• Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • Elena1

    Jag har en liten fundering angående musik i kyrkan. Det är så att jag under väldigt många år har spelat i orkester och det vore så roligt om de spelade under vigseln (vid solosångerna då, vid psalmerna och in-/utgång är det orgelspel som är aktuellt). Min fråga är nu, kan den präst vi får säga nej till ett sådant arrangemang eller är det fritt fram för oss som brudpar att boka musiker (förutom kantorn på orgel)?

  • Kjell Präst

    Elena1: Teoretiskt kan prästen säga nej eftersom han/hon är den som avgör hur Gudstjänsten ska se ut. Men troligen gör han/hon inte det, det är bäl trevligt med extra musikförstärkning. Men boka inte orkestern förrän ni kollat med prästen. För säkerhets skull, menar jag.

  • MsChevy

    Hur pass mycket kan er "vigselmall" ändras? Jag vill egentligen ha en borgerlig vigsel, då jag inte är religiös för fem öre, men min blivande är mer traditionell och vill ha en präst. Hur mycket kan man ändra på det ni ska säga enligt Svenska kyrkans mall? Vi vill ha en personlig, lättsam och rolig vigsel, som koncentrar sig på att leva lyckligt, respektera varann o så, med så lite prat om gud o jesus o citat ur bibel som möjligt. 
    Hur tänker ni på angående detta?  

  • Kjell Präst

    MsChevy: Det går inte att dra ner pratet om Gud och Jesus, det går inte att ta bort bönerna, det går inte att ta bort bibeltexterna och det går inte att ta bort psalmerna. Föreslår ni det för er präst kan nog en viss irritation uppstå eftersom vigseln är en gudstjänst där två människor ingår äktenskap inför Gud och får Guds välsignelse över äktenskapet.

  • paisley

    Hej!

    Jag har följande frågor:

    Jag är med i Svenska Kyrkan, men inte min blivande man. Har för mig att det räcker att den ena partnern är medlem i kyrkan, stämmer det?

    Ansvarar vi själva för att dekorera kyrkan (altaret till exempel) med blommor, eller är det vanligt att det finns någon bukett eller liknande som kyrkan ordnar med?

    Tack på förhand :)

     

  • Kjell Präst
    paisley skrev 2013-06-03 14:56:54 följande:
    Hej!

    Jag har följande frågor:

    Jag är med i Svenska Kyrkan, men inte min blivande man. Har för mig att det räcker att den ena partnern är medlem i kyrkan, stämmer det?

    Ansvarar vi själva för att dekorera kyrkan (altaret till exempel) med blommor, eller är det vanligt att det finns någon bukett eller liknande som kyrkan ordnar med?

    Tack på förhand :)

    Hej!


    Det räcker att ena partnern är medlem.


    Normalt finns det alltid blommor på altaret, i kyrkoårets färger. Vill man ha extra blomsterdekorationer utöver det ansvarar man själv för det - om det är okay för kyrkan att sådana extradekorationer ställs fram, man kan ju ha flera vigslar på rad och därför svårt att hinna med att "dekorera om" om alla brudpar ska ha sina egna medhavda blommor.

  • kouki

    Det jag har funderat över är det har med förnyelse av löftena/kyrklig välsignelse efter borgligt bröllop. Chicita nämner att man inte har med "tager du"-delen. Men hur ser det då ut? För även om man har sagt "ja" till varandra redan, så kan det ju vara att man vill få säga "ja" inför gud till exempel, om man inte hade möjligheten till det tidigare, rent hypotetiskt. 

    Vad finns det för riktlinjer helt enkelt? :)
    Händer det att prästen ändå kan ställa en fråga, eller blir det bara en lång predikan? 

  • Kjell Präst

    Kouki: Någon lång predikan blir det inte, man kan ha med de flesta av ingredienserna från en vigsel, som böner, psalmsång, bibeltexter, in-och utmarsch. Däremot har man som sagt inte med den juridiska delen eftersom den redan är avklarad borgerligt. Det innebär att frågorna, löftena och tillkännagivandet utgår. Jag har hört om präster som ändå fornulerat något slags frågor, men HUR de gjorde det vet jag inte.

Svar på tråden Fråga prästerna 14