• frutro­stek
    Äldre 9 Dec 12:58
    6749 visningar
    46 svar
    46
    6749

    Från sambos till borgerlig eller kyrklig vigsel

    Mitt namn är Ida och jag är sedan sommaren 2008 gift med min man Hans. Jag studerar på Högskolan och håller för närvarande på med en B-uppsats som handlar om olika livsförhållanden.

    Frågor jag kommer att beröra handlar om:
    ¤ Sambosförhållande
    ¤ Borgerlig vigsel
    ¤ Kyrklig vigsel

    Är du sambo med någon? Eller planerar du att gifta dig borgerligt eller kyrkligt? Vilka tankar ligger bakom ditt val?

    Lämna gärna en rad eller två om hur just du tänker.

  • Svar på tråden Från sambos till borgerlig eller kyrklig vigsel
  • Äldre 9 Dec 14:33
    #21

    Sambo sedan 3 år tillbaka, tillsammans sedan 5 år tillbaka. Blir kyrkan för oss, ingen större skillnad egentligen men vi insåg att den plan vi hade för borgerlig vigsel ändå inte skulle fungera praktiskt så kyrkan är enkel och jaa.. trevlig och traditionell :)

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 14:40
    #22
    Niini skrev 2009-12-09 14:33:19 följande:
    Sambo sedan 3 år tillbaka, tillsammans sedan 5 år tillbaka. Blir kyrkan för oss, ingen större skillnad egentligen men vi insåg att den plan vi hade för borgerlig vigsel ändå inte skulle fungera praktiskt så kyrkan är enkel och jaa.. trevlig och traditionell :)
    Hur kom ni fram till att ni ville gifta er? Stort eller litet bröllop?
  • Äldre 9 Dec 14:53
    #23

    Tja, hur kom vi fram till det? Det började väl banne mig vara dags! Har varit förlovade sedan maj -06, äger lägenhet sedan -07, hundägare sedan sommaren -08. Sambon har jobbat sedan -07 och jag blir klar julen -10. Bröllop är nästa steg och det känns så rätt! Och som jag längtat sen!
    Blir väl kring 70 gäster så det är väl ett ganska "mitt emellan" bröllop enligt mig :)

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 14:54
    #24
    Niini skrev 2009-12-09 14:53:01 följande:
    Tja, hur kom vi fram till det? Det började väl banne mig vara dags! Har varit förlovade sedan maj -06, äger lägenhet sedan -07, hundägare sedan sommaren -08. Sambon har jobbat sedan -07 och jag blir klar julen -10. Bröllop är nästa steg och det känns så rätt! Och som jag längtat sen!Blir väl kring 70 gäster så det är väl ett ganska "mitt emellan" bröllop enligt mig :)
    Låter toppen och mysigt med ett mitt emellan bröllop. Önskar er all lycka! :) Härligt att bli klar med studierna till jul. Det är ju snart!
  • Äldre 9 Dec 14:56
    #25
    frutrostek skrev 2009-12-09 14:54:49 följande:
    Låter toppen och mysigt med ett mitt emellan bröllop. Önskar er all lycka! :) Härligt att bli klar med studierna till jul. Det är ju snart!
    Tack :)
    Lycka till med uppsatsen!
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 14:58
    #26
    Niini skrev 2009-12-09 14:56:28 följande:
    Tack :)Lycka till med uppsatsen!
    Tack själv :)

    Intressant med andras åsikter kring ämnet ifråga.
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 15:06
    #27

    Fram med åsikter och tankar. Sluta inte :)

    Som sagt: intressant med andras åsikter.

  • ActDon­tTalk
    Äldre 9 Dec 15:27
    #28

    blev tillsammans med min sambo för 5 år sedan, och har en dotter på 3,5 månad. vi är relativt unga i vår familjs ögon, trots att vi båda blir 24 nästa år. Vi har pratat om "den dagen vi ska gifta oss" länge, och för två månader sedan när vi pratade om det igen sa vi att:
    - varför ska vi vänta tills vi är 30 bara för att det är mer "rätt" då? varför inte göra det nu istället, leva i nuet och inte i framtiden? så vi satte ett datum 6 månader fram i tiden och har nu börjat planera.
    anledningen till giftemålet är att det känns fint att höra ihop, få fira vår kärlek med alla nära och kära i och med festen och rent juridiskt är det praktiskt också då sambolagen inte är så mycket att hänga i granen.
    vi ska gifta oss borgerligt då ingen av oss är troende, men vi ska ha en liten personlig ceremoni, annars lär vi ångra oss efteråt. Det känns hemskt tråkigt att bara gå till rådhuset för att skriva under papper.

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 15:38
    #29
    ActDontTalk skrev 2009-12-09 15:27:06 följande:
    blev tillsammans med min sambo för 5 år sedan, och har en dotter på 3,5 månad. vi är relativt unga i vår familjs ögon, trots att vi båda blir 24 nästa år. Vi har pratat om "den dagen vi ska gifta oss" länge, och för två månader sedan när vi pratade om det igen sa vi att:- varför ska vi vänta tills vi är 30 bara för att det är mer "rätt" då? varför inte göra det nu istället, leva i nuet och inte i framtiden? så vi satte ett datum 6 månader fram i tiden och har nu börjat planera.anledningen till giftemålet är att det känns fint att höra ihop, få fira vår kärlek med alla nära och kära i och med festen och rent juridiskt är det praktiskt också då sambolagen inte är så mycket att hänga i granen.vi ska gifta oss borgerligt då ingen av oss är troende, men vi ska ha en liten personlig ceremoni, annars lär vi ångra oss efteråt. Det känns hemskt tråkigt att bara gå till rådhuset för att skriva under papper.
    Låter som en toppenidé och tack för ditt svar. Känner igen det där med att folk anser att man är ung bara för att man är under 30. Jag skulle fylla 21 i augusti när vi gifte oss i juli. Men som jag nämnt tidigare: Varför vänta när det känns rätt.
  • Lyckli­ga013b­ruden
    Äldre 9 Dec 15:52
    #30

    jag känner mig också ung och med ett kort förhållande. Många av mina kompisar och släktingar har vääääldigt långa förhållanden bakom sig och är bara sambos. I släkten så "borde" ganska många gifta sig innan mig då de är äldre med längre förhållanden. Känns även lite konstigt att vara den första av syskonen när jag är yngst......
    Vi har varit tillsammans i 2år sambos i 1.5år. Giftemål känns rätt, jag har alltid velat gifta mig innan jag skaffar barn. Och vi vill ha barn snart förhoppningsvis redan på bröllopsnatten eller lite innan bröllopet. Sådär så inget syns och jag inget vet

    vi kommer vara 27 och 30 när vi gifter oss

    Jag är nog ganska tråkigt traditionell.......

Svar på tråden Från sambos till borgerlig eller kyrklig vigsel