, det kostar inget förutsatt att kyrkan (kapellet) tillhör Svenska kyrkan och inte ägs privat (och att en av er är medlem).
  • Jeez
    JulyBrud skrev 2011-02-04 15:43:01 följande:
    Jag skulle aldrig få för mej att betala en präst svart, och tycker det är märkligt om det finns präster som accepterar "svart betalning"

    Om vår kära vigselförättare tackar ja, håller tummarna!! ..och får lov att viga oss, gör han det i egenskap av en vän (eg. vän till min syster och hennes man) man det finns dom som ställer upp för att dom vill kunna glädja andra, och det är ju fantastiskt. Sen vill jag ju inte att det ska behöva kosta personen som ställer upp något (förutom hans tid, vilket i sig är generöst). Vill självklart stå för resekostnaden han kommer få, men det är det väl inget fel med, eller någon regel som förbjuder?
    Frågade en jurist som varit med i arbetet med kyrkoordningen och han sa att all sorts ersättning är mycket tveksam, inklusive reseersättning, boende etc. Skatteverket kan tex se det som en ersättning för arbete och därmed är det skattepliktigt och räknas som en inkomst för den enskilde. Och då är man inne i det där (oavsett om man ger biljetter, en flaska vin eller reda pengar).
  • Jeez
    Aniara4 skrev 2011-02-05 07:57:53 följande:
    Vad tror ni om donation till valfritt välgörande ändamål?
    Det är en god idé som brukar uppskattas (om än inte förväntas). Och sätt in det direkt (dvs ge inte pengar som ska förmedlas av prästen).
  • Jeez
    kandersson174 skrev 2011-02-15 16:23:09 följande:
    Hur mycket borde man donera då? Vill inte verka snål samtidigt som budgeten är begränsad
    Man borde ingenting. Man får. Och då är summan helt valfri -också en krona är ett bidrag. Om man sätter in pengar själv så får inte heller den i vars namn man satt in pengar veta hur mycket utan bara att man gjort det.
  • Jeez
    Mymlan skrev 2011-02-15 20:52:27 följande:
    Vilken kalasbra tråd det här är! Jag har två frågor jag hoppas ni kan hjälpa mig med.

    1. Min fästman är amerikan och jag försöker hitta psalmer på engelska som handlar om kärleken. Har ni några förslag? Vi ska gifta oss i höst så alla sommarpsalmer går tyvärr bort.

    2. Vi ska ha ett litet bröllop med ca 20 gäster. Efteråt tänkte vi bara ha en liten mottagning på någon timme, ingen fest. När vi frågade vår församling om vi kunde vara i församlingens lokaler fick vi till svar att det var reserverat för dop och trots att det inte var några dop inplanerade på "vår" dag ännu så skulle det säkert komma och vi kunde därför inte vara där. Min fråga är varför man skiljer på dop och bröllop så?
    Tyvärr inga förslag på engelska. Kolla i psalmboken om de vigselpsalmer som finns verkar vara översatta -då kanske man kan hitta orginalet på engelska (eller översatt till engelska).

    Ofta har man dop resp vigseltider i kyrkor och det brukar handla om praktiska saker -som hur lång tid det brukar ta med förberedelser och efterarbete osv.  Det kan hända att de vill underlätta för dopfamiljer och därför reserverar tiderna (bröllop brukar ju planeras långt innan medan dop bokas kanske 1- 2 mån innan), kanske får de ofta förfrågningar om bröllopsfester i lokalerna... Prata med kyrkoherden om det var bokningspersonal ni pratade med och fråga (nyfiket) om hur de resonerar och om det går att göra undantag för er.
  • Jeez
    vinterfri skrev 2011-02-21 14:38:14 följande:
    Hallå alla präster! :)

    Jag har en liten fråga som handlar om släktskap till prästen. Det är så att min pappa är präst (kan verka konstigt att jag hellre frågar folk på nätet än pratar med honom, men bröllop är först aktuellt om några år och det känns lite udda att prata om sånt så långt i förväg) och jag undrar lite över hur folk allt som oftast "löser" det.
    Jag tror att jag skulle vilja att min pappa veg mig och min sambo, men är inte helt säker. Skulle ni helst viga era barn eller hellre vara "bara förälder" den dagen? Skulle vara intressant att höra lite synpunkter. :) 
    Och för att komplicera det: jag skulle nog helst vilja vara mamma bara. MEN jag skulle inte ta illa upp om mina barn, när det är dags, frågar för att de ville -då skulle jag glatt göra det.

    Så om NI vill att din pappa viger: fråga!

    Om ni tänker att han ska få vara pappa eller om ni tänker som en del gör; att man vill kunna använda prästen för samtal mm om det knakar -fråga nån annan.
  • Jeez
    vinterfri skrev 2011-02-21 15:35:07 följande:
    Inga enkla svar hos er heller med andra ord. :)
    Jag känner att det skulle vara väldigt personligt om han ville viga oss. Samtidigt är jag lite rädd att han skulle dra personliga anekdoter. Jag vet att min pappa är väldigt bra på att känna av stämmningen och jag tror inte att han skulle bli plump, men jag vill inte riktigt att det enbart ska vara fokus på mig när vi faktiskt är två personer som gifter oss.
    Jag får fnula vidare helt enkelt. :) 
    Visst skulle det vara mycket enklare om alla var tvungna att tänka som jag, det har jag alltid sagt!

    Lycka till med ditt och din sambos fnulande!
  • Jeez
    Catta skrev 2011-02-22 21:10:12 följande:

    Det här med att det MÅSTE vara med minst två psalmer känner jag mig lite skeptisk till.. Jag har varit på flera bröllop som har haft bara en eller ingen psalm alls utan ersatt dem med flera solosånger och musikstycken istället.


    Är de vigslarna inte giltiga då?


    Prästen har i så fall inte följt handboken och kyrkans ordning utan kan bli anmäld för det. Har svårt att tro att skatteverket kulle ogiltigförklara vigslarna, så de är giltiga (prästen har dessutom intygat att vigseln följt gällande lagar och kyrkans ordning i vilken han/hon har vigselrätt). Men prästen kan få stå till svars för det inomkyrkligt om det blir känt och anmält.
  • Jeez
    1700tal skrev 2011-02-23 21:10:26 följande:
    Jag har oxå en fråga. Om man vigs i ett pingstkyrkans kapell (med ekumenisk inriktning) och får uppmaningen att själv hitta präst/pastor från valfri kristen kyrka, hur hittar man en präst då? Är präster i svenska kyrkan generellt villiga att åka på arbetstid när man varken känner prästen personligen eller tillhör de närliggande församlingarna. Hur börjar man leta efter präst? Och tror du vissa präster har något att invända mot att det är pingstkyrkans lokal?
    Hur långt bort från er hemförsamlingen ligger detta kapell? Om det är skälig restid tycker jag att man ska börja fråga sin hemförsamling om de har möjlighet att följa med. Det ligger ju i deras intresse att bygga relation med sina församlingsmedlemmar.

    I andra hand är det församlingen som kapellet geografiskt ligger i. Dessa är säkert mycket vana vid dylika förfrågningar och kan ha som regel att inte hjälpa till (av ekonomiska skäl, de får ingen ersättning från er hemförsamling och de präster som är i tjänst har kanske fullt upp  eller av andra skäl).

    I tredje hand kan man ringa närliggande församlingar, men samma sak gäller där. Om kyrkan inte är en svenskkyrklig kyrka så har dessa församlingar ingen rätt till ersättning från er hemförsamling så det är upp till om de har tid och möjlighet.

    Sen kan man ju ringa stiftet och fråga om de har några tips.

    Präster får numera inte ta betalt för vigslar, dop och begravningar "på egen hand" utan måste vara anställda av en församling eller dyl (tex stift), det går ibland att ordna sådana korta förordnanden som gäller en viss vigsel, men också det innebär en merkostnad för församlingar -särskilt sådana där det är populärt att gifta sig ute eller i privata kapell -så de kan ha som princip att inte göra det.
  • Jeez
    meah2000 skrev 2011-03-05 15:30:39 följande:
    Hej, jag har en fundering.

    Jag gillar inte "tills döden skiljer oss åt". Det låter så hemskt och tragiskt och gammalmodigt tycker jag.
    Kan prästen säga "hela livet ut" istället???
    Om ni väljer att säga löftena själv kan de formuleras själv också. Så ja, NI borde kunna säga livet ut (eftersom det har samma innebörd som döden skiljer oss åt). 
Svar på tråden Fråga prästerna 14