• Äldre 9 May 05:34
    419687 visningar
    1582 svar
    1582
    419687

    Fråga prästerna 14

    In Wonderland skrev 2011-05-09 05:30:15 följande:
    Hej, jag undrar om det är vanligt att kyrkor inte tillåter CD-musik i kyrkan? Vi skulle så gärna vilja gå ut till: Kärleken förde oss samman med Ulf Lundell, som är min fästmans favoritlåt och favoritartist.
    Jag vet inte hur vanligt det är, vissa kyrkor har ju inte ens ljudanläggning och då går det ju inte. Gifter ni er i en storstad finns förmodligen en fungerande ljudanläggning med cd-spelare. Levande musik är ju alltid att rekommendera framför burkad, men det är bara er vigselförsamling/präst som kan svara på om ni kan använda Lundell eller inte.
  • Äldre 9 May 08:16
    linnis83 skrev 2011-05-08 20:42:56 följande:
    Jag sitter och knåpar på vigselprogrammet och undrar lite över hur mycket man kan påverka ordningen, mest vad gäller musiken.

    Hittade en mall till ett vigselprogram som kommer från Svenska kyrkan och där har man lagt in en solosång direkt efter vigselakten och det tycker jag blir bra.
    Sen står ev. solosång både direkt efter ingångsmusiken och direkt före utgångsmusiken. Med ordningen som är presenterad där innebär detta att man får 3 musikstycken på rad antingen i början eller slutet (vi tänkte ha 2 solosånger och 2 psalmer).

    Min fråga är alltså: Är denna ordning bestämd eller finns det möjlighet att stoppa in en solosång på någon annan plats i gudstjänsten än där det är angivet i mallen?
    Eftersom solosånger långt ifrån alltid förekommer på vigslar så finns inga bestämda platser för sådana i ritualet. De gånger jag har haft vigslar med solosång har jag haft följande ordning i början:
    Inledningsmusik (Ingång)
    Psalm
    Lovprisning
    Solosång
    Inledningsord

    Och på slutet (där jag har kastat om vigselordningen lite)
    Vår Fader
    Solosång
    Vigseltal
    Psalm
    Välsignelsen
    Avslutningsmusik (Utgång)
  • Äldre 9 May 09:10
    Willowfield skrev 2011-05-09 08:52:30 följande:
    Hejsan!
    Har en fråga angående psalmer, finns det någon psalm som som är mera inför hösten, tänker då på att den blomstertid och andra liknande psalmer handlar om vår, sommar, vi gifter oss i slutet av juli och vi befinner oss i den gyllene medelåldern och skulle önska oss en psalm som har med detta att göra. Som höstvisa fast med glädje osv.? 
    Hej!
    Tyvärr är det ont om höstpsalmer som inte handlar om död och förgängelse... Men ni kan ju alltid välja några mer "allmänna" psalmer, som inte har med årstiden att göra. En vigselpsalm är ju aldrig fel, exempelvis 84 eller 411
    En trevlig psalm är nr 702 "Kag vill ge dig, o Herre, min lovsång", den har jag haft på vigsel en gång. Är ni lite svängigt lagda sitter inte psalm 333 "Änglarna sjunger i himlen" fel, eller varför inte nr 89 "Se jag vill bära ditt budskap, Herre". Nu är ju slutet av juli fortfarande ganska somrigt vilket gör att jag också kan rekommendera en av mina favoritpsalmer, den oändligt vackra 752 "Över berg och dal"
  • Äldre 9 May 09:45
    Chicita skrev 2011-05-09 09:36:29 följande:
    Har en väldigt udda fråga...
    Vi var på en liten "inför-sommarbröllopssäsången-musik-grej" i kyrkan i går. Präster och kyrkomusiker presenterade lite psalmer och andra musikstycken och sånger som är vanliga på ett sommarbröllop.
    Och efteråt stod vi och pratade med vår präst lite... När jag kom på att "oj vad gör vi med svärden?"

    Det är ju ett medeltidsbröllop, och förutom min blivande och hans marskalker så kan det tänkas att några till vill ha svärd. Det är många kilar som verkar vilja ta chansen att få vara riddare för en dag och leva ut lite Robin Hood-drömmar liksom...
    Så - hur är det?
    Ska dom plocka av sig svärden och lägga dom i vapenhuset? Är det vanhelgande att bära vapen i kyrkan (det var väl i alla fall så tidigare)...
    "min" präst visste inte och skulle höra runt. Det är ju inte en fråga som kommer upp varje dag liksom så det är klart att hon inte vet på stående fot...
    Oj, ja, det var en udda fråga. Har inte behövt ta ställning till den IRL Att det kan anses fel att bära vapen i kyrkan är inte för att det skulle kunna vara vanhelgande, utan för den gamla ordningen att det i kyrkan råder kyrkofrid - militärer och andra vapenbärare som firade gudstjänst gick in i kyrkan vapenlösa (efter gudstjänsten, på kyrkbacken, var det dock fritt fram att slå ihjäl varandra ). Om frågan hamnade hos mig så skulle jag nog faktiskt rekommendera att svärden lämnas i vapenhuset. Det känns fredligare så...
  • Äldre 9 May 14:22
    Willowfield skrev 2011-05-09 14:09:32 följande:
    Tack för dina tips, skall visa detta för min blivande som har en mycket bättre koll och säkert känner igen dem. Kikar även på nätet för att se om jag kan hitta dem och lyssna lite.

    ">



    ">



    ">

  • Äldre 10 May 13:10
    GeneralElectric skrev 2011-05-09 22:55:27 följande:
    Jag undrar hur många kyrkvärdar man ska räkna med att behöva?
    Vi ska ha cirka 150 gäster som är bjudna till middagen, men utöver det räknar vi med minst lika många som enbart kommer till kyrkan. Det kommer att bli ganska komplicerat för kyrkvärdarna, som ska se till att de närmaste i famljerna hamnar vid altaret, de festbjudna på de näst bästa platserna, de enbart kyrkbjudna på rätt platser mitt i kyrkan – men inte på de där sikten skyms; barnfamiljer gärna lite avsides så att de kan gå ut om barnen blir kinkiga, eventuellt nyfikna gärna på läktarna om det blir fullt i de vanliga bänkarna etc...
    M2B tror att två stycken kyrkvärdar räcker; jag tror sex stycken krävs – minst! Finns det någon med erfarenhet av lämpligt antal? Vi vill ju inte att de ska stå och hänga och ha för lite att göra...men vi vill också att det ska vara smidigt med placeringen, samt att kyrkans egna vaktmästare inte ska känna sig överbelastade av anstormningen.
    Kyrkvaktmästarna har tidigare sagt att de eventuellt inte har tid att flytta extra stolar fram till altaret, så att fler kan sitta nära vigseln, beroende på vad annat som är på gång. Är det OK att erbjuda ”våra” kyrkvärdar som extra arbetskraft, eller uppfattas det som att vi lägger oss i deras arbete?
    Jag kan tyvärr inte ge något svar i den här frågan, för det första har jag aldrig haft en vigsel med 300 gäster, för det andra har jag faktiskt aldrig noterat vad de personer gör som du kallar kyrkvärdar (Vad kyrkans kyrkvärdar gör, däremot, har jag rätt bra koll på ). Att era kyrkvärdar hjälper vaktmästarna borde väl dock knappast möta något hinder när det handlar om så enkla saker som att ställa fram stolar.
  • Äldre 12 May 08:52
    Melóra skrev 2011-05-12 08:36:59 följande:
    Hej Kjell!
    Jag funderar lite över det här med psalmerna under vigseln. Psalm 235, ""som en härlig Gudomskälla" (också känd som "Pärleporten") betyder mycket för mig och jag skulle väldigt gärna vilja ha den som en av de två psalmerna under min vigsel. Får man det? Är den lämplig under en vigsel? För om jag har förstått det rätt så kan prästen neka brudparet deras önskemål angående psalmer om han/hon inte tycker att den passar på en vigselcermoni. Tack på förhand! Glad
    Hej!

    Visst kan man ha "Pärleporten" på en vigsel, en gladare psalm är det ju svårt att uppbringa! Eftersomd et är prästen som har det slutliga ansvaret för vigselgudstjänsten så stämmer det att prästen kan neka psalmönskemål. Vi är alla olika och har förstås olika tänkbara anledningar till att ett psalmönskemål skulle nekas, för mig handlar det egentligen uteslutande om årstiden. Om ett brudpar skulle vilja ha "Den blomstertid nu kommer" vid en decembervigsel så skulle jag nog försöka få dem på andra tankar (det har hänt mig, inte vid vigsel men vid dop). Möjligen kan några präster ha uppfattningen att vissa psalmer inte är "vigselmässiga" men jag har svårt att se det, är bara texten positiv och inte tung och dyster så passar väl nästan alla psalmer i vigselsammanhang!
  • Äldre 12 May 11:02
    Soldemor skrev 2011-05-12 10:55:35 följande:
    Som  "Det är en ros utsprungen" på begravning i juli? Fast instrumentellt funkade det när musikern gkprde lite improvisation till.
    Musikval är inte alltid lätt, jag brukar ofta berätta om en av mina första begravningar som nyvigd präst, där de anhöriga ville ha "Fånt ja en körv så höppe ja i älva" på CD efter defileringen. Jag lyckades avstyra detta...
  • Äldre 12 May 11:44
    MrsT2011 skrev 2011-05-12 11:41:03 följande:
    Ytterligare ett exempel på att det lätt går överstyr när en ceremoni ska vara så himla persoooonlig...!
    Eller hur!
  • Äldre 12 May 12:28
    Aniara4 skrev 2011-05-12 12:18:21 följande:
    Jag hoppas det inte var en person som hade drunknat?
    Hahahahahaha... nej då, riktigt så makabert var det inte En organistvän föreslog för övrigt ofta att vi skulle spela "Gubben i lådan, vad har du för dig" på begravningar...
Svar på tråden Fråga prästerna 14