• Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • Kjell Präst
    snuffran skrev 2012-10-30 11:23:30 följande:
    Hej 

    Har läst i denna tråden ett tag och är väldigt tveksam till om du/ni kan hjälpa mig men behöver någon att fråga.

    Jag och min sambo har pratat om giftermål men vi fastnar alltid på en punkt. Borgerligt eller kyrkligt. Sambon är kristen men inte så stark i sin tro utan nöjd med att vara konfimerad. Han vill gifta sig kyrkligt  och i en kyrka, han tycker det är viktigt för honom.

    Jag däremot är kristen på pappret men jag tror att alla religioner har någonting gott i sig och vet kanske inte riktigt vad jag tror. Jag vill gärna gifta mig med min älskade sambo men jag vill inte känna mig som att jag vanhedrar kyrkan eller min och andras tro.  

    På svenska kyrkans hemsida så står det att endast en behöver vara kristen så som jag förstår det är det inga problem att gifta sig men jag undrar hur du som präst ser på att viga, en som inte vet hur dens tro ser ut och kanske inte ens tror på Gud?
    Det är till och med så att ingen ur brudparet behöver vara kristen, däremot måste en ur paret vara medlem i Svenska kyrkan. Jag frågar aldrig "mina" brudpar någonting om deras eventuella kristna tro, den får vara deras egen ensak så länge de är bekväma med att det i en vigselgudstjänst ingår psalmer, böner, bibeltexter och övrigt tal om Gud. Svenska kyrkan är ju en "folkkyrka" vilket innebär att trösklarna dit in är och ska vara låga. Man avkrävs ingenting särskilt för att få vara med, utan det anses vara en sak mellan den enskilde/a personen och Gud. Jag har alltså ingen aning om hur tron hos "mina" brudpar har sett ut, och det stör mig inte alls - så länge, alltså, man som brudpar (eller dopfamilj eller sorgehus) inte försöker få gudstjänsten att bli mindre kristen. Jag har svårt att se att beteendet hos en normalt funtad brud eller brudgum skulle kunna vanhedra kyrkan. det handlar om att visa respekt åt båda håll, kyrkan respekterar den enskilde/a s rätt att hålla sin eventuella tro för sig själv, den enskilde respekterar kyrkans rätt att vara kyrka.
  • Chicita
    snuffran skrev 2012-10-30 11:24:21 följande:
    Ja föresten om det är någon annan som känner igen sig så skriv gärna hur ni tänkte =)
    Jag är agnostiker. Eller tja det är väl bästa sättet att beskriva det på i alla fall. (och då ligger jag mer åt positivitismens tolkning, än ateismens).
    Jag tror att det finns något. Sen om det är en farbror med vitt skägg som sitter på ett moln och bestämmer över oss, eller om det är naturandar, eller bara kärlekens kraft är en annan sak.

    Kjell Präst och jag pratade om det tidigare här i tråden och jag kom fram till att hans tolkning på kristendomen är något som jag känner att jag kan stå för. Men jag kallar mig fortfarande för agnostiker Flört

    Jag är döpt och konfirmerad. Maken är döpt men inte konfirmerad.
    Vi är båda medlemmar i Svenska Kyrkan men ingen av oss är kända för att nöta ner tröskeln på kyrkan direkt.
    Jag känner dock ett stor lugn och en kärlek när jag besöker en kyrka, och jag känner mig väldigt nära de jag har förlorat.
    Så för mig var det viktigt att vara i kyrkan, för att liksom låta dom "vara med" om du förstår hur jag tänker.
    Den kyrkliga cermonin är för mig mer kärleksfull. Den borgerliga känns mer "klinisk" även om den också kan vara fin och stämningsfull.
    Men det är väl mest det jag förknippar med det borgerliga - stelhet och cermonier. Alltså sånt som ligger och gnager i bakhuvudet på mig varesig det är sant eller inte.
    Precis som att vissa förknippar kyrkan med stelhet.

    Respekt för det kyrkliga rummet och för prästen och allt annat visar du genom att inte begära att dom ska ändra sig för din skull (det är din dag gör som du vill osv osv Tungan ute). Man kan ha önskemål, visst. Men prästen säger ju inte nej för att jävlas.
    Men respekt är allt du behöver ha för att vigas i kyrkan. Din tro eller brist på tro är din ensak. Det är inte respektlöst att inte vara troende.
    Det är däremot respektlöst att be prästen ha annan färg på kåpa eller stola för att matcha färgtemat, eller att hjula in för att det skulle vara roligt. 
    Eller att be honom / henne att "hoppa över det där skitsnacket om Gud" och skippa psalmerna.

    Men det tror jag ju inte att du har planer på att göra heller, med tanke på din fråga Solig
  • snuffran

    Tack Kjell och Chicita 

    Ni har verkligen öppnat ögonen för mig. Var gång jag går in i en kyrka känner jag mig som en bedragare men det ska jag banne mig inte göra. Tack!

     

  • passionsblomman
    Chicita skrev 2012-10-30 10:23:45 följande:
    Jag skulle nog hellre rikta ett tack till Kjell Präst som har orkat svara på frågorna i flera år. Och ändå håller samma positiva ton.
    Han är ju verkligen ett bra exempel på att varken präster eller kyrkan är så "mossig" som många tror Solig 
    Jag med! Det här är ju faktiskt hans (och  de andra prästernas) tråd-ibland lägger vi andra oss i och svarar, men det har i varje fall varit en alldeles tydlig tråd med stort engagemang från  en specialist och hans kollegor. Det gillar jag!
    Jag hoppas Kjell ids stanna länge till-för mig är det en av de få som verkligen varit här länge. Riktigt länge.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • VictoriaE

    Hej, jag har en fraga som jag inte tror har kommit upp forut (Jag ber om ursakt om den har- orkade inte ga tillbaka och lasa sa langDrömmer)- Hur funkar det om man har en kyrklig vigsel, men inte i en kyrka? Galler samma antal psalmer, samma ordning (hur blir det till exempel med att falla pa kna framfor altaret), etc? Har just paborjat processen med att prata med var prast, men vet inte riktigt vad jag ska forvanta mig!

  • Kjell Präst
    VictoriaE skrev 2012-10-30 18:34:05 följande:
    Hej, jag har en fraga som jag inte tror har kommit upp forut (Jag ber om ursakt om den har- orkade inte ga tillbaka och lasa sa langDrömmer)- Hur funkar det om man har en kyrklig vigsel, men inte i en kyrka? Galler samma antal psalmer, samma ordning (hur blir det till exempel med att falla pa kna framfor altaret), etc? Har just paborjat processen med att prata med var prast, men vet inte riktigt vad jag ska forvanta mig!

    Hej!


    En kyrklig vigsel på annan plats än i kyrkan följer samma ordning som en kyrklig vigsel i kyrkan, samma böner, antal psalmer, bibeltexter etc. Rent praktiskt kan det ju däremot bli lite annorlunda (svårt att hitta en lämplig orgel att spela med på en strand tex ) Och detta gäller även för knäfallet under förbönen - det kan vara mindre lyckat att falla på knä i sina fina bröllopskläder om man befinner sig i en skogsglänta.

  • Kjell Präst
    passionsblomman skrev 2012-10-30 16:49:28 följande:
    Jag med! Det här är ju faktiskt hans (och de andra prästernas) tråd-ibland lägger vi andra oss i och svarar, men det har i varje fall varit en alldeles tydlig tråd med stort engagemang från en specialist och hans kollegor. Det gillar jag!
    Jag hoppas Kjell ids stanna länge till-för mig är det en av de få som verkligen varit här länge. Riktigt länge.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Tack! Jag trivs här, så jag stannar så länge jag behövs och orkar
  • maxmamma

    Till Kjell-Präst!!

    Tack för svaren o den där nr 518 verkade riktigt bra då vi gifter oss då det verkligen är vinter Glad 

    hehe ja det där med o kyssas gör jag gärna med sambon men inte då andra ser på. du får väl ge frugan en ordentlig kyss du med när ingen ser er Tungan ute 

  • VictoriaE
    Kjell Präst skrev 2012-10-30 19:36:24 följande:

    Hej!


    En kyrklig vigsel på annan plats än i kyrkan följer samma ordning som en kyrklig vigsel i kyrkan, samma böner, antal psalmer, bibeltexter etc. Rent praktiskt kan det ju däremot bli lite annorlunda (svårt att hitta en lämplig orgel att spela med på en strand tex ) Och detta gäller även för knäfallet under förbönen - det kan vara mindre lyckat att falla på knä i sina fina bröllopskläder om man befinner sig i en skogsglänta.


    Haha... vi ska gifta oss pa ett orangeri- skulle verkligen vilja se agarens min om vi skulle forsoka fa in en orgel....Drömmer (for det ar ju MIN dag banne mig, och da ska det vara som JAG vill ha det Flört)

    Tack Kjell, da har jag i alla fall en lite battre koll pa vad man kan forvanta sig.... Om jag kan smyga in en till fraga kanske- har nagan erfarenehet av att gifta sig pa en plats som inte ger sa manga mojligheter att "gomma sig" nar gasterna ar pa vag ut? Hur gor man med riskastningen, sa att det anda flyter pa? 
Svar på tråden Fråga prästerna 14