•  Miss Cee

    Ni som kan ringar och diamanter...

    Jag ska ut på stan och köpa min vigselring på fredag eller lördag. Från att ha varit fast besluten att ha en enkel guldring har jag nu ramlat över några stycken guldringar med diamanter i och inser plötsligt att jag mycket hellre vill ha en sådan trots allt.

    Då till frågan:

    Jag har ingen stor budget, det rör sig om ringar för under 4000kr. Det är 3-4 stycken olika jag väljer mellan, och jag vill få så mycket sten som möjligt för pengarna. Om jag ändå ska köpa en ring med sten i så vill jag välja den ring av dessa som är finast sas.

    Jag har läst på om carat och renhet. Slipning utgår jag från att det är brillianter alltsammans, det är ringar med flera stenar i, ingen solitär.

    På nätet står det inget om just dessa ringar hur många karat de är på så det måste jag ju kunna fråga. Men kan man fråga om renhet? Och ska man få någon form av certifikat på även dessa ringar, så att det är lönt att man bryr sig om vem som bedömt dem?

    Jag har läst mycket i trådarna här, men jag undrar alltså om man kan fråga om renhet och certifikat och liknande på en ring för den lilla summan, eller om butiken skrattar åt dig då..?

    Har ni några andra råd?

  • Svar på tråden Ni som kan ringar och diamanter...
  • harpo

    Jag ser nu att det var en prinsesssten du länkade till, slipning är såklart mycket viktigt även på dessa stenar även om det är än viktigare på briljanter.

    Personligen hade jag gått ner ett steg i såväl färg som klarhet för att istället få en av Witheflash's ACA-stenar! Inneslutningar med blotta ögat ser du såklart inte varken i VS1 eller VS2...

    Jag hade hellre valt denna sten (även om den är 0,1 carat mindre)
    www.whiteflash.com/aca_princess/A-Cut-Above-Princess-cut-diamond-31009.htm

    Som sagt, ska du ändå handla från Whiteflash tycker jag du ska jaga en ACA-sten! Det är dem som gjort Whiteflash till vad de idag är!

  • Mommydearest

    Harpo: Du verkar kunna massor. Jag är nybörjare men har försökt läsa på massor. Är dock lite feg för att köpa diamanter på nätet, spec utomlandsbaserade sajter. Vad tycker du om diamantia.com? Det står inget om cut på deras stenar. Dessutom verkar de vara IGI cert vilket jag läste i någon annan tråd inte tillhörde de mest tillförlitliga cert. (Kanske var det du som skrev det). Vågar man handla på Whiteflash istället? Hur mycket tillkommer i skatt på priset som står på sajten? Snälla briljera ( med din kunskap./Kram

  • harpo

    Hej,
    Jag skulle vilja ge alla dessa rekomendationer:
    * Om du köper EN diamant värd mer än någon tusenlapp - KRÄV CERTIFIKAT (strunta i vad handlarna säger. Skulle ni tex. köpa en tröja på Blocket för 6.000kr där köparen LOVAR att det är en äkta Gucci eller dylikt? Knappast...)
    * De bästa och mest tillförlitliga certifikaten är GIA och AGSL. IGI etc är bättre än inget certifikat men med dessa certifikat ska diamanten vara betydligt billigare än en likadan sten med GIA eller AGSL certfikat. Detta då IGIs felmarginaler är betydligt fler/större än GIA och AGSL.
    * Läs på! www.pricescope.com är en super-utomordentlig sida för att lära sig om diamanter och dess slipningar! Tänk på att två diamanter med exakt likadana "betyg" kans skilja otroligt mycket i utseende. Läs på och lär dig vilken som ser bäst ut! Detta går, tro det eller ej, att göra utan att se diamanterna, så länke du har koll på slipningens alla vinklar och vråer!

    För att sedan svara på din fråga ang. Whiteflash så är de helt tillförlitliga! Sök på tex. "whiteflash + review" på Google eller liknande så får du se folk som handlat där. Priserna för att ta en sten till sSverige kalkyleras såhär:
    Priset på stenen + priset för frakten + 2.5% tullavgift + 25% moms

    hoppas infon kan hjälpa lite

  • Mommydearest

    Harpo: Jag vill ha en sten på mellan 0.5-0.7 c. Tycker du att det är värt att lägga de extra pengarna och få en River istället för en TW? Jag ska ha en ACA, förstår jag på dig. Men räcker det med VS2? Eller måste det vara VVS? Så många frågor ;). Svårt att veta vad som spelar roll./Kram

  • Mommydearest

    Och en sista fråga: hur mycket kostar frakten, ungefär. Försökte läsa mig till detta men det står inte, vad jag kunde hitta.

  • harpo

    Det var så lite

    Experterna (dvs de) riktiga experterna, inte hobbyentusiaster som jag, menar att de mest prisvärda diamanterna är de som har färg G-H och klarhet VS2. Då får du så att säga mest diamant för pengarna - och jag är redo att hålla med där!

    Jag har jämfört mina G-H diamanter (VS2 allihop) men vänners diamanter med bättre färg coh kan inte se någon skillnad i färg alls när de sitter i ringarna. Tar man av ringarna och lägger på ett vitt papper kan man eventuellt se skillnad i färgen - däremot är det med blotta ögat OMÖJLIGT att se skillnader mellan en VVS1 och en VS2...
    Så, VS1 tycker jag faktiskt är bortkastade pengar då man aldrig ser skillnad. Färgen kan du som sagt se skillnad men färger mellan D och H är vita, dvs. de är jätteklara och fina!
    Slipningen ska man dock aldrig kompromissa med! Det är hära "mina" stenar skiljer sig Min H VS2 sten briljerar och lyser bra mycket mer än min väninnas E VVS2 - hennes var dyrare och såklart "finare". Min har däremot perfekt slipning och det syns!
    Till saken hör också att min väninna inte har något certifikat på sin sten och personligen tvivlar jag starkt på att det skulle vara en E VVS2 om GIA eller AGSl fick bedömma stenen - men det har jag såklart inte sagt till henne

    Sammanfattningsvis tycker jag personligen alltså inte River och VVS är värda sina pengar. Men det handlar ju om tycke och smak! Jag mår bra av att göra bra affärer och handlar därför oftast kring trakten av G-H och VS2...

  • harpo

    Ang. frakten så vet jag inte exakt men de gånger jag beställt så har den legat runt $100...

Svar på tråden Ni som kan ringar och diamanter...