Inlägg från: JuliaAmalia |Visa alla inlägg
  • JuliaAmalia

    Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!

    Hallå alla kattägare, jag har problem. Vi har en kastrerad katthane på 10 år som är på tok för tjock. Han bodde tidigare hos min pojkväns familj på landet, men sen vi övertog honom och flyttade in honom i vår lägenhet i stan (han är dock utekatt fortfarande, bor i ett lugnt villaområde) har han bara blivit tjockare. Han har alltid varit kraftig men nu tycker jag att han lagt på sig FÖR mycket. Han är väldigt lat av sig och går inte särskilt långt från huset utan föredrar att ligga och sova i gräset när han är ute, och inne är han lika slö. Dessutom äter han mycket, speciellt om han har tråkigt. Han äter bara torrfoder och får väldigt sällan något annat.

    Nu har jag testat att byta ut det vanliga fodret mot foder för "seniorkatter", över 7 år, som tydligen ska innehålla färre kalorier. Han äter inte alls lika mycket nu (antagligen inte lika gott?) så det borde väl vara bra, men han gnäller fruktansvärt mycket.

    Men vad tror ni, är detta en bra metod, kommer han att gå ner i vikt? Är orolig för att han ska få sjukdomar pga övervikten, plus att djur överlag såklart inte mår bra av att vara överviktiga (både fysiskt och psykiskt). Jag har försökt googla lite och det verkar vara delade meningar om kattmat på burk är nyttigare eller inte. Någon som har några erfarenheter?

    Behöver all hjälp för att få ordning på vår lilla (ehm, STORA) Jim!

  • Svar på tråden Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!
  • JuliaAmalia

    Tack för tips!

    Passionsblomman: Tack för din insats! Och det lät ju jätteläskigt med leverskador... Usch!

    Nikitakatt: Ja, jag har funderat på att dosera maten istället för att bara fylla på när det är slut. Läste på förpackningen att de rekommenderade 60 g torrfoder/dag till en normalviktig katt. Men hur mycket ska man då ge en överviktig katt?

    Shakynose: Okej, då verkar det stämma att det är nyttigare med blötmat. Läste någonstans att torrfodret innehåller med kolhydrater än blötmaten, och att den i sin tur var nyttigare med högre kötthalt och vattenhalt. Och jag har börjat nu med att blanda den nya maten med den gamla, annars skulle han bli galen. Mycket kräsen katt det där...

    Snaily: Härligt med professionell hjälp! Alltså, jag vet inte om han väldigt överviktig, men han är ju... tjock. Läste någonstans att på en normalviktig katt ska man kunna se revbenen om man stryker katten över pälsen på sidan. Stämmer det? Om det gör det så är han ju hemskt tjock då man inte ser någonting. Får göra ett försök att väga honom någon gång för att se, men jag ser ju att magen hänger och han är väldigt tung att lyfta upp.

    Har funderat på veterinärhjälp, men jag måste erkänna att det är det ekonomiska som sätter stopp... Månar såklart oerhört om vår katt, men då jag är sjukskriven och hel utan pengar är det svårt att få pengarna att räcka till sådant. Har du någon aning om vad en sådan undersökning kan kosta och vad kostar fodret? Antar att det är väldigt dyrt.

    Jadu, vad det gäller aktiveringen är det i princip omöjligt. Han har en leksaksråtta som han vid ytterst få tillfällen kan busa med i fem minuter, annars är han fullständigt ointresserad. Han tycker liksom inte om lekar, har aldrig gjort. Han vill knappt gå utanför dörren, jag får tvinga ut honom ibland för att han överhuvudtaget ska gå ut.

    Tack snälla för att ni tar er tid att hjälpa till!

  • JuliaAmalia

    Nikitakatt: Jo, har googlat lite sådana med det verkar vara så många besserwissrar där som bara ska veta mest och vara bäst, tycker att det är mycket trevligare här på BT, och det brukar alltid vara någon som kan någonting om det man frågar om.

    Smaily: Ah okej, då förstår jag. I min lilla stad finns bara en veterinärklinik som är ganska liten. Men det kan kanske vara värt att åka dit och i alla fall få lite råd kring mat, utan att ta med katten (som förövrigt avskyr att åka bil) och i alla fall prova ett annat foder. Tack för fodertipset, ska läsa in mig lite på det.

    Ska genast ransonera det nuvarande fodret i alla fall. Vad tycker du är bäst, att portionera ut lite några gånger om dagen (morgon, middag, kväll kanske?) eller fylla på en viss mängd på morgonen och sedan inte fylla på under dagen. Jag är hemma om dagarna så jag har tid att fylla på då och då om det är det bästa.

    Haha ja, det kanske hade varit det bästa. Eller en pigg liten kattunge som kan reta upp honom lite. : Hade definitivt gjort det om vi bott större.

  • JuliaAmalia

    Tack kattvänner för alla tips!

    Jag tänkte att vi börjar med att portionera upp maten på ca 4 ggr/dag och nu börja blanda ut det vanliga torrfodret med "senior-maten" för att sedan övergå helt till det. Dessutom ska jag verkligen försöka att aktivera honom lite mer. Tillverkade en leksak i form av ett presentsnöre och en leksaksråtta idag, men han var måttligt förtjust i den...

    Händer det ingenting ändå så får jag testa att övergå till blötmat och ger det inget resultat så är det veterinären nästa. Nu ska det bli ordning på den lilla tjockisen!

  • JuliaAmalia

    Haha, jag har sprungit runt hela dagen med presentsnöret och råttan och han har hängt med lite men han tröttnar så himla snabbt. Han springer aldrig efter, men han lägger sig på rygg och biter och river lite, så det är väl alltid nåt. Jag får kämpa på!

  • JuliaAmalia

    Åh jag är så dåligt insatt i kattvärlden känner jag nu. Jag är uppvuxen med bondkatter som sprungit ut och in, käkat hela råttor, lekt med halvdöda fåglar och aldrig fått så mycket som en boll att leka med. De har liksom skött sig själv och nu måste jag helt plötsligt börja tänka efter hur jag ska sköta min katt.

  • JuliaAmalia

    Tack för peppningen! Jag jobbar på med lekarna här hemma. Portionerandet av maten har funkat fint hittills. Han klagar en del men verkar ha accepterat läget hyfsat i alla fall.

  • JuliaAmalia

    Ingen fara att ni har gått OT, jag känner att jag har fått en massa bra råd nu så det är helt lugnt att fortsätta katt-diskutera här. För övrigt är jag imponerad av era kunskaper. Duktiga ni är!

    Tack tack för alla tips, får väl återkomma om kattskrället lyckas tappa nåt kilo.

  • JuliaAmalia

    Jo, nu har vi börjat portionera ut maten under dagen små doser och har börjat med lightfoder, blandat med vanligt foder än så länge. I början gnällde han väldigt mycket men nu har han vant sig och äter när det är mat och håller sig lugn sen. Så skönt! Med motionen går det väl sådär, han är rätt lat fortfarande. Men han verkar ändå fått upp lusten lite, ibland kan han få lite fart och busa med mattan ett tag. Så det verkar gå framåt!

    Så nu hoppas vi på lite mindre mage och lite lättare katt!

Svar på tråden Väldigt OT, men jag behöver hjälp med tjock katt!