Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Mirjami skrev 2011-05-13 09:51:23 följande:
  Jag vill INTE ha någon psalm alls. Vill inte! Och kantorn får inte komma nära orgeln, för orgelmusik är OFF LIMIT på min bröllopsdag! Har hört för många skräckexempel när de tutar på som galningar på orgeln så det nästan blöder ur öronen!

  Måste man verkligen ha psalmer? Kan man inte välja egen musik?
  Jag blir bara arg när jag läser din fråga och sättet den ställs på (och det händer inte ofta) men svarar kort: Ja, psalmer ingår.
 • Kjell Präst
  BlackWIngedAngel skrev 2011-05-13 10:46:30 följande:
  Åh, så bra. Den här tråden hade jag tappat bort, men så dök den upp igen! :)

  Till personer som är anställda i Svenska kyrkan har jag en fråga: När det gäller präst har jag förstått att denne får lön från kyrkan, oavsett vilken församling h*n tillhör och att man som brudpar inte ska betala någon ersättning till prästen. Men vad gäller för en kantor?
  Så vitt jag begriper gäller samma sak för musikern.
 • Kjell Präst
  GeneralElectric skrev 2011-05-14 12:47:41 följande:
  Det har stått flera gånger i tråden att präster i Svenska kyrkan inte får ta betalt för vigsel. Men vad gäller för pensionerade präster?
  Vi ska ha flera olika präster (ekumeniskt bröllop) och den av dem som representerar Svenska kyrkan är emeritus. Han har glatt tackat ja till att medverka och inte sagt något om ersättning, fast han får väl knappast någon från kyrkan. Är det OK om vi ger honom en gåva? (Han har ingen resväg att tala om, han bor fem minuters promenad från kyrkan.)
  Pensionerade präster får inte heller ta betalt för en vigsel - men en liten gåva är inte fel.
 • Kjell Präst

  Vad gäller psalmerna så är det utan tvekan på följande sätt: I ritualet för vigselgudstjänst i SvK ingår minst två psalmer (men det finns plats för tre). Det finns ingen tveksamhet kring detta, och inga olika tolkningar. Däremot finns det präster som gör fel och tillåter färre psalmer. Precis som det finns rörmokare, poliser och städare som inte följer reglerna utan anpassar dem efter eget tycke.
  Personligen tycker jag inte att det är en uppoffring att ha med två psalmer eftersom det finns så oändligt många vackra psalmer att det egentligen borde vara med många fler i en vigselgudstjänst.
  Den som tycker att Svenska kyrkan är feg eller mesig är förstås i sin fulla rätt att tycka så, precis som alla de som tycker att kyrkan är stel och gammaldags. Det är inte alltid lätt att tillfredsställa allas önskemål, speciellt som kyrkans första och viktigaste uppgift faktiskt är att förkunna evangeliet om Jesus Kristus, oavsett om det handlar om att hålla en vigsel, en begravning, ett dop eller en högmässa.
  Orgelmusiken är en viktig del av kyrkan, och de flesta kyrkomusiker är duktiga. Det finns självklart undantag, och det kommer alltid att finans folk som inte gillar orgelmusik - precis som det finns folk som inte gillar elgitarrer.

 • Kjell Präst
  GeneralElectric skrev 2011-05-15 06:08:17 följande:
  Bra, då har vi tänkt rätt - det blir trevliga gåvor till alla prästerna. (Övriga två gör detta inom ramen för sin tjänst, men i det samfundet är det vedertaget att man ger en donation till välgörande ändamål vilket blir vår en del av gåvan.)

  Undrar dock när gåvan bör överlämnas? Finns något särskilt lämpligt tillfälle? (Endast två av prästerna följer med till bröllopsfesten.) 
  Förhoppningsvis stannar prästerna/pastorerna kvar en stund efter vigseln, säger "hej då" till er o.s.v. Då är det väl lämpligt att ni överlämnar gåvorna.
 • Kjell Präst
  evelinas skrev 2011-05-16 07:30:20 följande:
  Hej!

  Har en liten fundering, vet inte om det kommit upp förr. Kan man ha en sjukhuspräst som vigselpräst trots att denna inte tillhör området man gifter sig i? Denne har dock andra anknytningar till staden och har gjort begravningsgudstjänster där.
  Änglamamma till Hedvig 110322 ♥
  Ja, det går bra förutsatt att prästen tycker att det är okay att ställa upp på sin fritid.
 • Kjell Präst
  Humlan66 skrev 2011-05-16 09:34:55 följande:
  Kjell präst

  Är det altså så att man måste ha 2 psalmer ? Vi viger oss så sent 17,30 och för att inte det ska bli så stressen  för efterföljade middag  osv så tänkte vi försöka korta ner vigseln och därför bara ta en psalm.
  Vi ska ju ha 2 sånger med

  Hur lång brukar en vigselakt med 2 psalmer samt 2 sånger ta ?
  Ja, följer man reglerna så ingår minst två psalmer. En vigsel med två psalmer och två solosånger tar väl runt 30-40 minuter, skulle jag tro.
 • Kjell Präst
  20110820 skrev 2011-05-16 11:06:38 följande:
  Jag har en fråga angående vad jag tror är förbön (Fader vår). Har sett att det numera finns en version som inte är som den jag lärde mig när jag konfimerades. Vilken av dessa används idag? Jag gissar att majoriteten kan "den gamla" och jag vill helst ha den? Kan vi bestämma det eller bestämmer prästen det?
  Nej, det är inte förbönen som kallas "Fader vår" eller "Herrens bön". Det är olika i olika församlingar vilken översättning av "Herrens bön" som används, den från 1917 (Fader vår) eller den från 1981 (Vår Fader). Själv använder jag alltid 1981 års version eftersom språket är mer modernt och lättbegripligt - om det inte finns särskilda önskemål att använda den gamla översättningen. Formellt är det prästen som avgör vilken version som används, eftersom prästen har det slutgiltiga ansvaret för vigseln, men jag tror de flesta präster tar hänsyn till vilken översättning brudparet/begravningsföljet/dopfamiljen vill använda. Oavsett vilken översättning som väljs så kan man läsa den innantill, eftersom båda översättningarna finns tryckta i psalmboken.
 • Kjell Präst
  Binis11 skrev 2011-05-16 09:31:55 följande:
  Hej!

  Undrar om ni präster i tråden kan ge exempel på några fina psalmer som passar bröllop, kan man lyssna på dom någonstans? Finns ju så oandligt många och det är inte det lättase att veta hur dom går.
  Här kan du lyssna på några vigselpsalmer http://www.svenskakyrkanboras.se/www/live/dokumentmallar/Standard.aspx?TreeID=306
  Tyvärr finns ingen sida på Internet där man kan höra samtliga psalmbokens psalmer.
  Själv brukar jag alltid rekommendera psalm 84 eller psalm 411 som vigselpsalm - kompletterad med någon annan, kanske en sommarpsalm om det är en sommarvigsel
Svar på tråden Fråga prästerna 14