• Innuendo

    Vilken musik har/hade ni och varför?

    Jag tänkte det kunde vara roligt att se vad folk väljer för in- och utgångsmusik på sina bröllop, är det mestadels de vanliga brud- och bröllopsmarscherna eller har brudparen lite mer fantasi? Det kunde vara roligt att veta varför ni valde en musik ni valde också! En sak till som åtminstone jag finner intressant är vilket år ni gifte er, ni som edan är gifta. Det kan nämligen vara roligt att se om det "går mode" i musiken, och om den påverkas av något känt bröllop det året (som kronprinsessan Victorias, t ex).

    Jag har gift mig två gånger så jag har hela fyra musikstycken att "redogöra för".

    Vid mitt första bröllop, 1989, hade vi Bröllopet på Ulfåsa som ingångsmusik. Det var min mamma som tjatade om att vi skulle ha den, "Den är så vacker". Eftersom hon och hennes man betalade för bröllopet i god "brudens föräldrar betalar-stil" tyckte vi att hon kunde få sin vilja fram. Sedan var hon inte ens med...

    Som utgångsmusik hade vi A Whiter Shade Of Pale. Detta av lera anledningar, bägge älskade den låten, den är väldigt fin, och vi ville inte ha något "traditionellt" utan vi ville vara lite annorlunda.

     Bröllop år 1989.

    In: Bröllopet på Ulfåsa
    Ut: A Whiter Shade Of Pale

    Andra gången jag gifte mig var år 2005.Den här gången fick ingen annan komma med "önskelåtar", det var bara jag och blivande Maken som skulle bestämma. Blivande Maken lade beslutet helt i mina händer, och jag valde Canon in D av Pachelbel som ingångsmusik. Jag vet, inte vidare origonellt, men den är ju så vacker! Som utgångsmusik valde jag den pampiga A Trumpet Voluntary, poppis bland kungligheter exempelvis. Det var dock inte p.g.a det jag valde den (jag är stolt republikan), utan för att jag tycker om trumpet och andra blåsinstrument, och för att den är så tjusig.

     Bröllop år 2005

    In: Pachelbels Canon in D
    Ut: A Trumpet Voluntary

    Detta äktenskap håller fortfarande, om det har med musiken att göra låter jag vara osagt.

    Det var mina musikval, vilka är/var era?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-11 19:09
    När jag skrev "har brudparen lite mer fantasi" formulerade jag mig dåligt. Naturligtvis ska man ha de traditionella brudmarscherna om man vill ha dem, det angår inga andra än brudparet. De är vackra, jag menade inget annat! Vad jag menade var att det kan vara roligt att höra något totalt oväntat på bröllop, något man inte hör så ofta (eller någonsin).

    Det var inte min mening att såra någon eller kritisera någons val av musik, jag ber om ursäkt om jag har gjort det.

    Jag hoppas det är tydligt vad jag menade.

    Den ledsna gubben vid rubriken har jag inte satt ditt medvetet, det här är knappast något ledsamt ämne!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-12 23:32
    Vichy skriver om soloframträdanden. Det hade jag helt glömt bort att nämna, självklart vore det kul att höra om ni hade något sådant under era bröllop!

    På mitt första bröllop spelade och sjöng min morbror och hans [dåvarande] fru, inget soloframträdande iofs men ändå. Jag hade helt glömt det, det var ju lite pinsamt... Får skylla på att det ju faktiskt var ganska länge sedan. Vad sången heter kommer jag inte heller ihåg men refrängen är ungefär "Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt, och ingen kan lämna det åter". Hoppas ni förstås vad jag menar.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-15 19:41
    Jag råkade skriva att Vichy tog upp solosånger/musik men det var fel. Det var ju CarolinZ som tog upp det. Ber om ursäkt för att jag skrev fel inläggsskrivare!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-02-11 01:40
    Om ni har svårt att komma på någon bra psalm eller låt kan ni gå in på kyrkomusik.se/. Där finns massor av förslag, inte bara psalmer utan "vanliga låtar". Man kan lyssna på dem också, det är bara små snuttar men man får ju en uppfattning i alla fall.

    Kanske kan den sidan hjälpa någon som har svårt att hitta "rätt" musik!

  • Svar på tråden Vilken musik har/hade ni och varför?
  • AkJ

    Vi planerar bröllop nu, och musiken är inte helt satt, men våra tankar:

    Vi vill ha det personligt framför traditionellt.

    Ingångmusik
    Perfect Day, Lou Reed - vår låt, helt enkelt.

    Under vigseln
    Kompis spelar och sjunger X låtar - låtar bestämmer vi med honom senare i år. 
    Orgelmusik - sambon älskar orgelmusik och eftersom lokalen vi ska vara i (vi gifter os borgerligt) har en orgel måste vi passa på. Det blir någon form av klassiska stycken, vilka är inte bestämda än. 

    Utgångmusik
    Tema från Sällskapsresan eller yummy yummy yummy i got love in my tummy i J-popversion - här vill vi ha något galet och roligt, men som är personligt. 

    Bröllopsvals
    Take this Waltz, Leonard Cohen - vi älskar Cohen

    Festen
    Spotifylista - alla gäster får bidra innan och vi lägger förstås in vår favoritmusik


    1/11 2014 är det dags - bröllopsbloggar här: brollopjj.wordpress.com
  • Vichy
    Innuendo skrev 2014-01-13 06:14:05 följande:
    Det är kul när släktigarr och/eller vänner spelar eller sjunger tycker jag. Det blir mer personligt då.
    Vichy skrev 2014-01-12 13:28:25 följande:
    Vi gifter oss 2015 och har bara bestämt ingångsmusiken än så länge.

    Ingång musiken heter St. Sunniva och är ett folkmusikstycke! Älskar folkmusik och stråkar och flöjter ihop med orgel! Har aldrig hört den på bröllop innan, men har länge tyckt att den är så fin och jag kan riktigt se framför mig hur vackert det kommer bli! Att mannen tycker den är fin och originel är ju underbart det med! 

     



    Bukkene Bruse – St. Sunniva

    Som utgångsmusik skulle jag önska Valsen till mig. Men vi har inte bestämt oss riktigt än... Det är också ett folkmusikstycke (ser vi ett tema här? ;) )

    Sofia Karlsson – Valsen till mig

     
    Åh, jag älskar också folkmusik. Jag började dansa folkdans när jag var i tioårsåldern (fyller 44 i mars, usch så gammal jag jag känner mig Flört).  Jag tycker om de här brudmarscherna som finns från många landskap och orter, men hittade tyvärr ingen atuell när när jag gifte mig. Men i går, när jag letade efter något helt annat på Youtube, hittade jag en från mina farföräldrars ort, den jag var jättevacker. Det är ju typiskt, får väl gifta mig igen!

    Du har inget sådant att ta som utgångsmusik? Det angår naturligtvis inte mig vad ni ska ha för musik, det är bara ett förslag. Glad Tänker att om du älskar folkmusik är det ju en höjdare om  du lyckas hitta en brudmarsch som är aktuell för er bägge, eller era familjer eller så. Eller från landskapet/orten där ni ska leva tillsammans.

    Som sagt, det angår inte mig, jag ber om om ursäkt men det är ju alltid roligt att lägga näsan i blöt...Flört
    Båda dessa låtar är instrumentala stycken..

    Jo det är väl klart det är fint med "ort" och "landskapslåtar"  vet dock inte vad som finns eller vilken man skulle ta...
    Sofia Karlssons tycker jag är så glad och passande! :)
  • TheD

    Då skriver väl jag också resten av musiken ;) Psalmer: En vänlig grönska. Jag hörde den första gången på Kronprinsessans bröllop. Nr 2 var Nu är det morgon. En låt som pappa sjöng för mig och min lillasyster när vi var små och den hade vi som far och dotter-vals men på engelska. På svenska låter det ju helt fel.... Menmen. Det fanns inte så många alternativ till psalmer som vi gillade. Solo: Kärleksvisan och Everything I do som maken har bestämt vara vår låt. Vet egentligen inte varför men : när jag kom hem efter att ha varit borta ett tag så jobbade han och då var hans dator igång och spelade Everything I do om och om igen med en liten text i word :) Efter maten var det blandat, främst vals, foxtrot, bugg, salsa, argentinsk tango osv. Dansarfamilj har sina krav haha till dansshowen för maken var det låten A whole new world.

  • Chicita
    Vi gick in till 
    Korrando (Av "det medeltida pojkbandet" Patrask)
     
    Vi gick ut till 
    An Dro 2  (av samma grupp)

    Vi hade två solosånger som makens lillebror arrangerade om och framförde.

    " target="_blank">Genom Eld och Vatten
    ( Sarek - väldigt tempoändrad så det blev mer en ballad) 


    " target="_blank">En dåre som jag
     (Nordman - vi ville ha lite humor Tungan ute

    Psalmerna fick prästen välja, det var likgiltigt för oss eftersom vi inte har några favoriter eller "hat-låtar" där, utan vi tyckte att hon skulle passa något som passade in i hennes gudstjänst helt enkelt. Hon gav oss några förslag och vi valde två. Jag minns inte ens vilka Flört

    Nu hade vi ju medeltidstema. Vi vigdes i en stenkyrka från 1300-talet och nästan alla gäster var medeltidsklädda.
    Så därav våra val.
    Tanken var först att få Patrask att spela på plats eftersom dom är från grannstaden. Men en av dom var utomlands och resten pluggade i Uppsala just då så dom hade inte tid (eller ork)... Det blev CD istället, men det lät som om dom stod på kyrkläktaren och spelade. Det var helt magiskt hur tonerna fyllde upp kyrkan Glad 

    Vi hade ingen brudvals.... Men istället...
    Under hela middagen spelade ett medeltidsband som heter Själ och så hade vi gycklargruppen TRiX som underhöll till middagen och som sedan körde en eldshow till Patrasks musik
  • Innuendo
    Vichy skrev 2014-01-13 16:09:15 följande:
    Skrev jag om solo? 
    Hoppsan! Nej, det var inte du. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt!  Skäms
  • Innuendo
    Chicita skrev 2014-01-13 17:35:22 följande:
    Vi gick in till 
    Korrando (Av "det medeltida pojkbandet" Patrask)
     
    Vi gick ut till 
    An Dro 2  (av samma grupp)

    Vi hade två solosånger som makens lillebror arrangerade om och framförde.

    " target="_blank">Genom Eld och Vatten
    ( Sarek - väldigt tempoändrad så det blev mer en ballad) 


    " target="_blank">En dåre som jag
     (Nordman - vi ville ha lite humor Tungan ute

    Psalmerna fick prästen välja, det var likgiltigt för oss eftersom vi inte har några favoriter eller "hat-låtar" där, utan vi tyckte att hon skulle passa något som passade in i hennes gudstjänst helt enkelt. Hon gav oss några förslag och vi valde två. Jag minns inte ens vilka Flört

    Nu hade vi ju medeltidstema. Vi vigdes i en stenkyrka från 1300-talet och nästan alla gäster var medeltidsklädda.
    Så därav våra val.
    Tanken var först att få Patrask att spela på plats eftersom dom är från grannstaden. Men en av dom var utomlands och resten pluggade i Uppsala just då så dom hade inte tid (eller ork)... Det blev CD istället, men det lät som om dom stod på kyrkläktaren och spelade. Det var helt magiskt hur tonerna fyllde upp kyrkan Glad 

    Vi hade ingen brudvals.... Men istället...
    Under hela middagen spelade ett medeltidsband som heter Själ och så hade vi gycklargruppen TRiX som underhöll till middagen och som sedan körde en eldshow till Patrasks musik
    Men himmel, så roligt med medeltidstema och att många gäster klädde sig därefter! Teman är ju alltid roliga förstås, det visar att alltsammans verkligen är genomtänkt. Kul att musiken fungerade, men det är ju ofta så i kyrkor, det blir bra resonans. Häftigt med eldshow! Glad Ja, allt låter häftigt!

    Jag hade gärna haft ett tema på mitt andra bröllop, men det var svårt eftersom alla gäster var inbjudna till dop av vår son och bröllopet var en överraskning var det lite svårt... Berättade precis för Maken om ert medeltidstema, och han sade att om vi hade haft tema hade det väl blivit 80-talet (jag älskar 80-talsmusik) och det har han nog rätt i...

    Det var klokt att låta prästen välja psalmer om ni inte har några favoriter, det finns ju så otroligt många att välja på men har man inga favoriter är det svårt. Jag sjöng i kyrkokör i många år, så jag har sjungit väldigt många psalmer och många har "fastnat". En fördel när man ska välja. Flört
  • Vaktmästare CE

    Kul tråd!

    Är inte själv gift men har ändå hört många in- och utgångslåtar när jag jobbar...

    En låt som faktiskt är populärare än vad man kan tro är "A Midsummer Night's Dream" som är den låt som väldigt många förknippar med just bröllop. Här är en bra version av den på Spotify: Noel Rawsthorne – A Midsummer Night's Dream Opp. 21 and 61: Wedding March (arr. Rawsthorne) 

    På ett bröllop jag jobbade på nyligen hade brudparet valt "Underbart" av Kalle Moraeus, spelade på orgel. Det var en fantastiskt bra version av den låten som jag gick och nynnade på i flera dagar efteråt. En bit av den låten kan ni hör här: http://www.kyrkomusik.se/index.php?route=product/product&product_id=74

     
    Men eftersom att jag är ett stort fan av orgelmusik tycker jag egentligen allt som spelas på orgel är bra. Orgeln är ett väldigt häftigt instrument och det finns många duktiga musiker inom Svenska Kyrkan som bemästrar sitt instrument på ett väldigt imponerande sätt!

    MVH Vaktmästare CE 


  • Innuendo
    Vaktmästare CE skrev 2014-01-13 21:37:35 följande:
    Kul tråd!

    Är inte själv gift men har ändå hört många in- och utgångslåtar när jag jobbar...

    En låt som faktiskt är populärare än vad man kan tro är "A Midsummer Night's Dream" som är den låt som väldigt många förknippar med just bröllop. Här är en bra version av den på Spotify: Noel Rawsthorne – A Midsummer Night's Dream Opp. 21 and 61: Wedding March (arr. Rawsthorne) 

    På ett bröllop jag jobbade på nyligen hade brudparet valt "Underbart" av Kalle Moraeus, spelade på orgel. Det var en fantastiskt bra version av den låten som jag gick och nynnade på i flera dagar efteråt. En bit av den låten kan ni hör här: www.kyrkomusik.se/index.php?route=product/pro...

     
    Men eftersom att jag är ett stort fan av orgelmusik tycker jag egentligen allt som spelas på orgel är bra. Orgeln är ett väldigt häftigt instrument och det finns många duktiga musiker inom Svenska Kyrkan som bemästrar sitt instrument på ett väldigt imponerande sätt!

    MVH Vaktmästare CE 
    Jobbar du som vaktmästare i kyrkan? Då blir du ju fullproppad med olika förslag på musik! Du lär få det jobbigt den den dag det är dags för dig att välja, till  ditt eget bröllop... Oh, A Midsummer Night's Dream, måste vara underbar på ett bröllop! Snart tar jag ut skilsmässa från Maken! Bara för att kunna gifta mig med honom igen, alltså. Med ny musik, menar jag. Jag skojade med honom nyss och sade just det, att jag vill skilja mig för att göra om alltsammans med ny musik. Han gick inte med på det. Han troddde inte jag skulle jag gifta om mig med honom utan att jag skulle smita och gifta mig med någon annan... Värst vilket dålgt självförtroende han har, stackaren! Som om någon annan skulle vilja ha mig. Flört
  • Vaktmästare CE

    Det stämmer! Jag jobbar extra i en medelstor vacker kyrka i en av Stockholms kranskommuner, ofta på helgerna och eftersom att i princip alla vigslar sker på helger så har det blivit några stycken. Ibland kan man dessutom ha turen att höra musikerna som övar, då blir det inte så mycket annat gjort! Flört


Svar på tråden Vilken musik har/hade ni och varför?