• Uppsalabrud2010

    Utskälld av kyrkoherden! Ska ni bli "överlämnade" eller gå fram tillsammans med BG?

    Blev i princip utskälld av en kyrkoherde imorse! Hade fått rådet av mina vänner att ringa och kolla upp om det är ok att man vill bli överlämnad av sin pappa. Detta är ju ingen svensk tradition så jag hade fått veta att vissa präster ej går med på det.
    Hon blev oerhört upprörd och höjde rösten rejält medan hon om och om igen upprepade att man är svag som kvinna om man blir överlämnad. "Så du har inga problem med att stå där som en sak som ges bort till den fria mannen av den fria fadern?".
    Nej, jag har inga som helst problem med den saken, det är ju det hela samtalet gällde att jag VILL ha det så. Förklarade attalla somkänner mig och alla som kommer att sitta i kyrkan , samt jag själv mycket väl vet att jag är självständig även om min pappa skulle lämna över mig.
    Hon fortsatte i ca 10 min! Sedan sa jag att vi gärna ordnar en annan präst och betalar detta för att få som vi vill. Då förklarade hon att de ABSOLUT INTE har några SOM HELST problem med att låta fadern gå fram med bruden och så körde hon hela föreläsningen igen!
    Orolig om vilken präst som vi kommer att få...
    Några fler som har stött på detta? Hur ska ni göra?

  • Svar på tråden Utskälld av kyrkoherden! Ska ni bli "överlämnade" eller gå fram tillsammans med BG?
  • Aleta

    Å andra sidan kanske TS får extra förståelse för att många blir väldigt upprörda över brudöverlämning.
    Det är fortfarande fel att bli utskälld för sina åsikter, men jag tycker att man får ha förståelse för att folk agiterar mot detta så fort de får en chans. Det är trots allt en företeelse som många ser som ett enormt steg bakåt i strävan mot jämlikhet.


    Chris24 skrev 2010-03-23 09:33:48 följande:
    Nu bad inte TS alla att börja skriva om varför man ska inte bli överlämnad och varför hennes mamma inte gör det eller varför inte hennes man blir överlämnad, hon simpelt frågade om någon hade stött på detsamma från en annan präst/kyrkoherde så skippa dem gamla vanliga meningarna och åsikterna i dessa trådar som alltid tycker jag. Alltså skippa det gamla vanliga med överlämningstrådar.Ts, det är fullständigt oacceptabelt att ens präst skäller ut en för att man vill något som inte den vill, det finns ingen lag på att man inte får så du får. Dock kan hon/han framföra sin åsikt, på ett BRA sätt, väldigt klumpigt gjort av henne. Dock skulle jag överväga och faktiskt ha henne när du nu ska ha din pappa som går med dig, inte "LÄMNAR BORT DIG", då du säkert kan ta hand om dig själv, har egna åsikter och tankar. Och jag förstår att du anser det är en fin gest eller tanke, du o din pappa har en god relation och det kanske är från filmer eller inte, det är vad du själv vill göra helt enkelt.Vår präst i Sverige som döper min m2b på fred är för detta så det är inte alla präster som anser likadant, han säger att det är olika till alla personer men att han visst förstår att det kan va en helt annan symbolik för vissa kvinnor än andra, som att kvinnan skulle vara förnedrad och nedtryckt, är det inte för alla helt enkelt och om den familjen/gäster inte kommer att se det så, varför ens bråka om det? Man känner sin familj/gäster bäst själv.Och ja, han är svensk och är präst i en svensk kyrka.Många är emot det och jag förstår vart man vill komma med det hela i era åsikter men samtidigt så förstår jag dem som vill ha det. Nej, tycker inte dock man ska böna o be om det för man är brud och gråta för prästen ska ge sig, självklart inte.Även om hon sa det var OK men gav det föreläsningen så kan du kolla om du kan få en annan präst va? För eran skull och känna sig mer bekväma faktiskt. Hon måste inte göra det.
  • Kattpoet

    Jo det fel av prästen att skälla på folk, det är det.

    Men för i bövelen, svenska kyrkan är en ett trosamfund, det har regler och traditioner som bör följas, det är ingen kuliss för brudpar.

    Om ni vill ha en kuliss så finns det en del kyrkorum och ruiner som inte längre är helig mark.

    Ingen skulle ju knalla in i en synagoga och begära att få deras vilja följd.

  • Flotten
    Kattpoet skrev 2010-03-23 11:32:48 följande:
    Jo det fel av prästen att skälla på folk, det är det.Men för i bövelen, svenska kyrkan är en ett trosamfund, det har regler och traditioner som bör följas, det är ingen kuliss för brudpar.Om ni vill ha en kuliss så finns det en del kyrkorum och ruiner som inte längre är helig mark.Ingen skulle ju knalla in i en synagoga och begära att få deras vilja följd.
    Så sant som det är sagt!
  • Kattpoet

    Som min mor brukar säga folk är endast relgiösa på bröllop, när de möter döden och när det vankas presenter...

    Hon jobbade flera år inom svenska kyrkan.

  • Sebastiána
    Uppsalabrud2010 skrev 2010-03-22 20:30:31 följande:
    Jag tycker att det är en fin tradition att ens stora trygghet i livet nu lämnar mig till min nya "trygghet". Det är inte filmbaserat eller så, utan jag tycker helt enkelt att det är symboliskt fint. Jag ser det inte alls som kvinnoförnedrande! Synd att det är så många som är emot det! Pappa undrade iofs också varför jag vill ha det så. Vi har varit på rätt många bröllop och alla, utom ett som var borgligt, har haft det förfarandet och det har varit fint och papporna har varit så stolta.
    Varför ska inte brudgummens gamla trygghet (hans mamma) lämna över honom till hans nya trygghet (hand fru)?????!!!!!
  • JustMeAndMyLove

    För män är trygga och starka, annars skulle man inte gifta sig med dem....... (Vild ironisk gissning)


    Sebastiána skrev 2010-03-23 22:30:14 följande:
    Varför ska inte brudgummens gamla trygghet (hans mamma) lämna över honom till hans nya trygghet (hand fru)?????!!!!!
  • Sebastiána
    JustMeAndMyLove skrev 2010-03-23 22:37:42 följande:
    För män är trygga och starka, annars skulle man inte gifta sig med dem....... (Vild ironisk gissning)


    ...men mödrar är också trygga. Finns något varmare än mor famn
  • VincitOmnia

    Vi kommer förmodligen köra på att bruden överlämnas till mig (brudgummen). Detta för att vi tycker det ser fint ut och att det faktiskt är en fin gest som jag ser det att brudens pappa har godkännt mig och ser mig som en bra partner till sin dotter.

    Att det kan bli sånt ramaskri över en sån sak?!? Helt otroligt.

    Jag är kristen (döpt) men inte mer troende än en påse popcorn. Detta är en cermoni som påtalar hur mycket vi älskar varandra och att vi vill tillbringa våra liv tillsammans, måste det vara svårare än så i dagens samhälle?

    Eller är det så att ni som tycker det är helt förkastligt med överlämnande är djupt troende?!?

    /Johan

  • JustMeAndMyLove

    Jag tror ingen här har kopplat ihop trosfrågan med överlämnandet.
    Annat än att man förstås får följa de regler och bestämmelser som svenska kyrkan har och de önskemål ens präst har om man gifter sig i svenska kyrkan.


    VincitOmnia skrev 2010-03-23 23:18:36 följande:
    Vi kommer förmodligen köra på att bruden överlämnas till mig (brudgummen). Detta för att vi tycker det ser fint ut och att det faktiskt är en fin gest som jag ser det att brudens pappa har godkännt mig och ser mig som en bra partner till sin dotter.Att det kan bli sånt ramaskri över en sån sak?!? Helt otroligt.Jag är kristen (döpt) men inte mer troende än en påse popcorn. Detta är en cermoni som påtalar hur mycket vi älskar varandra och att vi vill tillbringa våra liv tillsammans, måste det vara svårare än så i dagens samhälle?Eller är det så att ni som tycker det är helt förkastligt med överlämnande är djupt troende?!?/Johan
Svar på tråden Utskälld av kyrkoherden! Ska ni bli "överlämnade" eller gå fram tillsammans med BG?