• Miss Cee
    Äldre 27 Dec 21:53
    16315 visningar
    61 svar
    61
    16315

    Ni som kan ringar och diamanter...

    Jag ska ut på stan och köpa min vigselring på fredag eller lördag. Från att ha varit fast besluten att ha en enkel guldring har jag nu ramlat över några stycken guldringar med diamanter i och inser plötsligt att jag mycket hellre vill ha en sådan trots allt.

    Då till frågan:

    Jag har ingen stor budget, det rör sig om ringar för under 4000kr. Det är 3-4 stycken olika jag väljer mellan, och jag vill få så mycket sten som möjligt för pengarna. Om jag ändå ska köpa en ring med sten i så vill jag välja den ring av dessa som är finast sas.

    Jag har läst på om carat och renhet. Slipning utgår jag från att det är brillianter alltsammans, det är ringar med flera stenar i, ingen solitär.

    På nätet står det inget om just dessa ringar hur många karat de är på så det måste jag ju kunna fråga. Men kan man fråga om renhet? Och ska man få någon form av certifikat på även dessa ringar, så att det är lönt att man bryr sig om vem som bedömt dem?

    Jag har läst mycket i trådarna här, men jag undrar alltså om man kan fråga om renhet och certifikat och liknande på en ring för den lilla summan, eller om butiken skrattar åt dig då..?

    Har ni några andra råd?

  • Svar på tråden Ni som kan ringar och diamanter...
  • Mommyd­earest
    Äldre 8 Jan 11:35
    #0

    Harpo: Tusen tack! Nu tror jag att jag vet vad jag ska satsa på!

  • Mommyd­earest
    Äldre 8 Jan 18:56
    #0

    Harpo: Nu har vi varit och tittat lite... fler frågor... Hur vet man egentligen att ett cert är kopplat till en viss diamant? Jag menar, är det inte lite av en falsk trygghet?

    Guldsmeden vi pratade med verkade inte jätte-pigg på att man har med sig egen sten. Det märktes att han försökte skrämmas lite, sa att "det händer att stenar går sönder när man arbetar med dem, och om du har med egen sten så tar jag inte ansvar för den", typ.
    Vad är din erfarenhet? Är guldsmeder inte pigga på att man har egna stenar? Med tanke på hur mycket billigare man kommer undan om man köper sten själv så förstår man ju att smeden tjänar en hacka som mellanhand sas. Blir osäker nu...HJÄLP igen/Kram

  • harpo
    Äldre 8 Jan 19:36
    #0

    Visst kan diamanter gå sönder när man arbetar med dem - de blir sk. chippade. Detta undbiker man enklast genom att ha en girdle thickness mellan medium och slightly thick. Sedan ska man gå till en smed som är med på noterna så att säga, dvs. tar ansvar för arbetet etc.

    Självklart är det inte speciellt pigga på detta då de tar ut mycket marginaler på stenarna.

    Ang. certifikat så har jag enbart köpt stenar med senare certifikat från GIA eller AGSL (senare = from. ca 2005) där finns en sk. laser inscription med på diamanten som anger certifikatets nummer. Då kan man ta diamanten till en juvelare som kan förstora diamanter 50ggr och visa laserinskriptionen så du kan se att den överensstämmer med certifikatet.

  • Gudinn­an
    Äldre 8 Jan 20:02
    #0

    Jag har letat efter diamanter med minst F och minst VS1. Skulle det vara en magnifik skillnad att köra en VS2 och G? Borde jag dra ner på Clarity och Colour och satsa på en bättre Cut? Såg att du Harpo nämnde det?

    Jag vill ju egentligen ha en sten på 1C men att få den i minst F, VS1 och dessutom en bra Cut passar inte ihop med min budget...

  • Miss Cee
    Äldre 8 Jan 20:45
    #0

    Vill bara återvända till tråden och berätta
    "hur det gick sen" :)

    Jag följde ert råd och gick till en guldsmed istället, har varit där idag. Jag fick ett super-bemötande, han var verkligen mån om mig som kund, att jag skulle få det jag ville ha så långt det var möjligt inom min prisgräns och han var mycket engagerad och hjälpsam.

    Min ring blir blygsam, en bred guldring med 1-3 diamanter (har inte bestämt mig ännu) och kvalitén är bra som jag ser det (Top Wesselton, VS, brillantslipning). Mina 3000kr plus lite "skräpguld" räckte och jag blev jättenöjd.

    Tack alla snälla för att ni tog er tid och visade mig att det fanns en värld utanför Guldfynd-Albrekts och de andra kejdjorna med noll kompetens och värdelöst bemötande, och som ändå passade min plånbok. Tack!!

  • Mommyd­earest
    Äldre 8 Jan 21:19
    #0

    Miss Cee: Härligt! Fortsätter låna din tråd lite

    Harpo: vad menas girdle? Jag har tittat på whiteflash på ACA ca0.5 c stenar. Jag hittar ingen med medium-slightly thick. Endast thin-medium, och två med thin-slightly thick!? Fattar inte...

  • Ann242
    Äldre 8 Jan 22:48
    #0

    Grattis Miss Cee! Ska bli kul att se underverket här på sidan lite senare då ;)

  • harpo
    Äldre 9 Jan 08:42
    #0

    Mommydearest--->

    jag skrev lite fel tidigare, det man ska leta efter är girdles som ligger ANTINGEN mellan thin-medium ELLER medium-slighly thick. Med andra ord har du hittat två diamanter med bra girdle.

    Här kan dui läsa mer om girdle:
    diamonds.pricescope.com/girdle.asp

    Läs gärna igenom hela tutorialen - jag lärde mig massor där

  • Mommyd­earest
    Äldre 9 Jan 08:54
    #0

    Ok tack för all hjälp

  • 26maj2­007
    Äldre 9 Jan 08:55
    #0

    Grattis Miss Cee!

    kul det fixa sig

  • Äldre 24 Oct 10:48
    #61

    Riktigt gammal tråd men jag tyckte den var värd att spinna vidare på då det var mycket bra om stenar här.

    Min fundering är angående själva guldet och dess kvalité. Läst ett antal trådar här på BT om folk som köpt ringar där guldet blivit repigt eller till och fått djupare märken eller ändrat form. Vad beror detta på? Är inte 18k guld alltid 18k guld?

    Själv har jag kommit fram till att jag inte vill ha någon alls då jag ser det som mest troligt att jag blir besviken. Tjejen är däremot värd ansträngningen att försöka hitta något bra. Vill verkligen inte att hon ska bli besviken på kvalitén. (Eller något annat heller förstås).

Svar på tråden Ni som kan ringar och diamanter...