• Äldre 19 Nov 04:42
  377218 visningar
  1582 svar
  +1
  1582
  377218

  Fråga prästerna 14

  När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
  Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
  Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
 • Svar på tråden Fråga prästerna 14
 • min hemlig­het
  Äldre 20 Nov 23:49
  #11

  Vad finns det för psalmer som passar till ett januaribröllop?
  Det finns som sagt ovan många vackra julpsalmer men julen känns ganska överspelad i januari...
  och finns det någon sida på nätet där man kan lyssna på låtarna?

  jag undrar också om det är normalt att inte ha "fått" en präst än. Vi gifter oss 8 januari och då vi har lite speciella önskemål med musik/musiker så vill vi prata med prästen i god tid för att få ett godkännande men när jag ringde till pastorsexpedititionen sa hon att vi inte fått någon präst än. De ska ha möte i slutet av november och då ska de förhoppningsvis hinna dela upp vigslarna mellan sig (!) Jag blev ganska chockad måste jag säga! Tänk om vi får en präst som inte alls gillar våra idéer och så är det för sent att fråga någon annan eller hitta någon annan musik. 

 • Burre Präst
  Äldre 21 Nov 03:46
  #12
  catti71 skrev 2010-11-20 21:20:00 följande:
  Hej, har en liten fråga. Hur går man till vägaom man vill förnya sina löften?
  Ungefär som vid en vigsel, dvs kontaktar församlingen där man vill göra det och bokar en tid för det. Ni slipper förstås pappersarbetet med hindersprövning och liknande..
 • Burre Präst
  Äldre 21 Nov 03:57
  #13
  gelehallon skrev 2010-11-20 22:23:42 följande:
  Hej!   Jag undrar över texter som läses och de sedvanliga orden som sägs av prästen, samt löftena..   Finns det utrymme att forma egna texter och kanske välja stycken ur bibeln man vill höra, eller är det bestämt hur det ska vara?    
  En bibeltext är obligatorisk, den där Jesus talar om äktenskapet. Sen akn man, i samråd med vigselprästen välja fler. Några färslag finns i handboken, men man kan också ta andra texter som passar.

  Det finns två varianter av löften i handboken men an kan också utforma dem i samråd med prästen. Då bör de ge uttryck för brudparets vilja att älska varandra tills döden skiljer dem åt. Det är i löftena inte tillåtet att använda formuleringar som "tills livet skiljer oss åt" eller för alltid", "i evighet" eller liknande.


  Inledningsord och böner finns angivna i handboken och skall alltså användas, i några fall finns det två varianter att välja mellan.

 • Äldre 21 Nov 06:24
  #14

   


  min hemlighet skrev 2010-11-20 23:49:30 följande:
  Vad finns det för psalmer som passar till ett januaribröllop?Det finns som sagt ovan många vackra julpsalmer men julen känns ganska överspelad i januari...och finns det någon sida på nätet där man kan lyssna på låtarna?jag undrar också om det är normalt att inte ha "fått" en präst än. Vi gifter oss 8 januari och då vi har lite speciella önskemål med musik/musiker så vill vi prata med prästen i god tid för att få ett godkännande men när jag ringde till pastorsexpedititionen sa hon att vi inte fått någon präst än. De ska ha möte i slutet av november och då ska de förhoppningsvis hinna dela upp vigslarna mellan sig (!) Jag blev ganska chockad måste jag säga! Tänk om vi får en präst som inte alls gillar våra idéer och så är det för sent att fråga någon annan eller hitta någon annan musik. 

  En bra psalm i januari kan vara nr 518, Hur härligt vittna land och sjö. Det är I denna ljuva sommartid med vintertext. Nr 134 Gläns över sjö och strand är ju inte en julpsalm utan en trettondedagspsalm, så är den 8 januari funkar ju även den. Så kan man ju tänka sig någon av vigselpsalmerna också, min ständiga rekommendation är nr 84 Vi lyfter våra hjärtan och nr 411 Gud har omsorg om vårt släkte. Vigselpsalmerna kan man höra på Internet, exempelvis här http://www.svenskakyrkan.se/marsta/vigsel/psalmer.htm Däremot finns det tyvärr ingen sida där man kan lyssna på samtliga psalmer i psalmboken.
  Beträffande er tilldelning av präst så känns det bra sent att bestämma januarischemat i slutet av november. Själv känner jag sedan flera veckor till mitt schema fram till i juni 2011. Men kanske finns det skäl till deras sena beslut, det är ju svårt för en utomstående att säga. Jag förstår er frustration över att ni inte fått någon präst ännu, men får ni veta i slutet av november så har ni ju ändå över en månad på er, och tidigare än så är det nog inte så ofta man träffar sin vigselpräst ändå. Själv träffar jag normalt brudparen en månad före vigseln, men det finns präster som träffar paren tidigare också, likaväl som det finsn de präster som väntar till bara någon vecka före vigseln.

 • min hemlig­het
  Äldre 21 Nov 15:56
  #15
  Kjell Präst skrev 2010-11-21 06:24:10 följande:
    En bra psalm i januari kan vara nr 518, Hur härligt vittna land och sjö. Det är I denna ljuva sommartid med vintertext. Nr 134 Gläns över sjö och strand är ju inte en julpsalm utan en trettondedagspsalm, så är den 8 januari funkar ju även den. Så kan man ju tänka sig någon av vigselpsalmerna också, min ständiga rekommendation är nr 84 Vi lyfter våra hjärtan och nr 411 Gud har omsorg om vårt släkte. Vigselpsalmerna kan man höra på Internet, exempelvis här www.svenskakyrkan.se/marsta/vigsel/psalmer.ht... Däremot finns det tyvärr ingen sida där man kan lyssna på samtliga psalmer i psalmboken.Beträffande er tilldelning av präst så känns det bra sent att bestämma januarischemat i slutet av november. Själv känner jag sedan flera veckor till mitt schema fram till i juni 2011. Men kanske finns det skäl till deras sena beslut, det är ju svårt för en utomstående att säga. Jag förstår er frustration över att ni inte fått någon präst ännu, men får ni veta i slutet av november så har ni ju ändå över en månad på er, och tidigare än så är det nog inte så ofta man träffar sin vigselpräst ändå. Själv träffar jag normalt brudparen en månad före vigseln, men det finns präster som träffar paren tidigare också, likaväl som det finsn de präster som väntar till bara någon vecka före vigseln.
  tack för tipsen, ska lyssna, läsa och konferera lite med sambon.

  jag tycker det är jättesent att få en präst för ni har väl väldigt mycket som ska göras runt julhelgerna och det har ju vi "vanliga dödliga =)" också så det känns osm att det kan bli svårt att hitta tid till möten osv.


  Finns det några generella riktlinjer vad gäller musik och ljus? Vi skulle vilja ha en instrumental låt på cd som ingångslåt, den är ganska lång och vi skulle vilja släcka ner hela kyrkan och sen ha fyra ljusbärare som tänder stearinljus i altargången innan vi kommer in. Är det något vi bör slå ur hågen direkt eller "får man göra så"?


  Vi har pratat med en präst som tyckte det lät som en jättefin idé men eftersom hon var upptagen den dagen och inte kunde viga oss gick vi aldrig in på detaljer. Jag och min sambo har verkligen drömt ihop hur det ska se ut och om de nekar oss med så kort varsel känns det som att en stor del i kyrklig vigsel försvinner - då hade vi nog hellre valt ett sommarbröllop utomhus. Nu gillade vi tanken med ljus/mörker, mystik och den fantastiska lokal som kyrkan är.

 • tågjän­tan
  Äldre 21 Nov 19:17
  #16

   


  min hemlighet skrev 2010-11-21 15:56:53 följande:
  tack för tipsen, ska lyssna, läsa och konferera lite med sambon. jag tycker det är jättesent att få en präst för ni har väl väldigt mycket som ska göras runt julhelgerna och det har ju vi "vanliga dödliga =)" också så det känns osm att det kan bli svårt att hitta tid till möten osv. Finns det några generella riktlinjer vad gäller musik och ljus? Vi skulle vilja ha en instrumental låt på cd som ingångslåt, den är ganska lång och vi skulle vilja släcka ner hela kyrkan och sen ha fyra ljusbärare som tänder stearinljus i altargången innan vi kommer in. Är det något vi bör slå ur hågen direkt eller "får man göra så"? Vi har pratat med en präst som tyckte det lät som en jättefin idé men eftersom hon var upptagen den dagen och inte kunde viga oss gick vi aldrig in på detaljer. Jag och min sambo har verkligen drömt ihop hur det ska se ut och om de nekar oss med så kort varsel känns det som att en stor del i kyrklig vigsel försvinner - då hade vi nog hellre valt ett sommarbröllop utomhus. Nu gillade vi tanken med ljus/mörker, mystik och den fantastiska lokal som kyrkan är.

  Som jag förstått det är det inte ella kyrkor/präster som tillåter musik på cd. Tanken är att en gudstjänst är något man formar tillsammans och en vigsel är en vigselgudstjänst. Dessutom är det inte alla kyrkor som klarar av att göra det rent tekniskt, en del har inte så avancerade ljudanläggningar.
  Jag kan berätta att vi hade Chicagos "You're the Inspiration" intrumentalt på piano vilket blev väldigt bra. Nu vet jag inte vilka intrument som är på den skivan ni vill ha, men synth/keyboard kanske skulle kunna vara en annan variant.
  När det gäller ljuständing skulle jag kunna tänka mig att de är försiktiga av rena brandsäkerhetsskäl. Det kanske går att ringa och be att få prata med vaktmästarna om ett första utlåtande om besked dröjer om präst. Annars går det säkert att få ha mycket levande ljus tända eftersom det är i januari.

 • TheJoh­anna
  Äldre 21 Nov 20:23
  #17

  Rent brandsäkerhetsmässigt tror jag inte att det är någon fara... Många kyrkor har ju Luciafirande med massor av levande ljus och då är man van vid sådant...


  Ljuständningen låter som en jättefin idé, men det är ju inte helt säkert att kyrkan tillåter cd-musik. Men jag tänker mig att stämningen hade höjts ännu mer om ljuständningen skett till levande musik!

 • min hemlig­het
  Äldre 21 Nov 21:51
  #18

   


  TheJohanna skrev 2010-11-21 20:23:56 följande:
  Ljuständningen låter som en jättefin idé, men det är ju inte helt säkert att kyrkan tillåter cd-musik. Men jag tänker mig att stämningen hade höjts ännu mer om ljuständningen skett till levande musik!

  Ja tanken är ju att det ska vara "normal" belysning när gästerna går in och sätter sig. Sen börjar låten i/precis när klockringningen tar slut och då dimmas ljuset (lamporna) ner långsamt. Sen blir det kolmörkt i ca 5-10sek innan ljuständarna kommer in 2 st i mitt gången och en på vardera ytterkant. Efter ett tag tonas lamporna upp igen så när vi kommer in (efter ca 3 min sen låten började) är det "normalt" ljus igen men med en massa stearinljus tända också.

  VILL VILL VILL verkligen få det så här för jag tycker att det vore så vackert!

  Jag tror inte heller att det är någon fara för brandsäkerthet men för säkerhetsskull kan man ju göra som på lucia och placera ut hinkar med våta trasor lite här och var.

 • Sandri­sen80
  Äldre 21 Nov 22:06
  #19

  Vi vill gifta oss utomlands (i Sorrento, Italien). Tas det någon avgift från en svensk präst då? Vi gifter oss utomhus och inte i kyrkan.

  Ingen av oss är troende, men tycker ändå att vigselcermonin är fin, hur vänder sig en präst till det? Jag är född till den kristna tron, min blivande man är muslim, vill en präst ändå viga oss? (Vi säger lite skämtsamt att våra barn är "kristna muslimer" )

  Hälsningar Sandrisen80

 • Jeez
  Äldre 21 Nov 22:12
  #20

   


  Sandrisen80 skrev 2010-11-21 22:06:55 följande:
  Vi vill gifta oss utomlands (i Sorrento, Italien). Tas det någon avgift från en svensk präst då? Vi gifter oss utomhus och inte i kyrkan.Ingen av oss är troende, men tycker ändå att vigselcermonin är fin, hur vänder sig en präst till det? Jag är född till den kristna tron, min blivande man är muslim, vill en präst ändå viga oss? (Vi säger lite skämtsamt att våra barn är "kristna muslimer" )Hälsningar Sandrisen80

  Nu vet jag inte hur det är i Italien, kolla på www.svenskakyrkan.se om utlandsvigslar där. Det är ju inte på alla ställen som svenska präster har vigselrätt.

  Om det kostar något: ja, förmodligen. Utandsförsamlingarna har helt andra förutsättningar än församlingar i Sverige och är beroende av gåvor och att ta betalt för vissa tjänster.

Svar på tråden Fråga prästerna 14