• Äldre 24 Mar 21:27
    416946 visningar
    1582 svar
    1582
    416946

    Fråga prästerna 14

    jenx skrev 2011-03-24 20:49:39 följande:
    Har just börjat fundera på om jag har tänkt fel. Kan bönen efter tillkännagivandet läsas av någon annan än prästen eller blir det konstigt? Vi hade tänkt att vår vän skulle vara vår vigselpräst och att vår vän som är blivande präst skulle läsa (och skriva) bönen. Men nu börjar jag bli osäker och tänker att det kanske är "taskigt" att ta bort bönen från prästen.
    Förbönen kan enligt instruktionerna i handboken bes  "av prästen eller någon av brudparets vänner"
    Det går alltså bra att någon annan gör det. Själv brukar jag däremot alltid ta bönen själv, och göra det i sjungen form. Men "taskigt" är det ju inte om någon annan gör det, eftersom den möjligheten finns i handboken.
  • Äldre 26 Mar 09:32
    Pinkgrape skrev 2011-03-25 21:08:36 följande:
    Med tanke på en annan tråd här, så har jag blivit lite nyfiken.

    Man knäböjer tydligen under vigseln, varför gör man det?
    Att falla på knä vid bön är ett ganska etablerat skick, som dock i den protestantiska kyrkan nu blivit ganska ovanligt. Det förekommer att man knäfaller vid nattvardsgång, konfirmanderna brukar knäfalla i konfirmationsgudstjänsten, och brudparet faller på knä under förbönen vid vigseln.
  • Äldre 26 Mar 09:35
    zvartaliljan skrev 2011-03-25 21:28:42 följande:
    Vi ska ha vigsel utomhus men med en präst från vår församling. Vad gäller för regler då vad gäller psalmer, knäböjning o.s.v? (vi kommer ju varken ha tillgång till orgel/piano eller något altare).
    Min sambo är katolik, får han ändå vigas protestantiskt?
    Ritualet är detsamma som inne i kyrkan, bön, psalmer etc (det går ju att sjunga utan musik). Dock skulle jag som präst ha avstått från att be brudparet knäböja om  man står direkt på en gräsmatta eller liknande. Att din sambo är katolik är inget bekymmer sett ur Svenska kyrkans synvinkel, däremot tror jag att vigseln rent religiöst sett inte är accepterad av den katolska kyrkan.
  • Äldre 26 Mar 11:01
    Pinkgrape skrev 2011-03-26 09:39:44 följande:
    Okej, men just varför knäböjer man?
    Vad, hur ska man säga, symboliserar det?
    Varför är det så viktigt att göra? (Som det verkar vara om man läser trådar här iaf)
    Det symboliserar att man "böjer sig" inför det som är större än en själv, dvs Gud.
  • Äldre 26 Mar 11:02
    zvartaliljan skrev 2011-03-26 10:41:30 följande:
    Hur gör vi med psalmerna då? Tar prästen med psalmböcker eller ska vi trycka upp på papper till varje gäst?
    Jag tor inte att prästen tar med sig psalmböcker, ni får nog trycka upp lappar i så fall.
  • Äldre 26 Mar 20:23
    MrsT2011 skrev 2011-03-26 19:47:04 följande:
    Har jag rätt för mig när jag säger att på motsvarande sätt så står församlingen upp under psalmer och välsignelse (något mer tillfälle?) för att komma närmare Gud?
    Ja, det är riktigt, under vissa psalmer står man upp (markerade med en stjärna i psalmboken), ibland även under välsignelsen. Det är kanske inte i första hand för att man ska komma närmare Gud, utan för att visa en särskild respekt för Gud.
  • Äldre 1 Apr 12:47

    Frågan är om man inte rentav behöver vara biskop för att få gifta sig, jag har för mig det!

  • Äldre 1 Apr 16:25
    mandypants200 skrev 2011-04-01 15:44:07 följande:
    Hej!

    Tack för bra tråd som jag nu plöjt igenom.

    Min fästman är tysk, och vi ska först viga oss borgerligt (som i Tyskland är ett måste eftersom kyrkligt inte blir juridiskt giltigt, plus att hans mormor och farmor ska kunna vara med på det) och några dagar senare kyrkligt i Sverige. Vi kommer själva räkna den kyrkliga vigseln som vår egentliga vigsel. Men eftersom vi då en gång redan juridiskt settt är vigda i Tyskland... gäller det då i Sverige och därmed kan man bara få en välsignelse? Eller hur fungerar det?

    Dessutom undrar vi hur det går till med hindersprövning i vår situation, med en tysk och redan juridiskt vigda, behövs det ändå?

    Finns det något annat som blir annorlunda för oss pga den lite komplicerade situationen? Någon nämnde att man måste säga ens riktiga namn vid en vigsel eftersom det är en juridisk handling, men om min fästman ska ta mitt efternamn, blir det automatiskt vid den borgerliga vigseln i Tyskland, eller i Sverige?

    Egentligen har jag många fler frågor, men jag börjar med dessa! Vore väldigt tacksam för svar!
     
    Ja, eftersom ni är gifta  i Tyskland kan ni inte gifta er i Sverige, det blir alltså en välsignelse ni kan få här hemma.
    Någon hindersprövning behövs inte för en välsignelse
    Välsignelseakten blir ju lite annorlunda mot en vigsel, eftersom den juridiska delen utelämnas.
    Det är korrekt att man måste säga sitt rätta efternamn vid en vigsel pga dess juridiska status, hur det däremot blir med ert efternamn vet jag faktiskt inte.
  • Äldre 1 Apr 16:27

    För säkerhets skull, om det nu inte skulle ha framgått av mitt inlägg nr 375, vill jag tipsa om datumet för min blivande kollegas inlägg nr 373

  • Äldre 1 Apr 19:28
    Aniara4 skrev 2011-04-01 17:10:52 följande:
    Jag tyckte det var roligt!

    Och tacksamt att skämta med stissiga bridezillas.
    Jag tyckte också det var kul...
Svar på tråden Fråga prästerna 14