• isop

    vad ska man äta/inte äta vid vikt nedgång.

    Jag har läst mycket hit och dit om olika dieter och har väl lyckats vaska fram ett par saker som verkar kunna stämma:

    Kolhydrater ökar insulinnivån och insulinet möjliggör fettinlagring. Så det sämsta man kan kombinera bör vara fett och kolhydrater. Jag tror att många är överens om detta.

    Äter man mycket fett ska man knappt äta några kolhydrater (LCHF). Äter man mycket kolhydrater ska man äta ganska lite fett.

    Olika metoder passar olika personer olika bra. Vissa tycker att de blir smala så fort de slutar äta pasta, potatis och bröd. Själv tror jag att det är viktigt att dra ner på storleken på portionerna om man är van vid att äta stora mängder, för oavsett vad man äter kan man nog inte gå ner om man inte förbrukar mer än det man äter.

    Det allra bästa är att motionera, röra på sig mycket, för då går kroppen inte över i svältläge och sparar allt den kan när kaloriintaget minskar.

    Så motionera (promenader, cykling, simning) och styrketräna gärna (kanske räcker med pilates eller liknande?).

    Ät mindre portioner. Drick ett stort glas vatten före maten kan vara ett knep. Bestäm dig för att inte småäta, utan ät vettiga mellanmål och ät inget efter middagen på kvällen.

    Ät mycket grönsaker! (inte potatis).

    Ta god tid på dig. Snabb viktnedgång är inte bra för kroppen och funkar inte i längden. Jag tror att 1/2 kg i veckan ligger nära idealet. Man kan gå ner upp till 1 kg i veckan utan att förlora muskelmassa tror jag mig ha läst, men då ska man nog träna ganska mycket.

    Mät dig istället för att väga! Om du tränar får du muskler och muskler väger mer än fett, så det kan faktiskt hända att du går upp i vikt för att du förlorar fett och blir mer vältränad. Måttbandet ljuger däremot inte (om du inte svullnar väldigt exempelvis vid mens, men då vet du om det).

    Ha inte dåligt samvete och unna dig att frossa på fredagen bara för att du råkade äta för mycket på torsdagen och "då är det ändå kört". Nej, det är inte kört, och varje dag som du inte äter för mycket är en vinst, oavsett om du råkade äta för mycket dagen innan och dessutom är bjuden på fest dagen efter.

  • isop
    pandis81 skrev 2009-06-04 22:33:58 följande:
    Jag trodde man inte skulle äta så mycket morot för att det var väldigt sött. Att det innehåller mycker socker. Men detk kanske inte stämmer.
    Det stämmer att det innehåller mycket socker/kolhydrater. För den som vill vara extrem och skippa alla kolhydrater finns en tumregel om att äta grönsaker som växt ovan jord, men inte under jord.

    Själv föredrar jag att inte vara alltför extrem.
Svar på tråden vad ska man äta/inte äta vid vikt nedgång.