Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Följande fråga har sänts till "Fråga Expertens" jurist som inte har svarat. Jag får ju inte svara i den tråden som bekant och därför svarar jag här och hoppas att frågeställaren läser.

  Borgerlig vigsel i Tyskland följt av svensk kyrkovigsel
  Hej,


  Jag kommer att gifta mig i sommar med en tjej som är tysk medborgare (men folkbokförd i Sverige med personummer, etc). Jag beställde hindersprövningen & äktenskapscertifikatet från Skatteverket och har fått dessa. Men sedan slog det mig att den svenska vikseln kanske påverkas av att vi redan gift oss utomlands. Behöver jag vidta några fler åtgärder innan den svenska vigseln?

  Tacksam för svar!

  Mvh,

  Henrik

  Det är den tyska vigseln som är vigseln, så att säga. Eftersom man inte kan gifta sig två gånger (utan en skilsmässa däremellan) blir den svenska ceremonin i kyrkan ingen vigsel utan en välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap. Den ceremonin har inga juridiska delar och därför behövs inga särskilda blanketter inför den.

 • Kjell Präst

  Igår hade jag en vigsel där jag glömde bort sångsolisten Jag kom på det lite senare  i vigseln och löste det. Inga sura miner, vilket bekräftar min tes att det inte är så noga att allt går exakt efter planerna, det kan bli fina vigslar ändå!

 • Kjell Präst
  bruden skrev 2011-06-19 16:33:18 följande:
  Snälla Kjell!
  Visst måste väl inte den som spelar psalmerna vara kantor "på riktigt"?? Det var någon som sa detta till mig igår men vår präst har inte sagt att det inte går bra. Jag har en kollega (musiklärare och född, uppvuxen i en kyrklig familj) som ska spela både psalmer och solosångerna. Visst är det väl okay? 
  Det måste inte vara en kantor/organist som spelar psalmerna. Säg bara till i god tid innan vigseln att ni har egen musiker med så löser det sig, församlingen lägger sig inte i vilken utbildning den medhavda musikern har.
 • Kjell Präst
  sandis1977 skrev 2011-06-19 17:12:09 följande:
  Kan man tipsa om en rockig utgångslåt spelad på orgel?
  Tipsa kan man alltid!
 • Kjell Präst
  sandis1977 skrev 2011-06-19 18:11:34 följande:
  Typ "I was made for loving you"
  Hade det varit ok tro?
  Ingen aning, känner inte till den. Men de enda begränsningarna som finns är vad som passar i kyrkorummet och vad organisten kan spela.
 • Kjell Präst
  say yes skrev 2011-06-19 19:32:00 följande:
  Hej!
  Jag undrar om man kan välja bort en präst pga hans syn på människan (framförallt kvinnan). Vi bor i sthlm men skall gifta oss på norra Öland och där finns få präster. Den prästen vi med största sannolikhet kommer få är en kvinnoprästmotståndare och har en väldigt fyrkantig syn på kvinnan överhuvudtaget. Detta har han bloggat om och sagt öppet flera gånger något som vi inte kan ta eftersom det är så emot våra egna värderingar.
  I värsta fall så känns det som att vi får vigas i sthlm eller göra det borgeligt då vi verkligen inte vill bli vigda av honom.

  PS. Vi skall ha "härlig är jorden" som en av psalmerna på vårt bröllop. På bröllop i Danmark och Norge (och i min familj då) är denna vanlig. Man kan ju välja att ha ett par av verserna också, inte alla.
  Man kan alltid välja bort en präst, men församlingen har ingen skyldighet att ordna en annan. Om man däremot själv kan ordna en präst så är det inga problem.
 • Kjell Präst
  fasit skrev 2011-06-20 16:48:48 följande:
  Hej!Om man väljer en egen präst (har endel präster i släkten) hur blir det med vigselsamtal då? Måste det vara samma präst som sköter vigselsamtal och vigsel? Vad pratar man om på vigselsamtalet. Jag vill nämligen gärna att min morbror viger oss, men vill kanske inte så gärna prata med honom om äktenskapsfrågor..Tacksam för svar.

  Som Jeez skriver så varierar det vad vi präster talar om vid vigselsamtalet. Jag ställer exempelvis inga frågor som på något sätt kan uppfattas som närgångna, jag vill bara veta hur paret träffades, vad de gillar att göra tillsammans och hur de skulle beskriva varandra. Inget särskilt privat, alltså.
 • Kjell Präst

  Tack för midsommarhälsningar! De kommer extra väl till pass eftersom jag "firar" midsommar på konfirmandläger, långt bort från familjen!

 • Kjell Präst
  Linn89 skrev 2011-07-02 10:47:20 följande:
  Jag undrar om det måste vara psalmer från svenska kyrkan på de två obligatoriska som tillhör gudstjänsten eller kan det vara lovsånger? Tänker "Jag vill ge dig o herre min lovsång" och ev "Öppna mitt hjärta för dig Gud" (den andra är inte bestämd än. Eller måste det vara så att två stycker ska vara valda ur psalmboken?
  Det ska vara psalmer ur psalmboken, vilket ju gör att "Jag vill ge dig o Herre min lovsång" går utmärkt eftersom den finns i psalmboken. Man kan ju också tänka sig tex "Ropa till Gud" som har 703, om man nu vill ha psalmer av lovsångskaraktär. 
 • Kjell Präst
  Linn89 skrev 2011-07-02 21:58:33 följande:
  Lite tillbaka till min fråga igen, "Så stor är vår Gud" är det en psalm? Där är ju annars ett klart Guds-budskap i den lovsången. Det är också en som berör mig väldigt så den hade vart väldigt bra om det inte blir några motstridigheter emot. Är det vanligt att präster vill ha en speciell vigselpsalm med?
  Nej, det är ingen psalm - ni kan ju alltid föreslå att ni har den med utöver de ordinarie två psalmerna. Jag vet inte hur vanligt det är att prästen vill ha med en vigselpsalm. Jag tycker det är trevligt om en av de två är en vigselpsalm, gärna då 84 eller 411 - men något krav är det inte från min sida.
Svar på tråden Fråga prästerna 14