Inlägg från: min hemlighet |Visa alla inlägg
  • min hemlighet

    Fråga prästerna 14

    Vad finns det för psalmer som passar till ett januaribröllop?
    Det finns som sagt ovan många vackra julpsalmer men julen känns ganska överspelad i januari...
    och finns det någon sida på nätet där man kan lyssna på låtarna?

    jag undrar också om det är normalt att inte ha "fått" en präst än. Vi gifter oss 8 januari och då vi har lite speciella önskemål med musik/musiker så vill vi prata med prästen i god tid för att få ett godkännande men när jag ringde till pastorsexpedititionen sa hon att vi inte fått någon präst än. De ska ha möte i slutet av november och då ska de förhoppningsvis hinna dela upp vigslarna mellan sig (!) Jag blev ganska chockad måste jag säga! Tänk om vi får en präst som inte alls gillar våra idéer och så är det för sent att fråga någon annan eller hitta någon annan musik. 

  • min hemlighet
    Kjell Präst skrev 2010-11-21 06:24:10 följande:
      En bra psalm i januari kan vara nr 518, Hur härligt vittna land och sjö. Det är I denna ljuva sommartid med vintertext. Nr 134 Gläns över sjö och strand är ju inte en julpsalm utan en trettondedagspsalm, så är den 8 januari funkar ju även den. Så kan man ju tänka sig någon av vigselpsalmerna också, min ständiga rekommendation är nr 84 Vi lyfter våra hjärtan och nr 411 Gud har omsorg om vårt släkte. Vigselpsalmerna kan man höra på Internet, exempelvis här www.svenskakyrkan.se/marsta/vigsel/psalmer.ht... Däremot finns det tyvärr ingen sida där man kan lyssna på samtliga psalmer i psalmboken.Beträffande er tilldelning av präst så känns det bra sent att bestämma januarischemat i slutet av november. Själv känner jag sedan flera veckor till mitt schema fram till i juni 2011. Men kanske finns det skäl till deras sena beslut, det är ju svårt för en utomstående att säga. Jag förstår er frustration över att ni inte fått någon präst ännu, men får ni veta i slutet av november så har ni ju ändå över en månad på er, och tidigare än så är det nog inte så ofta man träffar sin vigselpräst ändå. Själv träffar jag normalt brudparen en månad före vigseln, men det finns präster som träffar paren tidigare också, likaväl som det finsn de präster som väntar till bara någon vecka före vigseln.
    tack för tipsen, ska lyssna, läsa och konferera lite med sambon.

    jag tycker det är jättesent att få en präst för ni har väl väldigt mycket som ska göras runt julhelgerna och det har ju vi "vanliga dödliga =)" också så det känns osm att det kan bli svårt att hitta tid till möten osv.


    Finns det några generella riktlinjer vad gäller musik och ljus? Vi skulle vilja ha en instrumental låt på cd som ingångslåt, den är ganska lång och vi skulle vilja släcka ner hela kyrkan och sen ha fyra ljusbärare som tänder stearinljus i altargången innan vi kommer in. Är det något vi bör slå ur hågen direkt eller "får man göra så"?


    Vi har pratat med en präst som tyckte det lät som en jättefin idé men eftersom hon var upptagen den dagen och inte kunde viga oss gick vi aldrig in på detaljer. Jag och min sambo har verkligen drömt ihop hur det ska se ut och om de nekar oss med så kort varsel känns det som att en stor del i kyrklig vigsel försvinner - då hade vi nog hellre valt ett sommarbröllop utomhus. Nu gillade vi tanken med ljus/mörker, mystik och den fantastiska lokal som kyrkan är.

  • min hemlighet

     


    TheJohanna skrev 2010-11-21 20:23:56 följande:
    Ljuständningen låter som en jättefin idé, men det är ju inte helt säkert att kyrkan tillåter cd-musik. Men jag tänker mig att stämningen hade höjts ännu mer om ljuständningen skett till levande musik!

    Ja tanken är ju att det ska vara "normal" belysning när gästerna går in och sätter sig. Sen börjar låten i/precis när klockringningen tar slut och då dimmas ljuset (lamporna) ner långsamt. Sen blir det kolmörkt i ca 5-10sek innan ljuständarna kommer in 2 st i mitt gången och en på vardera ytterkant. Efter ett tag tonas lamporna upp igen så när vi kommer in (efter ca 3 min sen låten började) är det "normalt" ljus igen men med en massa stearinljus tända också.

    VILL VILL VILL verkligen få det så här för jag tycker att det vore så vackert!

    Jag tror inte heller att det är någon fara för brandsäkerthet men för säkerhetsskull kan man ju göra som på lucia och placera ut hinkar med våta trasor lite här och var.

Svar på tråden Fråga prästerna 14