• Innuendo

    Vilken musik har/hade ni och varför?

    Jag tänkte det kunde vara roligt att se vad folk väljer för in- och utgångsmusik på sina bröllop, är det mestadels de vanliga brud- och bröllopsmarscherna eller har brudparen lite mer fantasi? Det kunde vara roligt att veta varför ni valde en musik ni valde också! En sak till som åtminstone jag finner intressant är vilket år ni gifte er, ni som edan är gifta. Det kan nämligen vara roligt att se om det "går mode" i musiken, och om den påverkas av något känt bröllop det året (som kronprinsessan Victorias, t ex).

    Jag har gift mig två gånger så jag har hela fyra musikstycken att "redogöra för".

    Vid mitt första bröllop, 1989, hade vi Bröllopet på Ulfåsa som ingångsmusik. Det var min mamma som tjatade om att vi skulle ha den, "Den är så vacker". Eftersom hon och hennes man betalade för bröllopet i god "brudens föräldrar betalar-stil" tyckte vi att hon kunde få sin vilja fram. Sedan var hon inte ens med...

    Som utgångsmusik hade vi A Whiter Shade Of Pale. Detta av lera anledningar, bägge älskade den låten, den är väldigt fin, och vi ville inte ha något "traditionellt" utan vi ville vara lite annorlunda.

     Bröllop år 1989.

    In: Bröllopet på Ulfåsa
    Ut: A Whiter Shade Of Pale

    Andra gången jag gifte mig var år 2005.Den här gången fick ingen annan komma med "önskelåtar", det var bara jag och blivande Maken som skulle bestämma. Blivande Maken lade beslutet helt i mina händer, och jag valde Canon in D av Pachelbel som ingångsmusik. Jag vet, inte vidare origonellt, men den är ju så vacker! Som utgångsmusik valde jag den pampiga A Trumpet Voluntary, poppis bland kungligheter exempelvis. Det var dock inte p.g.a det jag valde den (jag är stolt republikan), utan för att jag tycker om trumpet och andra blåsinstrument, och för att den är så tjusig.

     Bröllop år 2005

    In: Pachelbels Canon in D
    Ut: A Trumpet Voluntary

    Detta äktenskap håller fortfarande, om det har med musiken att göra låter jag vara osagt.

    Det var mina musikval, vilka är/var era?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-11 19:09
    När jag skrev "har brudparen lite mer fantasi" formulerade jag mig dåligt. Naturligtvis ska man ha de traditionella brudmarscherna om man vill ha dem, det angår inga andra än brudparet. De är vackra, jag menade inget annat! Vad jag menade var att det kan vara roligt att höra något totalt oväntat på bröllop, något man inte hör så ofta (eller någonsin).

    Det var inte min mening att såra någon eller kritisera någons val av musik, jag ber om ursäkt om jag har gjort det.

    Jag hoppas det är tydligt vad jag menade.

    Den ledsna gubben vid rubriken har jag inte satt ditt medvetet, det här är knappast något ledsamt ämne!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-12 23:32
    Vichy skriver om soloframträdanden. Det hade jag helt glömt bort att nämna, självklart vore det kul att höra om ni hade något sådant under era bröllop!

    På mitt första bröllop spelade och sjöng min morbror och hans [dåvarande] fru, inget soloframträdande iofs men ändå. Jag hade helt glömt det, det var ju lite pinsamt... Får skylla på att det ju faktiskt var ganska länge sedan. Vad sången heter kommer jag inte heller ihåg men refrängen är ungefär "Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt, och ingen kan lämna det åter". Hoppas ni förstås vad jag menar.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-15 19:41
    Jag råkade skriva att Vichy tog upp solosånger/musik men det var fel. Det var ju CarolinZ som tog upp det. Ber om ursäkt för att jag skrev fel inläggsskrivare!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-02-11 01:40
    Om ni har svårt att komma på någon bra psalm eller låt kan ni gå in på kyrkomusik.se/. Där finns massor av förslag, inte bara psalmer utan "vanliga låtar". Man kan lyssna på dem också, det är bara små snuttar men man får ju en uppfattning i alla fall.

    Kanske kan den sidan hjälpa någon som har svårt att hitta "rätt" musik!

  • Svar på tråden Vilken musik har/hade ni och varför?
  • snowstars

    Åh, det här med musiken är ett sånt stort ångestmoment för mig. Jag älskar musik (har en kort musikutbildning, har tagit sånglektioner i nästan 10 år och skriver eget) så jag vill att just den här biten ska vara perfekt. Men så här går tankarna just nu, vi hinner säket ändra oss innan det är dags.. 

    Ingång:
    Intåg i sommarhagen (fast vi gifter oss i september). Vill ha den eftersom vi bott i Östersund och Petersson-Berger ju var från de trakterna. 

    Solsång ett: Himmelblå - Anne Marie Almedal. Från den norska tv-serien med samma namn. Har dock skrivit en egen svensk text som handlar mindre om att ge sig av och mer om att börja sitt nya liv tillsammans.. 

     Solosång två: Har ej bestämt än. Vill ha en låt på engelska som alla känner igen. Helst hade jag velat ha The Way You Are med Bruno Mars men min blivande vägrar :P  Favorit på min lista just nu är When You Say Nothing At All med Ronan Keating. Från MIN favoritfilm, Notting Hill. Men sambon måste väl också få tycka något tänker jag.. 

    Utgång: Just nu funderar vi på introt till julkalendern Greveholm. Lite lagom glatt och så älskar vi den julkalenderna båda två. 

    Men, som sagt, det är svårt. Jag skulle lätt kunna skriva en uppsats om att välja bröllopsmusik.

    (Jo, förresten. Det blir borgerlig vigsel, så inga psalmer).  

  • fruLjunggren
    Innuendo skrev 2014-03-05 09:47:34 följande:
    Jo visst kan man vara utan musik, men det hör ändå liksom till på något sätt. Tänk så dånande tyst det skulle vara i kyrkan utan musik! Glad

    Nu är jag som sagt "en aning" trött, men menade du att det blir känslosammare utan musik? Jag tror det är tvärtom, musik påverkar ju känslor något enormt. Men du kanske menade att det blir känslosammare med musik och att ni därför funderar på att skippa den? För att det blir tillräckligt känslosamt?

    Snart vet jag inte ens själv vad jag menar, det här var ett alldeles för invecklat resonemang just nu!

    Hjälp en gammal tant! Flört
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.

    Haha, jag menade att jag är så känslosam så vet inte om jag klarar av att ha mer än in- och utmusiken. ..eftersom det blir så mycket känslosammare MED musik. :)


    Men jag offrar sminket och hela ansiktet för stämningens skull :P Tur fotograferingen är innan iaf.

  • Innuendo
    fruLjunggren skrev 2014-03-05 10:20:26 följande:

    Haha, jag menade att jag är så känslosam så vet inte om jag klarar av att ha mer än in- och utmusiken. ..eftersom det blir så mycket känslosammare MED musik. :)


    Men jag offrar sminket och hela ansiktet för stämningens skull :P Tur fotograferingen är innan iaf.


    Det var väl så jag trodde att du menade. Ja, det är väl en bra idé att skippa sminket. Inte behöver man en massa kladd i ansiktet, din man tycker ju du är vacker ändå!  Flört  Och en brud strålar alltid av lycka, en massa smink förstör bara det! Det är min åsikt alltså, jag föredrar alltid den naturliga looken. Självklart är det upp till var och en hur man vill göra gällande smink!

    Jag har hört att man ska ha fotograferingen innan vigseln, för att man fortfarande är lite nervös och inte har slappnat av helt än.  Efteråt är man för avslappnad. Så ni gör ju helt rätt! Har du också hört det, kanske?

    Jag måste erkänna att jag inte helt förstår logiken i det där, det borde väl vara bättre om man är avslappnad, men det är så mycket man inte förstår... Flört
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.
  • Maria466

    En kompis ska sjunga en solosång "Som en saga" plus utgångslåten "Jämtlandssången" ingångsmusik har vi inte bestämt än

  • inkanp
    Mathildatiger skrev 2014-03-05 08:09:37 följande:
    Jag är väldigt sugen på att ha musiken från tronrums-scenen i slutet på Star Wars A new hope som ingångsmusik.

    ">

    " target="_blank">


    Ja vi är Star Wars nördar Glad

    Eftersom vi gifter oss i en park blir det nog ingen utgångsmusik.

    Åh vad roligt - vi har också tänkt ha den som in- eller utgångsmusik!! Härligt med fler Star Wars-nördar här haha! Love it! :)


     


    I övrigt har vi inte bestämt musik... Jag är lite sugen på att ha Heroes med David Bowie som utgångsmusik... Men den är ju inte direkt traditionell :) Får se vad det blir!

  • Innuendo
    Maria466 skrev 2014-03-05 14:33:48 följande:
    En kompis ska sjunga en solosång "Som en saga" plus utgångslåten "Jämtlandssången" ingångsmusik har vi inte bestämt än
    Jag har sagt det många gånger nu, men jag säger det igen: Det är så fint när en kompis eller släkting sjunger eller sperlar, det ger bröllopet en liten extra "knorr" och gör det unikt.

    Som en saga, är det Shirley Clamps låt?

    Det finns ju så otroligt många fina låtar, det är inte det lättaste att välja musik. Men det fixar ni så klart!

    När knyter ni hymens band?

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Helt OT, och säkert totalt ointressant, men apropå "Som en saga"  vill jag berätta om en annan sång med samma namn.

    Min morbror och hans fru plus några vänner till dem hade en sånggrupp som hette Visavi i början av 70-talet, de låg faktiskt på Svensktoppen ett tag (med en jättepoppig låt, Abraham Drömmer ). 1972 spelade de in en låt som heter just Som en saga tillsammans med en mycket duktig trumpetspelare, Arne Lamberth. En väldigt vacker sång! Och det här skriver jag inte för att skryta om min duktiga morbror (eller okej då, lite grann kanske, han och hans grupp var ju jättekända! Flört), de flesta av er var nog inte ens födda när den här singeln gavs ut. Jag, däremot, var två balla jordsnurr.Flört

    Jag har faktiskt singeln kvar än i dag någonstans här hemma.

    Som sagt, det var förstås helt ointressant för er men det är ju lite roligt för mig och jag tyckte det var kul att berätta nu när "Som en saga" nämndes! Glad

    Hoppas ni inte tycker jag är världens tönt för att jag skrev detta...

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.
  • Innuendo
    Mathildatiger skrev 2014-03-05 09:49:22 följande:
    Hehe, jo lite uppenbart kanske. Glad
    Fast jag har inget svärd, bara Star Wars-lego och en Leia-dräkt.

    Vi kommer troligtvis att "gömma" oss i Universitetshusets hall medans gästerna anländer, sen tåga ut genom de pampiga dörrarna och ner för de pampiga trapporna till parken. Då blir det musik tänkte vi.
    Sen när vigseln är klar står vi mitt i parken bland folk och då får väl folk bara gratta oss på plats utan att vi ska "gå ut" först. Därför blir det ingen utgångsmusik.

    Så är det iaf tänkt än så länge. Vi gifter oss den 14 juni så vi hinner säkert komma på fler idéer innan dess.
    Det låter som ett jätteroligt och originellt bröllop! GladNi kan inte spela musiken från Star Wars lite svagt medan gästerna samlas och gratulerar er då? Förlåt, jag ska naturligtvis inte lägga mig i, men jag tänkte bara om ni vill ha lite "utgångsmusik" i alla fall.

    Förresten... Ska du gifta dig i Leia-dräkten? Och ha sådana där "bullar" över öronen? Jag driver inte med dig, jag frågar uppriktigt. Om ni bägge är Star wars-nördar skulle det ju passa perfekt! Men det kanske blir "för mycket"...
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.
  • Mathildatiger
    Innuendo skrev 2014-03-05 15:43:00 följande:
    Det låter som ett jätteroligt och originellt bröllop! GladNi kan inte spela musiken från Star Wars lite svagt medan gästerna samlas och gratulerar er då? Förlåt, jag ska naturligtvis inte lägga mig i, men jag tänkte bara om ni vill ha lite "utgångsmusik" i alla fall.

    Förresten... Ska du gifta dig i Leia-dräkten? Och ha sådana där "bullar" över öronen? Jag driver inte med dig, jag frågar uppriktigt. Om ni bägge är Star wars-nördar skulle det ju passa perfekt! Men det kanske blir "för mycket"...
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.
    Haha, lite för mycket tom med för mig. Dessutom är min dräkt hemsydd i lakanstyg = inte så snygg.

    Vi har som sagt inte planerat klart än, kanske det blir musik på slutet, vi vet inte än.

    Förhoppningsvis kan vi få en kompis att sjunga på bröllopet och då är jag sugen på Phil Collins Two hearts och en av Elivs kärlekslåter. Får se om min blivande man tycker likadant. Glad
  • Icalundahl
    Innuendo skrev 2014-03-05 07:32:42 följande:
    Nå, hur gick det nu då? Är du fru eller flydde du i panik, som Julia Roberts i Runaway Bride? Flört Jag vågar nog satsa en slant på att du är fru!
    EllinorS skrev 2014-03-01 13:57:52 följande:
    Vi funderar på Moon river som igångsmusik, tror ni att den kan fungera på orgel? Har så svårt för alla superpampiga låtar och vill ha något lågmält, men inte sorgligt. Till utgång tar vi nog You and me song med the Wannadies:)   
    Försöker tänka mig Moon river på orgel, kan riktigt höra den inuti skallen (eller så har sömnbristen gjort mig knäpp, inne på andra dygnet utan sömn). Flört

    Nej men skämt åsido, det kan nog bli riktigt bra om den spelas mjukt och lite "svepande", kantorn bör nog inte dundra på för fulla muggar så att säga, för då tror jag inte det låter bra.

    Men det är ju min åsikt! Glad

    Får jag fråga varför ni valt just den? Det känns som att "medelåldern" här på BT är ganska låg, och de flesta yngre brukar väl kanske inte uppskatta sådan musik (fördomar och förutfattade meningar, förlåt! Det kanske är jag som är gammal helt enkelt!). Den är ju oerhört fin! Gillar ni Breakfast at Tiffany's?

    Jag gillar dessa två textrader:

    Two drifters off to see the world.
    There's such a lot of world to see.

    Känns passande på ett bröllop! Glad Ja, nu blir det instrumentalt förstås, men om man kan sången så vet man ju!
    Nå, sorgligt blir det ju inte, inte i mitt tycke i alla fall. Gratulerar till ett originellt och vackert val! Glad

    Den andra känner jag inte igen så här på rak arm, men den blir nog bra!

    När är den stora dagen?Kul med filmmusik!

    Nej, det är inte lätt det där med att välja musik. Man vill ju gärna ha något som representerar oss två, så att säga, och som låter bra på orgel. Det kan ju bli katastrof om man har otur. Men en bra kantor säger väl ifrån om han/hon inte tror att det blir bra.Lite yrkesstolthet har de väl! Flört

    Såg du mitt tips om kyrkomusik.se/ ovan? Det kan vara till stor hjälp tror jag!

    När är det dags för er då?
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.
    Ja. Vi gillar ju båda film. Mouline Rouge är min favoritfilm, gråter varje gång jag ser den och kan riktigt höra hur den låter i kyrkan.
    Jag gillar själv fiol och mer lantlig musik men min stockholmare till karl är inte såld på det alls ;)
  • Innuendo
    Mathildatiger skrev 2014-03-05 15:56:34 följande:
    Haha, lite för mycket tom med för mig. Dessutom är min dräkt hemsydd i lakanstyg = inte så snygg.

    Vi har som sagt inte planerat klart än, kanske det blir musik på slutet, vi vet inte än.

    Förhoppningsvis kan vi få en kompis att sjunga på bröllopet och då är jag sugen på Phil Collins Two hearts och en av Elivs kärlekslåter. Får se om min blivande man tycker likadant. Glad
    Okej, nej man vill kanske ha något lite finare än lakanstyg på sitt bröllop! Men som sagt, ni har tid på er att klura ut de sista detaljerna, det fixar ni ska du se! Glad Och det finns ju hur många tips som helst och folk att fråga om råd här på BT om man får "idétorka"!

    Och som jag skrev, bröllopet är väl hög tid att börja lära sig kompromissa? Välj var sin låt!

    Hm, kanske ska sluta lägga mig i andras bröllop... Men som jag skrivit i andra trådar, det är inte utan att jag känner mig smått avundsjuk på er som fortfarande har era bröllop framför er! Spänningen, förväntningarna, planeringen, trixandet och slutligen kulmen när man står där och lovar varandra evig trohet och kärlek - den känslan är svårslagen! Hjärta

    Det skulle väl vara känslan när man firar bröllopsdagar, man känner att livet tillsammans "rullar på" och att man har haft ännu ett lyckligt år tillsammans! I juli firar maken och jag åtta år som gifta, vi har klarat den omtalade sjuårskrisen (kände aldrig av någon sådan faktiskt).

    Oj vad jag pladdrar och svamlar, är ju rätt "pratglad" i vanliga fall men när jag är så här trött blir det sju resor värre. Ni får be mig "hålla tyst" om jag är för jobbig (kan dock inte garantera att jag gör som ni ber mig... Flört)!
    Även helgon har ett förflutet & även syndare har en framtid.
Svar på tråden Vilken musik har/hade ni och varför?