Bröllop

Vad kostar det att gifta sig? Experten svarar om budget på bröllop

Vad kostar det att gifta sig? I snitt lägger svenskarna 54 000 kronor på bröllop. Det betyder att det både finns exempel på billigare – och betydligt dyrare. Men vad är det som kostar? Det svarar vår expert på!

Vad kostar ett bröllop?

Vad kostar det att gifta sig? Egentligen kan ett bröllop kosta exakt hur lite eller mycket som helst – det hela handlar snarare om hur du kontrollerar din budget.

– Man måste utgå från sin egen prio-lista. Är blommor viktigast – ja, lägg pengarna på det i så fall. Ett tips är att i ett tidigt stadium sätta en budgetlista på vad allt "får" kosta för att det inte ska springa iväg, säger Jacqueline Rova, bröllopskoordinator.

Vad kostar ett bröllop i genomsnitt i Sverige?

54 000 kronor kostar ett bröllop i genomsnitt i Sverige. Men vad är det som kostar? Enligt Institutet för Privatekonomi hos Swedbank är det följande:

Festen

Själva festen är det som kostar mest – drygt 35 000 kronor i genomsnitt. 85 procent av paren ordnar en bröllopsfest. Medelantal gäster är 67 stycken.

Ringen

Ringen är också en dyr historia – 10 000 kronor kostar den i genomsnitt.

Bröllopsresan

Ungefär hälften av alla nygifta par åker på bröllopsresa. Den kostar i genomsnitt cirka 22 000 kronor.

Lån

5 procent tar lån till sitt bröllop. Endast en procent av samtliga brudpar finansierar sitt bröllop enbart med lån. 32 procent sparar specifikt till bröllopet och i genomsnitt sparar de i ett och ett halvt år.

Elva procent lägger mer än 100 000 kronor och 21 procent under 10 000 kronor.

Hur mycket är rimligt att lägga på sitt bröllop?

Jacqueline Rova har tidigare varit Bröllopstorgets expert och bröllopskoordinator. Hon menar att det finns många sätt att få bröllopet att kännas lyxigt utan att pengarna behöver rinna iväg:

– När det kommer till budget är det otroligt olika från par till par vad man vill lägga sina pengar på. Ett bröllop går att göra billigare om man väljer att göra mycket själv, samt beroende på hur många gäster som bjuds, menar Jacqueline.

Vilket är ni beredda att lägga mest pengar på?

Jacqueline tycker att alla par ska sätta sig ner inför sin bröllopsplanering och fundera på några olika saker. Vad är viktigt för er – är det festen, blomsterarrangemanget eller är det brudklänning och ring?

– Se även till vad ni kan göra själv och vilka egna kontakter ni har. Känner ni någon som är duktig på att dekorera – varför inte fråga om hen kan ställa upp?

Tips för att ett billigare bröllop

1. Önska er pengar i bröllopspresent

Var tydliga i er inbjudan att ni önskar er pengar i bröllopspresent. Med pengarna kan ni både täcka kostnaderna för vad ni lagt ut på bröllopet – men också finansiera en mysig bröllopsresa!

2. Skippa DJ – gör egen spellista

Många bokar DJ till sitt bröllop. Kul grej, absolut, men det kostar också pengar. Se till att ägna en kväll tillsammans åt att sätta in en ordentlig spellista – men öppna också upp för möjligheten till gästerna att DJ:a på bröllopet. Ofta brukar det faktiskt lösa sig själv på ett roligt sätt, speciellt under småtimmarna.

3. Skapa egna inbjudningskort

Personliga inbjudningskort är inte svårt att göra själv. Här har vi en kul guide till hur du gör fina inbjudningskort till bröllopet!

3. Skippa fri bar – sätt upp en QR-kod vid baren

Låt folk swisha valfri summa när de tar sig en drink i baren. Ni kommer få generösa summor, det är vi ganska säkra på!

4. Spana efter billigare brudklänningar

Fina brudklänningar kan du hitta både på vintage men också i vanliga klädbutiker. Affärer som H&M, Zalando och Bubbleroom har bröllopsklänningar till rimliga priser!

Lägg tid på vigselakten

Jacqueline menar att det är viktigt att tänka på vad man själv kommer minnas mest med den här speciella dagen. Hon menar att många missar vigselakten:

– Själva vigselakten är en stor del, fast den oftast är det som går snabbast och fokuseras minst på att planera. Men det är faktiskt där man säger "Ja" till varandra!

Det är är värt att välja en plats och en vigselförrättare som ni verkligen känner att ni vill ha.

Fotograf är A och O enligt experten

Bröllopskoordinator Jacqueline Rova. – Klänning, hår och makeup: The wow closet – Florist: Melody flowers – Tårtdesigner: The craving solution – Handgjorda blommor i papper: giantflowersinstockholm – Alkoholfritt vin: Richard Juhlin

Jacqueline tycker att det är värt att lägga en slant på bröllopsfotografen.

– Sen är oftast "minnet kort men gott". Att anställa en professionell fotograf/filmare som förevigar dagen så ni har riktigt fina bilder eller videos att titta tillbaka på tycker jag är viktigt. Man kan tyvärr inte förlita sig på att gästerna tar fina bilder. En fotograf vet vilken plats som ni ska stå på vid rätt tillfälle och vid rätt ljus och så vidare. Dessutom tenderar ju gästernas bilder bli suddigare ju längre kvällen går...

Anställa toastmaster kan vara skönt

En underskattad utgift är en anställd toastmaster som håller i alla detaljer.

– Ni som brudpar ska kunna njuta av er dag utan att behöva tänka på om det saknas toalettpapper på toaletten!

Följ Jacquelines instagram för mer bröllopsinspiration!

Powered by Labrador CMS