Laxcheescake! Serveras i tårtbitar med en klick löjrom och en dillvippa eller gräslök på toppen. Har inte smakat just det receptet nedan, men tänkte "provbaka" snart och se om den till och med skulle funka att göra 2 dagar innan.
Recept för en rund aluminiumform = 8 bitar
2 gelatinblad
150 gr kallrökt lax
300 gr krämig färskost
2,5 dl gräddfil
1/2 kruka gräslök
150 gr kavring
75 gr smält smör
100 gr löjrom
Smula kavringen fint i matbererdare och mixa sedan samman med smöret. Tryck ut massan i aluminiumformen. Låt stå kallt i 30 min.
Låt gelatinet ligga i rikligt med kallt vatten i 10 min. Hacka laxen och gräslöken fint. Vispa ihop gräddfil och färskost. Koka 2 msk vatten, ta av kastrullen och låt gelatin smälta i vattnet under omrörning. Rör ner en liten klick av fyllningen i kastrullen, och blanda sedan noga med resten av
fyllningen. Rör ner lax och gräslök i gräddfilsröran och smaka av med salt och vitpeppar. (lite salt eftersom löjrommen är salt, men mera peppar)
Häll blandningen över kavringsbotten och ställ in i kylen. Dekorera med gräslökstrån och löjrom vid serveringen.
Gör inte smet till mer än tre tårtor åt gången, då finns risk att gelatinet håller ihop sämre.