• uppochhoppa

    Tror ni vännerna övernattar om vi ber om det?

    Hej!

    Vi är precis i starten av letandet av lokal och har tittat på en och har några på g. Vi ska gifta oss borgerligt, men jag vill ha allt som tillhör ett klassikt bröllop minus att gud ska vara med på festen... Vill ha en "pampig" lokal men själv kunna catera maten och handla alkohol till festen. De flesta som ska gå på festen kommer från sthlm, men vi letar mest i Södermanland.

    Har hittat en lokal som är riktigt dyr, men där det också ingår boende och övernattning för alla gäster. Vi har 86 pers på vår lista nu. Hur många tror ni vi kan räkna med stannar kvar om vi ber om det i inbjudan?

    (vi tänker då ta en övernattningsavgift om ca 350 kr per person)

    Vi planerar att avsluta med brunch o det vore så härligt att ha alla med - men det blir nästan en förutsättning för att vi ska ha råd med detta ställe. Det är också hela 8 par som har bebisar som är ca halvåret eller äldre - men vi vill ha en barnfri helg.
    tror ni vi kan räkna med dessa??? (såklart svårt för er, men om ni varit i samma situation som gäster - hur hade ni gjort?)

    Min önskan är ju att man kan känna att "klart vi är med, bebisen kan vara hos mormor o morfar i 1,5 dygn o vi kan vara med våra vänner som gifter sig" (alla är ganska nära vänner) Jag hoppas och tror att JAG själv skulle känna så - VAD kan hända på 1,5 dygn liksom??!!

    Vad tycker ni??!!
    (stor skillnad för vår budget om övernattande hjälper till så lokalhyran kommer ner mot 20 000 istället för 35!!!

  • Svar på tråden Tror ni vännerna övernattar om vi ber om det?
  • Svanboet

    Jag tycker det är fel att räkna med att folk övernattar bara för att ni valt en dyr lokal. Visst kommer säkert majoriteten av gästerna uppskatta att det finns boende precis där festen är men man kan nog inte förvänta sig att de med småbarn hemma stannar länge på festen eller 1,5 dygn. Jag skulle nog hellre planera för att ha en annan lokal och ordna bra pris på boende till de som vill/behöver.

  • uppochhoppa

    Svanboet: tack för svar, Ja, visst kan man tycka som du säger, men på ett sätt kan man också se det som att det vore grymt att få bo över för 350 kr på feststället (olika hus spridda på området). Men ja, frågan är om intresset för att vara kvar och knyta ihop säcken med brunch finns?

    Som gäst slipper man kostnader att ta taxi därifrån, och att övernatta någonstans (oavsett var) kan man ha svårt att få billigare än så. Vi åkte långt förra sommaren för ett bröllop och bodde över för 1500 kr på hotell... och tog taxi från annat för 500 när det var i samma stad.

    Tror ni de med bebis hemma hellre väljer att åka hem till sthlm direkt efter middagen typ vid 22? (ca 1,5 h resväg)

  • Rufsas

    Jag har inte barn och jag skulle älska att övernatta för 350 spänn och dessutom äta brunch med brudparet dagen efter. 350 spänn är ingenting för det man får. Bara en brunch i Göteborg kostar ju runt 200:-. Men som sagt, vi har inte barn att ta hänsyn till.

  • Optimia

    Jag har inte heller barn och skulle eventuellt uppskatta om övernattning för 350 kr/pers (=700 kr/par) ordnats. Delvis beror det på hur långt hemifrån bröllopet skulle ordnas, hur nära vänner/släktingar som gifter sig och hur mina övriga planer för den helgen skulle se ut.

    Tror dock inte att ni kan räkna med att föräldrar som har barn som är under ett år vill lämna dessa i 1,5 dygn, speciellt inte som många (speciellt halvåringar) ännu ammas.

    Många som inte vill ha barn på sitt bröllop brukar ju tillåta ammande barn, just för att barnen också behöver få mat (nej alla tar inte flaska) och/eller föräldrarna inte vill lämna dem hos barnvakt en hel dag.

    Av erfarenhet kan jag också säga att det inte är de riktigt små barnen (under 1 år) som "stör"; snarare är det treåringarna som är i värsta "springa omkring och stoja" som är mest störande. Spädisarna ligger ju mest och sover, blir matade, bytta på och så sover de igen.

  • Sebastiána

    En del föräldrar skulle säkert se det som en chans till partid. Man kan inte bara vara föräldrar hela tiden utan måste få vara vuxna tillsammans.

  • Svanboet

    Jag akn tänka mig att övernattningspriset stiger en aning om inte alal gäster vill stanna natten men gör ett överslag och fundera. Är det så pass långt "hem" till stockholm hade jag nog gärna stannat natten och det är väldigt mysigt att träffa brudparet dagen efter om man känner sig kry nog efter en natts festande. Det jag menar är bara att man inte kallt kan begära att gästerna stannar och att de dessutom förväntas betala för det.

  • Sebastiána

    Jag hade tyckt att det var väldigt trevligt som gäst, och det är ju inte alls dyrt särskilt med tanke på vad man får för pengarna.

    Våra långväga gäster kommer att sova över på vandrarhem - eller rättare sagt de får bo var de vill men vandrarhemmet ligger nästan vägg i vägg med festlokalen så de flesta väljer nog det.

    Ett dubbelrum kostar då från 280:-

    Det blir billigt, men då måste gästerna bädda själva med medhavda sängkläder (med det får de låna av oss) och laga frukost själva. Dagen efter bröllopet bjuder vi i och för sig på lunch.

  • uppochhoppa

    Tack för svaren! Det är klurigt det här... att fråga vännerna (de med ofödda barn än så länge) skulle ju vara en idé men jag är osäker på om det hjälper. De vet ju inte nu hur de känner nästa vinter!

    Hm, lokalkostnaden för oss är samma oavsett hur många som väljer att stanna, det är därför frågan är så högaktuell. Det gör helt enkelt massor på priset om många gäster väljer att övernatta.

    För att småbarn ska vara kvar med/ måste de kunna sova i anslutande rum, vilket kanske är möjligt, men att ställa 8 vagnar i samma...jag vet inte. Vaknar en så vaknar ju alla? Och då har man 8 pers som springer iväg mitt i middagen. Hm, tål att täbkas på. Tack för kommentarerna om hur ni ser på saken!!

  • Julibrud och nästan 30

    Småbarn i 6 månaders åldern sover ju ännu en hel del oftast 2 gånger per dag+ nattsömn så dom torde ju inte störa har ni 86 gäster så kommer ni nog inte att störas av dom skulle jag tro varför inte placera alla dessa nyblivna mammor och pappor vi samma bord nära utgången så kan dom röra sej fritt utan att dom stör. Vagnarna behöver säkert inte stå i olika rum och föräldrarna kan säkert lösa det på ett enkelt sätt.
    Ni kan säkert räkna med att långväga gäster gärna stannar övernatt på stället + fråga lite i förskott vem av era närmaste kan tänka sej stanna övernatt där.
    Jag tycker det låter som en bra ide att ha allt i ett med övernattning och brunch.
    Vi har bokat 20 rum på hotellet vi ska ha våran fest på och nu redan är 4 rum bokade och vi har inte skickat ut inbjudan än, där är priset ca 400 kr per person.
    Lycka till med plannerandet, Kram

  • uppochhoppa

    Tack Junibrud. Ska se om jag kan övertala prinsen till att de minsta bebisarna ändå ska få vara med, känns som det blir lättare att få kvar folk i så fall... och kanske förhandla om priset med uthyraren!

Svar på tråden Tror ni vännerna övernattar om vi ber om det?