• Elmand­ra
  Äldre 2 May 15:09
  103985 visningar
  52 svar
  52
  103985

  Hjälp! Cerazette har förstört mitt liv! Vad ska jag göra?

  Hej!
  Jag har ätit minipillret Cerazette i snart ett år nu, men då jag under denna period fått problem med finnar, minskad sexlust, klåda i underlivet och rejäla humörsvängningar vill jag verkligen sluta äta dem. Flera av mina släktingar har haft erfarenheter av blodproppar så det enda alternativet för mig är minipiller, men frågan är om det är värt det? Jag mår ju bara dåligt utav detta.
  Är det någon annan som känner igen sig i detta problem och kan dela med sig av sina erfarenheter av att ha upphört med att äta cerazette? Har eran hy blivit bättre? har sexlusten "kommit tillbaka"?

  Tacksam för svar.

 • Svar på tråden Hjälp! Cerazette har förstört mitt liv! Vad ska jag göra?
 • Sanfor
  Äldre 2 May 17:37
  #11

  Jag fick p-stav som alternativ till minipiller/p-piller. Det funkar självklart olika för olika personer, men för mig funkade skitbra. Eftersom det är en stav som sitter i armen, så blir det en lägre dos hormoner som frigörs hela tiden, och oftast får man mindre biverkningar.

  Kanske något för dig?

  Kopparspiral funkar för vissa, dock brukar de vara mer restriktiva med spiral om man inte fött barn.

 • Joji
  Äldre 2 May 18:46
  #12
  Sanfor skrev 2008-05-02 17:37:07 följande:
  dock brukar de vara mer restriktiva med spiral om man inte fött barn.
  Jag har inte fött barn, och har spiral, fast hormonspiral... Finns en del trådar om det också...

  Det som är väldigt uppenbart, är att man aldrig kan veta hur ett preventivmedel ska påverka en annan person, för vi är sååå olika! En del får jättemånga biverkningar av ett, andra inget... Så, tyvärr, måste man testa sig fram.

  Kopparspriral har ju fördelen att den inte innehåller några hormoner alls, men ofta ger den rikligare mens. Som Valkyriana sa, så kan det ju egentligen anses som en strunsak, jämfört med alla andra biverkningar som andra preventivmedel kan ge...
 • emelie­ochlin­us
  Äldre 2 May 18:56
  #13

  I cerazette och andra minipiller är det bara sk "gulkroppshormon" (heter eg gestagen så jag kommer skriva det eftersom det är kortare). De som är känsliga för gestagen-biverkningar får ofta acne, minskad sexlust, humörsvängningar. Tyvärr är det gestagen som är hormonet även i hormonspiral och p-stav, och p-spruta så det finns en klar risk att du inte kommer trivas med det heller. Kombinerade P-piller med östrogen finns det de som är mkt mer "östrogent" inriktade än "gestagent" och därför inte ger den typen av biverkningar. Tyvärr verkar de ju inte vara ett alternativ för dig.

  Det finns gynekologer som är särskilt inriktade på preventivmedel. Jag tycker du ska kontakta en sån. De kan kolla om din livmoder är stor nog att rymma en liten kopparspiral trots att du inte fött barn. Om du kan ha en sån tror jag det är det bästa alternativet om ni inte vill ha kondom.

  Lycka till!

 • helene­306
  Äldre 3 May 08:14
  #14

  Jag åt 2½ karta av Cerazette, fick humörsvängningar som inte var av denna värld (det är ett under att sambon är kvar ) Bm rekomenderade att jag skulle fortsätta men jag orkade inte med mig själv. Slutade tvärt och mådde bra och var mig själv efter 2 dagar. Ljuvligt! Var utan p-medel några månader och satte sen in kopparspiral. Är nöjd med den.

 • mazaba
  Äldre 3 May 08:18
  #15

  efter första barnet åt jag några som hette mini-p, funka jätte bra. men nu efter andra ville jag testa cerazette lät ju bra om man slipper mensen. Har dock bara ätit de i 1 vecka, får se vad som händer med mig de närmsta veckorna.

 • äcklin­g
  Äldre 3 May 08:24
  #16

  Bytte också från cerazette -som totalförde min hy, till kopparspiral utan att ha varit gravid. Fick väldig rikliga blödningar och första året en enorm mensvärk, men det blev bättre. Var enormt dålig när de satte in den. Yrsel illamående och värre smärtor än vid senare barnafödande. Stod dock ut och blev med tiden supernöjd.

 • Lycka o Kärlek
  Äldre 3 May 08:27
  #17

  Usch vad jobbigt det låter, skickar en kram!!

  Jag har valt att aldrig äta p-pilelr elelr minipiller, trots att jag och min sambo varit tillsammas i 13 år och INTE har planerat att skaffa barn under den tiden. Vi har skyddat oss med kondom och det har fungerat kanon!

  Jag känner att jag inte vill äta extra hormoner och styra kroppen på så vis, det känns fel tycker jag. En del som har problem eller sjukdomar av något slag och som kanske mår bäst av minipiller/p-piller ska ju så klart göra det men annars så tror jag kroppen mår bäst av att sköta sig själv.

  Eftersom jag har regelbunden mens och jag vet när ägglossning är på gång så brukar vi vara utan kondom ca 6-7 dagar efter mens, eftersom detr är bättre . Resten av månaden använder vi kondom!

  Hoppas du får bukt med dina problem och att du blir av med besvären. Stooor kram!

 • cellab­ella
  Äldre 3 May 08:34
  #18

  Jag åt cerazette i ett halvår och hade mens hela tiden då, så jag gav upp. Tycker det är självklart att du ska sluta genast, varför är det du som ska skydda dig, om du dessutom mår dåligt av preventivmedlet? Nej, din sambo/man får väl också ta sitt ansvar och hitta ett lämpligt skydd till er, t ex kondom. Lycka till!

 • ohlala
  Äldre 3 May 09:11
  #19

  de funkade inte på mig. blev deppig och blev gravid

 • Brudgu­mmarna
  Äldre 3 May 09:26
  #20

  Läste en undersökning om vilka preventivmedel barnmorskor och gynekologer använder. Eftersom de är yrkesgrupperna som är att räkna som specialisterna i ämnet så tyckte några att det var vettigt att göra en undersökning och se om deras val av preventivmedel föll utanför standardvariansen.

  Så var det också. Nästan alla använde kopparspiral och ett fåtal hormonspiral, p-ring eller kondom och nästan ingen använde något preparat som påverkar hela kroppens hormonnivåer.

  Tyvärr hittar jag inte forskningen nu när jag googlar, jag läste den i en tidning som jag inte minns namnet på i ett väntrum för 4 år sedan.

Svar på tråden Hjälp! Cerazette har förstört mitt liv! Vad ska jag göra?