• Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

    När hösten rycker närmare startar vi en ny upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3751693.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 13
  • korpen

    Hej, jag har en fråga angående lokal. Min partner och jag har ännu inte bestämt oss för kyrka och vi funderar fortfarande på alternativet att vigas utomhus eftersom vi känner oss närmare det gudomliga då(, även om vi älskar kyrkorummet). 


    Först vill vi bara veta säkert om det går bra att vigas kyrkligt utomhus "var som helst", på en plats vi väljer ut, alltså ur kyrkans synvinkel. Sedan undrar jag också angående detta: Vid "min" kyrka, där jag vuxit upp, finns en helt underbar minneslund. Men visst är väl de platserna till för sorg-ceremonier? Eller kan man använda dessa rum som vigselrum också? Och så slutligen, hur fungerar det med kyrkoruiner och klosterruiner? De står ju under Länsstyrelsens beskydd men hur ställer sig kyrkan till att viga ett par i den miljön?

  • Kjell Präst

     


    korpen skrev 2010-10-27 19:44:02 följande:
    Hej, jag har en fråga angående lokal. Min partner och jag har ännu inte bestämt oss för kyrka och vi funderar fortfarande på alternativet att vigas utomhus eftersom vi känner oss närmare det gudomliga då(, även om vi älskar kyrkorummet).  Först vill vi bara veta säkert om det går bra att vigas kyrkligt utomhus "var som helst", på en plats vi väljer ut, alltså ur kyrkans synvinkel. Sedan undrar jag också angående detta: Vid "min" kyrka, där jag vuxit upp, finns en helt underbar minneslund. Men visst är väl de platserna till för sorg-ceremonier? Eller kan man använda dessa rum som vigselrum också? Och så slutligen, hur fungerar det med kyrkoruiner och klosterruiner? De står ju under Länsstyrelsens beskydd men hur ställer sig kyrkan till att viga ett par i den miljön?

    I princip går det bra att vigas utomhus, i en klosterruin, kyrkoruin etc (dock skulle jag nog undvika minneslunden). Det är upp till den enskilde/a prästen att säga ja eller nej till en sådan ceremoni.

  • say yes

    Jag vet inte varför men en av de allra vackraste kyrkorna ligger på en kyrkogård (en av sthlms största). Kan man vigas där? Jag vet inte hur jag ställer mig till om jag vill att vi skall vigas där, tror inte min man vill det, men vill ändå fråga. Skogskyrkogården tänkte jag på.

  • Klockarbol

    Så vitt jag vet finns det bara begravningskapell på Skogskyrkogården.

    Jag arbetar på Uppsalas kyrkogårdar och vi bokar bara begravningar i våra kapell, inga dop eller bröllop.

    Men visst är det otroligt vackra kapell på Skogskyrkogården!

  • Kjell Präst

    Jag tror, som Klockarbol, att det bara är begravningar i kapellen på Skogskyrkogården. Jag har haft begravningar där och kan väl säga att jag inte riktigt delar era uppfattningar om kapellens skönhet Men smaken är som baken och jag har inte varit inne i alla kapellen. 

  • Bubblor

    Hej,

    Vi har precis förlovat oss och kommer att gifta oss i juli. Men vi har lite svårt att vänta och skulle vilja gifta oss redan nu, i hemlighet, kanske utomlands. Helt enkelt för att vi vill bli man och hustru så snart som möjligt. Men vi vill inte "snuva" våra familjer och våra vänner på vigsel och firande, och vi vill fortfarande gifta oss i kyrkan i sommar.
    Är det ens möjligt? Får man gifta sig igen, blir det som att förnya sina löften och hur går det i så fall till??

    =) // Bubblor

  • Kjell Präst

     


    Bubblor skrev 2010-10-28 10:49:40 följande:
    Hej, Vi har precis förlovat oss och kommer att gifta oss i juli. Men vi har lite svårt att vänta och skulle vilja gifta oss redan nu, i hemlighet, kanske utomlands. Helt enkelt för att vi vill bli man och hustru så snart som möjligt. Men vi vill inte "snuva" våra familjer och våra vänner på vigsel och firande, och vi vill fortfarande gifta oss i kyrkan i sommar. Är det ens möjligt? Får man gifta sig igen, blir det som att förnya sina löften och hur går det i så fall till??=) // Bubblor

    Man kan inte gifta sig två gånger. Om ni gifter er borgerligt nu så kan ni få en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap i kyrkan i sommar. En sådan välsignelseakt kan utformas väldigt vigsellikt, med psalmer, böner, bibeltexter, intåg etc. Dock ska frågorna, löftena och tillkännagovandet utelämnas eftersom detta är den juridiska delen av vigseln, som ni alltså då redan har klarat av. 

  • Kjell Präst

     


    Kjell Präst skrev 2010-10-28 11:20:23 följande:
      Man kan inte gifta sig två gånger. Om ni gifter er borgerligt nu så kan ni få en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap i kyrkan i sommar. En sådan välsignelseakt kan utformas väldigt vigsellikt, med psalmer, böner, bibeltexter, intåg etc. Dock ska frågorna, löftena och tillkännagovandet utelämnas eftersom detta är den juridiska delen av vigseln, som ni alltså då redan har klarat av. 

    TillkännagIvandet ska det förstås vara

  • Karamellen

    Jag måste få fråga - vad brukar präster säga om tatueringar?? Jag har några, bara en kommer synas under vigsen då jag har axelbandslös klänning.


    Min moster reagerade starkt när hon fick höra talas om att jag tatuerat mig och sa "det står i bibeln att du ska inte sätta något märke på din kropp" 


    Har inte tänkt på det alls men nu blev jag lite nervös. Tar prästen illa upp? Det är ett hjärta där det på latin står "si vis amari ama" så det är ju ingen döskalle liskom....

Svar på tråden Fråga prästerna 13