• Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
  Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
  Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
 • Svar på tråden Fråga prästerna 14
 • FruJuni2015

  Hej!

  Vi gifter oss på midsommarafton. Vi vill ha några "lätta" psalmer. Vi tänkte på den blomstertid men har du något förslag till? för man ska väl ha två stycken?

 • Kjell Präst

  Japp, två psalmer. Finns ju fler fina sommarpsalmer, som "I denna ljuva sommartid" och "En vänlig grönskas rika dräkt" till exempel.

 • FruJuni2015

  Tack så mycket för svar! Fastna för "En vänlig grönskas rika dräkt" nu gråter jag åt både psalmer och "svenska hjältar" på TV

 • AGustafsson

  Hej Kjell,

  Vi har bokat vår vigsel i Svenska kyrkan nästa sommar eftersom det för oss båda är viktigt med en kyrklig vigsel. Min sambo är dock katolik och önskar därför att äktenskapet godkänns av den katolska kyrkan. Vi har pratat med den katolska prästen i vår hemstad som förklarade hur det rent praktiskt går till, att det krävs en äktenskapskurs och att tillstånd måste ges från biskopen, dock påpekade han att det var mycket svårt att få en vigsel i den Svenska kyrkan godkänd och att vi bör ha vigseln i den katolska kyrkan, då sådan finns i närheten. 

  Jag undrar därför om äktenskap i Svenska kyrkan i regel inte godkänns längre av den katolska kyrkan och hur det fungerar om det skulle godkännas och det i sådana fall blir två präster, då ceremonin i de katolska bröllop jag varit på, dock i Tyskland, är något annorlunda.

  Vi är lite förvirrade och hoppas att ni har något bra svar.

 • litenkaka

  Vi har en fråga om musik :) läser ovan att man måste ha två psalmer men gur mycket musik får man ha som inte är psalmer? Och finns det musik som ni präster inte godkänner? Vi MÅSTE ha med Valborg med Håkan Hellström...

 • Chicita
  litenkaka skrev 2014-12-13 16:14:35 följande:

  Vi har en fråga om musik :) läser ovan att man måste ha två psalmer men gur mycket musik får man ha som inte är psalmer? Och finns det musik som ni präster inte godkänner? Vi MÅSTE ha med Valborg med Håkan Hellström...


  Kan ju svara om hur vi gjorde så får du ett litet hum om Kjell inte är inne på ett par dagar :) 


  Vi hade en ingångslåt - egenvald
  2 psalmer som vi lät prästen välja
  2 egenvalda låtar som makens lillebror framförde
  och så en egenvald utgångslåt.

  Alltså 4 musikstycken var egenvalda.
  Vilka låtar som godkänns har nog mycket med vilken präst ni har att göra.
  Jag har hört om brudpar som fått ha Highway to hell som utgångsmarsch exempelvis, något som långt ifrån alla präster godkänner...

  Men generellt brukar det vara få protester så länge inte musiken är respektlös mot kristendomen som religion eller kyrkan (eller något som kyrkan står för) :) 

  Hur många låtar har nog lite med hur långa dom är att göra också.
  Gudstjänsten (som ju en vigsel är) får inte ta hur lång tid som helst, det brukar finnas fler än ett par per dag som ska vigas, i vår kyrka var det vigsel 14:00, 15:00 och 16:00 och dom behöver ju tid emellan så att de som gift sig hinner iväg innan nästa par kommer ;) 
  Så 3-5 min här och där kan bli lite väl långt i slutänden.
  Det är rätt jobbigt för fötterna att stå så länge, då man står lite annorlunda än man annars oftast gör. Och för mig med en trasig fot så var det extra illa. Så jag önskade många gånger att vi bara skulle ha valt en egen låt ;) 

 • Elna14
  litenkaka skrev 2014-12-13 16:14:35 följande:

  Vi har en fråga om musik :) läser ovan att man måste ha två psalmer men gur mycket musik får man ha som inte är psalmer? Och finns det musik som ni präster inte godkänner? Vi MÅSTE ha med Valborg med Håkan Hellström...


  Ha en dialog med er präst om det där, det är prästen som är ansvarig och bestämmer hur mycket och vad som får vara med. Det där med två psalmer är till exempel inte hugget i sten; vi hade bara en psalm, och i stället mer annan musik. Som Chicita skrev, så är tiden begränsad i vissa kyrkor, men jag har också  varit på ett par vigslar som höll på i mer än en timme; det beror helt på omständigheterna.
 • vinterfri

  Hej!

  Sitter och funderar lite på det här med samtal inför eventuell vigsel. Finns det någon möjlighet att få lite stöttning från kyrkan för att diskutera mer än bara själva "vigselupplägget"? Jag skulle tycka att det vore jätteintressant att få lite hjälp i vår kommunikation och lite tips för att undvika eventuella problem som kan uppstå. Är det något som en präst kan gå in och hjälpa till med? 

  Jag upplever vår relation som trygg och bra så parterapi känns lite väl, men tänker att det kanske kunde vara bra att prata lite med någon mer så att man får en extra stabil grund att stå på. :)

Svar på tråden Fråga prästerna 14