• Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
  Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
  Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
 • Svar på tråden Fråga prästerna 14
 • Karamellen

  Hur lång tid innan vigseln brukar man bli kontaktad av prästen och gå genom saker och ting? Är det endast möjligt att göra detta dagtid på vardagar? Eller kan man kanske ta en senare eftermiddag eller på en lördag? Kan vi ta med vår dotter (1½ år) eller bör vi fixa barnvakt?


  In- och utgångsmusik har vi tillsammans med kantorn redan bestämt, kan prästen motsätta sig detta? (Om han inte gillar valet av musik tänkte jag)

 • Kjell Präst

   


  Karamellen skrev 2010-11-19 08:29:55 följande:
  Hur lång tid innan vigseln brukar man bli kontaktad av prästen och gå genom saker och ting? Är det endast möjligt att göra detta dagtid på vardagar? Eller kan man kanske ta en senare eftermiddag eller på en lördag? Kan vi ta med vår dotter (1½ år) eller bör vi fixa barnvakt? In- och utgångsmusik har vi tillsammans med kantorn redan bestämt, kan prästen motsätta sig detta? (Om han inte gillar valet av musik tänkte jag)

  Det är olika hur tidigt prästen hör av sig. Jag brukar höra av mig ungefär en månad före vigseln, det finns de som hör av sig såväl tidigare som senare än så. Tycker ni det dröjer för länge kan ni alltid själva kontakta honom/henne.
  Jag tar normalt alltid samtal på dagtid vardagar, men har gjort vissa undantag - då jag exempelvis haft söndagsgudstjänst har vi tagit samtalet efter detta. Andra präster har, så vitt jag förstår, ofta samtal kvällstid. Dottern kan absolut vara med, men fokus blir förstås lite splittrat för er. Har ni möjlighet att ordna barnvakt så är det kanske lugnast ändå - för er själva.

  Teoretiskt kan prästen säga nej till viss musik, absolut- men har musikern redan sagt ja så är musiken högst sannolikt av sådan art att även prästen accepterar den.

 • Kjell Präst

   


  tågjäntan skrev 2010-11-19 19:51:59 följande:
  Säger hej och *vinkar* i den nya tråden .

  Hej själv! Kul att du tittade in!

 • Jämntjock

  Ni har säkert svarat på detta i de tidigare trådarna men jag frågar igen

  Vi vill gärna har svarta klänningar med syrénlila detaljer på våra tärnor eftersom vårt färgtema kommer bestå av dessa två färger plus vitt. Vad jag förstått så "ska" man inte använda svart på bröllop och lila är väl påsken och sorgens färg? Vi väljer färger efter vad vi tycker om och vad vi tycker är fint, inte efter symbolik, men man vill ju inte trampa någon på tårna.

  Vi gifter oss sent i maj så klänningarna kommer vara av "lättare" knälång modell, inga tunga hellånga ylleklänningar

 • Kjell Präst

   


  Jämntjock skrev 2010-11-20 15:56:35 följande:
  Ni har säkert svarat på detta i de tidigare trådarna men jag frågar igen Vi vill gärna har svarta klänningar med syrénlila detaljer på våra tärnor eftersom vårt färgtema kommer bestå av dessa två färger plus vitt. Vad jag förstått så "ska" man inte använda svart på bröllop och lila är väl påsken och sorgens färg? Vi väljer färger efter vad vi tycker om och vad vi tycker är fint, inte efter symbolik, men man vill ju inte trampa någon på tårna.Vi gifter oss sent i maj så klänningarna kommer vara av "lättare" knälång modell, inga tunga hellånga ylleklänningar

  Enligt etikettsexperterna ska man inte ha helsvart på bröllop, men med några färgglada detaljer går det bra, tror jag Magdalena Ribbing brukar skriva I så fall bör ju era tärnklänningar funka. Lila är botens färg i kyrkan, fasteperioderna före påsk och före jul (advent, alltså) har den liturgiska färgen lila (eller blått). Påskens färg är svart på långfredagen och vitt på påskdagen (vitt är festfärgen i kyrkan, kan man säga)

 • Lisa Maria

  Hej Kjell Präst.


  Kan bruden sjunga på sitt eget bröllop? Var bör hon isåfall stå? Kan hon göra det som en överraskning till brudgummen?


   

 • Kjell Präst

   


  Lisa Maria skrev 2010-11-20 19:18:00 följande:
  Hej Kjell Präst. Kan bruden sjunga på sitt eget bröllop? Var bör hon isåfall stå? Kan hon göra det som en överraskning till brudgummen?  

  Det finns inget som hindrar att bruden sjunger, utom möjligen bruden själv- det är en rejäl anspänning bara att kliva in i kyrkan som brudpar, och det ska starka nerver till för att man ska kunna sjunga solo i den situationen. Men det har ju förekommit, så det går ju. Jag har aldrig varit med om det, så jag vet inte riktigt var bruden kan stå i så fall - men jag tänker att hon bör flytta sig en aning bort från gummen, men inte alltför långt, inte som en "ordinarie" solosångare. Visst kan hon väl göra det som en överraskning, så länge präst och organist är med på noterna.

 • catti71

  Hej, har en liten fråga. Hur går man till vägaom man vill förnya sina löften?

 • gelehallon

  Hej!


   


  Jag undrar över texter som läses och de sedvanliga orden som sägs av prästen, samt löftena..


   


  Finns det utrymme att forma egna texter och kanske välja stycken ur bibeln man vill höra, eller är det bestämt hur det ska vara?


   


   

Svar på tråden Fråga prästerna 14