• frutro­stek
    Äldre 9 Dec 12:58
    6751 visningar
    46 svar
    46
    6751

    Från sambos till borgerlig eller kyrklig vigsel

    Mitt namn är Ida och jag är sedan sommaren 2008 gift med min man Hans. Jag studerar på Högskolan och håller för närvarande på med en B-uppsats som handlar om olika livsförhållanden.

    Frågor jag kommer att beröra handlar om:
    ¤ Sambosförhållande
    ¤ Borgerlig vigsel
    ¤ Kyrklig vigsel

    Är du sambo med någon? Eller planerar du att gifta dig borgerligt eller kyrkligt? Vilka tankar ligger bakom ditt val?

    Lämna gärna en rad eller två om hur just du tänker.

  • Svar på tråden Från sambos till borgerlig eller kyrklig vigsel
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:07
    #1

    Kom igen nu :) Let me know.

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:22
    #3

    Låter ungefär som vi tänkte. Dock ville jag gifta mig i kyrkan eftersom var uppvuxen i ett kristet hem och ansåg mig själv vara kristen. Min man hade inget emot det så kyrklig vigsel blev det.

    Hur är det för er Lyckliga013bruden? Är det någon religion som ligger bakom valet av kyrklig vigsel?

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:29
    #5
    Cantaton skrev 2009-12-09 13:27:02 följande:
    Vi är sambor. Har inga planer på att gifta oss just nu. Anledningen till det är nog mest ekonomi. Sedan är det bara ett av våra kompispar som gift sig, så vi har inte direkt några förväntningar på oss att göra det utifrån heller
    Hur länge har ni varit sambos om man får fråga?
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:32
    #7
    Cantaton skrev 2009-12-09 13:30:17 följande:
    1½ år.
    Har ni barn ihop och så? Bor ni i lägenhet eller hus?
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:33
    #8

    Vill inte va för på, men det är ett intressant ämne.

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:38
    #10
    Jojjo82 skrev 2009-12-09 13:33:48 följande:
    Vi gifte oss borgerligt nu i maj. Såklart så gifte vi ju oss av kärlek, men även för att på något sätt bekräfta vårt förhållande och för att verkligen känna att det kommer att vara vi två livet ut Det kändes som ett naturligt steg att ta... Vi gifte oss borgerligt av två anledningar:1. Vi är inte medlemmar någon utav oss i svenska kyrkan och jag (framförallt) tycker att det känns fel att utnyttja kyrkans lokaler när man inte är kristen. Dessutom ville vi inte blanda in några kristna delar i vår vigsel, utan vi ville fokusera på oss och inte på någonting annat.2. Vi ville gifta oss på mina föräldrars sandstrand vid havet.
    Låter som ett härlig vigsel. Får man fråga hur länge var ni sambos innan ni gifte er?
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:46
    #13
    Jojjo82 skrev 2009-12-09 13:41:56 följande:
    Vi hade varit tillsammans i 2,5 år när vi gifte oss och sambos i 2 år och 3 månader Flyttade ihop ganska snabbt!
    Då är vi två :) Vi flyttade också ihop väldigt snabbt, men varför vänta när det känns bra? Förlovade oss efter ett halvår och firar 4årig förlovningsdag nu på självaste julafton :)
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:57
    #16
    Imma skrev 2009-12-09 13:52:10 följande:
    Min man och jag gifte oss när vi hade varit sambos i 4 år. Vi gifte oss kyrkligt, då jag är troende och det var viktigt för mig. Min man är inte troende, men han tyckte att det var okej ändå. Anledningen till att vi gifte oss var chansen att få ställa till med en hejdundrande fest för att fira vårt förhållande. Vi planerade även för barn i framtiden och rent juridiskt är det en stor trygghet att vara gifta när man har barn. Sen är det ju även vanligt rent traditionellt sett att gifta sig som ett "bevis" på att man tänker vara ett par framöver. Traditionen spelade nog en viss roll för vår del också även om jag egentligen inte tror att någon tar vårt förhållande på större allvar nu när vi är gifta än vad de gjorde innan.
    Känner igen tankarna :)
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 13:58
    #18
    wiicky skrev 2009-12-09 13:56:56 följande:
    Jag är sambo och kommer ha varit det i ett år och en månad när vi gifter oss. Vi gifter oss kyrkligt. Borgerligt har aldrig funnits som alternativ, det känns naturligt att gifta sig i kyrkan eftersom jag alltid har varit i kyrkan på olika aktiviteter, det har varit en naturlig del av livet. Min blivande man är dessutom präst så...
    Låter som att valet av borgerlig och kyrklig vigsel var rätt så lätt i ert "fall". När går bröllopet av stapeln?
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 14:40
    #22
    Niini skrev 2009-12-09 14:33:19 följande:
    Sambo sedan 3 år tillbaka, tillsammans sedan 5 år tillbaka. Blir kyrkan för oss, ingen större skillnad egentligen men vi insåg att den plan vi hade för borgerlig vigsel ändå inte skulle fungera praktiskt så kyrkan är enkel och jaa.. trevlig och traditionell :)
    Hur kom ni fram till att ni ville gifta er? Stort eller litet bröllop?
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 14:54
    #24
    Niini skrev 2009-12-09 14:53:01 följande:
    Tja, hur kom vi fram till det? Det började väl banne mig vara dags! Har varit förlovade sedan maj -06, äger lägenhet sedan -07, hundägare sedan sommaren -08. Sambon har jobbat sedan -07 och jag blir klar julen -10. Bröllop är nästa steg och det känns så rätt! Och som jag längtat sen!Blir väl kring 70 gäster så det är väl ett ganska "mitt emellan" bröllop enligt mig :)
    Låter toppen och mysigt med ett mitt emellan bröllop. Önskar er all lycka! :) Härligt att bli klar med studierna till jul. Det är ju snart!
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 14:58
    #26
    Niini skrev 2009-12-09 14:56:28 följande:
    Tack :)Lycka till med uppsatsen!
    Tack själv :)

    Intressant med andras åsikter kring ämnet ifråga.
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 15:06
    #27

    Fram med åsikter och tankar. Sluta inte :)

    Som sagt: intressant med andras åsikter.

  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 15:38
    #29
    ActDontTalk skrev 2009-12-09 15:27:06 följande:
    blev tillsammans med min sambo för 5 år sedan, och har en dotter på 3,5 månad. vi är relativt unga i vår familjs ögon, trots att vi båda blir 24 nästa år. Vi har pratat om "den dagen vi ska gifta oss" länge, och för två månader sedan när vi pratade om det igen sa vi att:- varför ska vi vänta tills vi är 30 bara för att det är mer "rätt" då? varför inte göra det nu istället, leva i nuet och inte i framtiden? så vi satte ett datum 6 månader fram i tiden och har nu börjat planera.anledningen till giftemålet är att det känns fint att höra ihop, få fira vår kärlek med alla nära och kära i och med festen och rent juridiskt är det praktiskt också då sambolagen inte är så mycket att hänga i granen.vi ska gifta oss borgerligt då ingen av oss är troende, men vi ska ha en liten personlig ceremoni, annars lär vi ångra oss efteråt. Det känns hemskt tråkigt att bara gå till rådhuset för att skriva under papper.
    Låter som en toppenidé och tack för ditt svar. Känner igen det där med att folk anser att man är ung bara för att man är under 30. Jag skulle fylla 21 i augusti när vi gifte oss i juli. Men som jag nämnt tidigare: Varför vänta när det känns rätt.
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 16:09
    #31
    Lyckliga013bruden skrev 2009-12-09 15:52:19 följande:
    jag känner mig också ung och med ett kort förhållande. Många av mina kompisar och släktingar har vääääldigt långa förhållanden bakom sig och är bara sambos. I släkten så "borde" ganska många gifta sig innan mig då de är äldre med längre förhållanden. Känns även lite konstigt att vara den första av syskonen när jag är yngst......Vi har varit tillsammans i 2år sambos i 1.5år. Giftemål känns rätt, jag har alltid velat gifta mig innan jag skaffar barn. Och vi vill ha barn snart förhoppningsvis redan på bröllopsnatten eller lite innan bröllopet. Sådär så inget syns och jag inget vet vi kommer vara 27 och 30 när vi gifter ossJag är nog ganska tråkigt traditionell.......
    Inte är du tråkig. Kör på om det känns rätt. Tycker inte att det finns något turtagande i denna fråga. Känns det rätt för er före någon annat par som egentligen borde gifta sig före kör på ändå. Det kan ju dröja år innan det känns rätt för dem medan det känns rätt för er nu. Kör på, det är mitt råd :)
  • frutro­stek
    Äldre 9 Dec 20:47
    #35

    Härligt att höra era åsikter.

    Jag hoppas att ni får en supertrevlig bröllopsdag. Lyllos er som har allt det härliga kvar :) Fast det är härligt att minnas tillbaka på den stora dagen också och blicka framåt.

    Tack för att ni engagerar er och skriver om hur ni tänker. Fortsätt gärna att spinna vidare :)

    Ni som är sambos: Har ni avgett något sambosavtal gällande eventuell bodelning? Eller har ni inte gjort det?

    Ni som är sambos och har barn ihop: Är det så krångligt som folk menar med papper och osv som man ska fylla gällande barn?

    Ni som ska gifta er: Hur tror ni att det är att leva tillsammans som äkta man och hustru?

    Hur tror ni att ert gemensamma liv kommer att se ut om 5 år? :)

  • frutro­stek
    Äldre 20 Dec 01:00
    #43

    Tack allesammans för era svar och kloka kommentarer. Det har varit mycket intressant att höra just era åsikter.

    Uppsatsen går framåt eftersom ämnet intresserar mig.

    Tack ännu en gång och god jul på er allihopa. Kram kram

Svar på tråden Från sambos till borgerlig eller kyrklig vigsel