• Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

    När hösten rycker närmare startar vi en ny upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3751693.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 13
  • Kjell Präst

     


    Sebastiána skrev 2010-11-01 17:29:26 följande:
    Jag vet att den här frågan ställts tidigare men jag kommer inte ihåg svaret. Jag önskar att min barndomsvän som är präst sedan ett antal år, viger oss. Hon är inte präst i vigselförsamlingen (samma stift dock, men det verkar inte spela någon roll). Hur går vi tillväga? Ska vi först fråga henne om hon kan tänka sig att viga oss och sedan ta kontakt med församlingen där vi ska viga oss?

    Just så. Först frågar ni om hon vill viga er, säger hon ja meddelar ni vigselförsamlingen att ni medför egen präst.

  • Karamellen

    Får jag spinna vidare när det gäller församlingar osv.... Där jag bor finns både en landsförsamling och en stadsförsamling i samma kommun/stad. Är detta två helt olika församlingar eller tillhör man samma församling ändå liksom?


    *luddigt värre*


  • WonderfulWord

    Är det kyrkan som tar kontakt efter att man har bokat tid för vigel angående en pratstund med prsäten eller är det vi som brudpar som ska göra det?
    vika e de valigaste in och ut marcherna och finns de att lyssna på någonstans så man vet vad man har att välja mellan?

    Katarina

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-11-01 18:58:03 följande:
    Får jag spinna vidare när det gäller församlingar osv.... Där jag bor finns både en landsförsamling och en stadsförsamling i samma kommun/stad. Är detta två helt olika församlingar eller tillhör man samma församling ändå liksom? *luddigt värre*

    Alltså, församlingsgräsnerna har ingenting med kommungränserna att göra egentligen. Det kan finnas åtminstone tre-fyra församlingar inom en och samma kommun.

  • Kjell Präst

     


    WonderfulWord skrev 2010-11-01 19:13:09 följande:
    Är det kyrkan som tar kontakt efter att man har bokat tid för vigel angående en pratstund med prsäten eller är det vi som brudpar som ska göra det?vika e de valigaste in och ut marcherna och finns de att lyssna på någonstans så man vet vad man har att välja mellan?Katarina

    Prästen ringer, men tycker man det dröjer för länge kan man alltid själv ta kontakt.
    De vanligaste in-och utmarscherna är väl Wagner och Mendelssohn. Man kan lyssna på ett gäng olika marscher etc på www.kyrkomusik.se

  • nsdtr

    hahahaha nee hon ska inte hoppa på altaret, snarare kanske dansa lite runt oss och mot de inbjudna gästerna,  ska fråga våran präst vad hon tycker om detta, men då kanske det inte är omöjligt iallafall.. tack för ditt svar

  • Sebastiána
    nsdtr skrev 2010-11-01 21:18:24 följande:
    hahahaha nee hon ska inte hoppa på altaret, snarare kanske dansa lite runt oss och mot de inbjudna gästerna,  ska fråga våran präst vad hon tycker om detta, men då kanske det inte är omöjligt iallafall.. tack för ditt svar
    Jag tänker bara... vigseln är ingen föreställning och solosången är ingen konsert...
  • Karamellen

    Ok, så min församling, Piteå stadsförsamling, är alltså något helt annat än Piteå landsförsamling som mina föräldrar tillhör som bor strax utanför stan?


    När jag ska försöka googla och letar på nätet finns bara "Piteå församling" ?


    Kjell Präst skrev 2010-11-01 20:35:03 följande:
      Alltså, församlingsgräsnerna har ingenting med kommungränserna att göra egentligen. Det kan finnas åtminstone tre-fyra församlingar inom en och samma kommun.
  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-11-02 11:42:48 följande:
    Ok, så min församling, Piteå stadsförsamling, är alltså något helt annat än Piteå landsförsamling som mina föräldrar tillhör som bor strax utanför stan? När jag ska försöka googla och letar på nätet finns bara "Piteå församling" ?

    Jag känner inte till förhållandena i Piteå - kanske är det samma församling men olika distrikt? Jag sökte på församlingens hemsida http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=548482 men hittade inte så mycket som kan ge klarhet i detta. Kanske du hittar något?

  • Karamellen

    NU tror jag att jag fattat. Nu var den enda källan i och för sig wikipedia men det står såhär: "Församlingens nuvarande namn och utbredning gäller från den 1 januari 2010, då Piteå stadsförsamling inkorporerades i Piteå landsförsamling. De båda församlingarna var åtskilda i 323 år."


    *fattar lite mer*


    Om jag nu fattar rätt har man slagit ihop stadsförsamlingen och landsförsamlingen och den kallas rätt och slätt Piteå församling? Då blev det ju genast mindre krångligt!

Svar på tråden Fråga prästerna 13