Bröllop

Brudskål under bröllop: tips, exempel och dryck

Brudskålen är ett traditionellt inslag på bröllopet och är en välkomstskål som hålls när brudparet anländer till festen. Här kommer vi med exempel på hur man kan hålla brudskålen – och vem som förväntas göra det!

Brudskålen är en omtryck tradition!

Bröllop har många traditioner och den välkända brudskålen är en av dem! Här kommer några exempel på vad man ska säga och vem det är som håller i skålen!

Brudskål – vad säger man och vem håller i skålen?

Brudskålen är, precis som namnet avslöjar, en skål för brudparet. Den infaller vanligtvis (men inte nödvändigtvis) i samband med att brudparet anländer till festlokalen efter vigseln. När brudparet anländer till festlokalen brukar alla gäster redan vara på plats, och tar då emot de nygifta med en skål. Toastmaster eller madame har ofta som uppgift att hålla i skålen, men det krävs ingen större förberedelse såsom ett tal eller liknande.

Brudskål – exempel på vad man kan säga

Så vad ska man då säga när man utfärdar en brudskål?

Här är några exempel på vad man kan säga på brudskålen:

  • Nu har vårt brudpar anlänt – SKÅL för brudparet!
  • Ett fyrfaldigt leve för brudparet! Hipp hipp – Hurra, hurra, hurra, hurra!
  • Vi önskar XX och XX ett stort lycka till i framtiden – skål för brudparet!

Vill du ändå säga några fina ord? Här hittar du en stor guide för att lyckas med talet.

Se hur andra läsare har gjort brudskålen i forumtråden.

Vad ska man skåla med?

Till brudskålen serveras champagne eller annan mousserande dryck. En fördrink går också bra. Eftersom brudskålen infaller efter vigseln är gästerna troligen lite hungriga, så att servera något lättare ätbart tillsammans med drycken är att rekommendera.

Brudskålen kan även hållas i samband med ett mingel, innan det är dags att sätta sig till bords vid middagen eller vid en fin plats utomhus direkt efter vigseln. Det hela handlar om att lyckönska brudparet gemensamt innan resten av festligheterna sätter igång.

Powered by Labrador CMS