Boka bröllopsfotograf: 7 saker ni måste tänka på

Att boka en bröllopsfotograf som förevigar ert bröllop är viktigt! Men hur hittar man egentligen rätt person för uppdraget? Här finns några tips du kan tänka på.

Ska bröllopsfotografen ta bröllopsfotot – eller vara med hela dagen?
Ska bröllopsfotografen ta bröllopsfotot – eller vara med hela dagen?

Grattis, ni ska gifta er! Nu vill ni såklart att det här ska förevigas med unika, starka och vackra bilder på er. Var inte blyga – kom ihåg att det är så otroligt uppskattat att kunna hänga upp ett inramat bröllopsfoto och kunna bläddra igenom albumet.

1. Vad kostar det att hyra en bröllopsfotograf?

Priserna på bröllopsfotograferna kan variera. Det hela beror på erfarenhet och portfolio.

Timmar

Du kan själv styra lite över kostnaden genom att begränsa timmarna du vill hyra fotografen till – kanske räcker det med 1,5 h till själva bröllopsfotot? Andra vill ha med bröllopsfotografen under både vigseln, arrangerade fotot och den efterföljande middagen och festen.

Momsen

Momsen på bröllopsfotograf ligger på 25 %.

Utrustningen

Utrustningen kostar förstås också pengar. Se till att fotografen har det den behöver för att kunna arbeta. Ofta har en professionell bröllopsfotograf allt.

Transport

Vill du ha en specifik. bröllopsfotograf som bor på annan ort – eller ska ni gifta er utomlands? Ja, då behöver fotografen få ersättning för den kostnaden.

Mat/dryck

Se till att fotografen har att äta och dricka – den är på sitt jobb!

Försäkring

Se över vilka försäkringsavtal som fotografen behöver och själv har.

2. Portfolio – har bröllopsfotografen rätt stil?

Foto är en hel genre och det är inte allas "stil" som passar dig smakmässigt. Var noga att kolla bröllopsfotografens portfolio – vad har hen gjort förut? Be gärna om några exempelbilder så att du vet vad det är för stil som fotografen använder.

Svartvita foton

Fundera också över om du vill ha svartvita foton! Det ger verkligen en speciell stil till ditt foto. Du kan givetvis välja både svartvita och i färg!

Färgstarka foton

Kanske gillar du starka kontraster? Det är extra fint om du har ett höstbröllop. De orange löven bryter av till era kläder på ett otroligt sätt.

Jordnära foton

Kanske vill du ha krispiga, jordnära foton? Försök kolla i lite olika inspo-guider på bröllopsfoton!

3. Framkallning

Kolla med fotografen vilken typ av framkallning som ingår och om du kan få något paket. Många erbjuder också några smakprov, så att du i lugn och ro kan välja ut dina favoriter och beställa hem olika exemplar i olika storlekar.

Digitala album

Du kan också se till att ni får ett digitalt album.

Fotoalbum

Men ja, ni kommer vilja ha allt på pränt. Underskatta inte den där känslan av att kunna gå tillbaka och bläddra.

4. Var ute i god tid

Tänk på att det är högsäsong på vår, högsommar och sensommar. Det är bra att vara ute i god tid så du inte känner att

5. Måste det vara en professionell bröllopsfotograf?

Den här frågan är viktig att ställa sig. Det finns förstås många fördelar med att hyra en professionell bröllopsfotograf – du får starka bilder med hög kvalitet som du kan bära med dig för resten av livet.

6. Bestäm innan hur ni vill ha bröllopsfotografierna

Det är bra att ha en bild av hur ni vill att bröllopsfotona ska vara. Gå igenom dessa idéer med fotografen så att den vet ungefär vad ni vill ha för känsla på bilderna. Det är lite som att gå till en frisör – du vet ju bäst själv vad du faktiskt gillar och hur du vill ha det. Men bröllopsfotografen kan alltid komma med värdefull insikt och ha en mer realistisk bild av vad som faktiskt går att genomföra och inte.

7. Budget, budget, budget

Ja, vi vet. Det blir en hel massa tjat om budget, eller hur? Men det är faktiskt något ni måste fundera ut från början. Annars står ni ju där med märkliga skuldberg som inte hade behövt bli av. Var beredd på att det kostar, och försök fundera vad ni kan "cutta ner" för att det ska bli billigare. Till exempel behöver ju inte en professionell bröllopsfotograf vara med på hela dagen, utan bara ta ert specifika bröllopsfoto. Eller hur?

Powered by Labrador CMS