• Xrissy89

    Vilka "regler" gäller för möhippa?

    En av våra vänner ska gifta sig i sommar. Hon är den första i vår vänkrets att gifta sig och vi är endast ett fåtal vänner som är bjudna till bröllopet. Nu funderar vi lite kring möhippan.

    Vilka bjuder man? Mamma, hennes moster som hon står väldigt nära, syster som ännu inte är myndig, andra vänner som inte är bjudna på bröllopet men som ändå är med ibland när vi umgås?
    Hur långt i förväg ska man ha möhippa? De gifter sig i mitten av juli.
    Ska/måste man kidnappa henne eller kan man meddela datumet innan? Vi misstänker nämligen att de ska resa iväg i början av sommaren då de är lediga.

    Hon är en ganska lugn tjej så vi mottar gärna tips på trevliga sociala aktiviteter som inte nödvändigtvis måste inkludera alkohol :) 

  • Svar på tråden Vilka "regler" gäller för möhippa?
  • sofiasmamma

    Bara de som är bjudna på bröllopet bör man bjuda med på möhippa tycker jag, det kanske kan bli lite konstigt/obekvämt annars. Att ha med mamma/moster är inget konstigt tycker jag om hon står dem nära.


     


    Man kan ju hitta på massor av saker utan att blanda in alkohol, jag har nog bara varit på "lugna" hippor (i bemärkelsen lite alkohol).


    Femkamp/mångkamp om man gillar sånt


    Herrgårdshelg med spa (lite dyrare men hittills favoriten!)


    Danskurs


    Silversmide


    Bada tunna och bo i tält & grilla


    Stadsvandring


    Sen kan man ju göra mycket för bruden som man inte själv är med på. Mycket går ju ut på att bara umgås (& äta). Har faktiskt varit befriad från "skämma-ut-bruden"-varianter.


     

  • Chicita

    Det är helt ok att bjuda de som inte står på listan över inbjudna om dom känner bruden väl. Men det är långt ifrån säkert att dom tackar ja om dom inte är bjudna på själva bröllopet...

    Du kan planera datum och tid ihop med hennes blivande make exempelvis eller hennes mamma eller någon annan som står henne nära. Alltså boka upp något som hon inte förväntar sig ska vara fejk.
    Jag skulle säga att det är bättre att ha hippan för tidigt än för sent också eftersom man blir mer stressad ju närmare bröllopet man kommer och man har masssa annat inplanerat då. 

  • Wirre 81

    Jag har pratat med mina nära vänner ang min kommande möhippa och satt upp lite "do and don't"
    jag vill absolut inte göra poledance/stripp/sjunga in en sång eller något klassiskt tjejigt. JAg har oxå sagt NEJ till att sälja pussar eller liknande.
    Däremot har jag sagt JAJAJA till paintball och lasergame. Sådant som man kanske itne gör alltför ofta som tjej...

    Sen vad som händer och sker det återstår att se.

    Gå ihop med hennes bästa vänner/m2b/mamma och spåna lite på vad bruden är för en tjej och vad hon skulle uppskatta att göra. Vad ni än gör så tvinga henne inte till att göra något som hon inte vill för det blir inget roligt alls...


  • MalinLarsson

    Jag kanskie är lite kosntig men jag vill bli kidnappad och säljer gärna pussar på stan bara jag slipper SJUNGA! Det gör jag bara inte. I mitt fall så skickade jag faktiskt till mina tärnor vilka som är lämpliga att ha med på möhippan. Då vi är 90 pers och hälften är kvinnor så blir det lite mycket och eftersom vi bor i en annan stad så har inte alla mina vänner här hunnit träffa dem osv så vissa är bara namn på en lista för mina tärnor.


    Men som sagt, gå ihop några stycken. Du kan ju höra med hennes blivande man också hur han tror att hon vill ha det och vilka hon skulle vilja ha med, för det har hon säkert pratat med honom om. Och så kan du ju boka ett datum med honom så får han "lura henne" om ni vill.


    Lycka till!

  • Wirre 81

    jag måste bara tala om hur vi lurade min svägerska.
    Först hade vi pratat med min bror om att vi skulle kidnappa henne sen bjöd vi (jag och dåvarande killen) kort och gott över dom på en "fika".
    Alla tjejer stog på altanen på baksidan och jag var bara tvungen att visa S vad min kille hade fixat på baksidan. Och viola hon blev verkligen förvånad måte jag säga :D
    Jätte skoj var det. 


  • Cilla30

    hippaspecialisten.se finns mycket tips och råd. Även en guide man kan ladda ner så man inte missar något, Lycka till!  Den hjälpte mig massor när jag höll i min första möhippa förra året.

  • passionsblomman

    Om man ska titta på vad en möhippa egentligen är för typ av tillställning, så blir svaret att:

    Du ska talas vid med de vänner du känner till och fråga "vill du vara med och ordna med möhippa för XX?". Eftersom man faktiskt inte kan bli bjuden på en hippas (såvida meninte är bruden då). Det är en fest som vännerna gemensamt ordnar och utifrån vilka man är-och vem bruden är, så ställer man till med en fest för att fira henne.

    Det behöver alls inte ha något som helst att göra med huruvida man själv ärbjuden på bröllopet. Om man inte är det, kanske man ännu hellre vill vara med-för att få anledning att fira av bruden. Det är heller inte självklart att bara för att man är bjuden till bröllopet, vill/kan/borde man gå på hippan.

    Egentligen är det alltså så att "alla som vill" har "rätt" att vara med och ordna möhippa.
    Det är heller inte osannolikt att en brud idag kan få fler än en hippa, då man kan ha väldigt skilda kompiskretsar, utspridda över land och rike.

    Däremot är det ju så att det skett en rätt stor förändring i hur hipporna numera utformas. Det har

    *blivit betydligt mer exklusiva och påkostade arrangemang, som inte längre hålls över en kväll, utan allt oftare sträcker sig öer närmare ett dygn-eller tom hela helger. Ganska ofta är det rejält dyrt att delta i det som ett fåtal av de närmsta vännerna bestämt.

    *Eftersom det ofta blir just dyrt, händer det inte så sällan, att man nästan blir tvingad att anmäla sitt deltagande och ibland tenderar dessa huvudarrangörer att bjuda in så många de kan för att få ner kostnaden /person. Utan att de övriga inbjudna har något att säga till om. Det tror jag är en anledning att man ofta numera bjuder in ala kvinnor man vet om är bjudna till bröllopet.

    *Hippan liknar ofta mer en förfest till själva bröllopet än en avskedsfets från de gamla vännerna. Fördelen med det, är ju att olika personenr som ska på bröllopet har chans att bekanta sig och får gemensamma roliga minnen inför bröllopet, vilket kan leda till en mer uppsluppen bröllopsfest framöver.

    *mödrar har traditionellt sett inte haft något som helst med hippan att göra. Förr var ju bröllopsfesten brudens föräldrars ansvar, så hippan var säkerligen mer av "kompisarnas fest" mindre formell och mer party än själva bröllopsfesten. Och det har inte alls varit så att det varit tärnornas ansvar, utan det var alla vänners gemensamma grej.

    *det har -precis som med allt annat i bröllopsgrejen-gått mer och mer mot att bruden själv är med och petar i hippan, både med uttalade krav på allt möjligt likväl som med bestämda "önskemål" och detaljerade listor på vilka som är välkomna på hennes hippa. En konstig vridning som dels kommer av att hipparrangörerna ofta behöver kontaktuppgifter,alltås frågar bruden, plus faktumet att man numera bestämmer allt själv och vill ha detalkoll på det mesta.

    Kvarstår gör ju faktumet att "man gör som man vill"

    men allmänt är det mitt råd, att fundera noga över vem bruden är som person och ordna med en festlig kväll/dag utifrån det. Passar det bra i hennes värld att få veta i förväg ett datum, så är det ju inget fel med det. Jag skulle slå ett slag för att satsa mer på gemenskap och mindre på tusen aktiviteter som kostar skjortan. Alkohol är väl verkligen inget man måste ha med! Vad man måste, är att fokuera på trevligt och minnesvärt för bruden tycker jag!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Pascha

    En fråga: Kan man som brud ordna en möhippa på eget initiativ?


    Jag misstänker nämligen att jag inte kommer att få någon möhippa, det är allt för turbulent i min bekantskapskrets, många bor väldigt utspridda, har dåligt med pengar, har för mycket att göra.


    Jag känner att jag hellre drar ihop en själv än att helt bli utan. Jag missade stora delar av min student och har aldrig haft någon större födelsedagsfest (fyller dagen före julafton) så det känns väldigt viktigt för mig att få en möhippa.


    Hur skulle ni göra?


     


    Tacksam för råd!


     

  • passionsblomman

    Pascha, nej det tycker jag inte att man kan. För då är dtet ingen möhippa i sin egentliga bemärkelse.
    Jag tycker hela vitsen är att det just är vännernas grej, den där enda som inte styrs av bruden. Något som också ska vara frivilligt och en överraskning.

    Jag menar inte att förminska dina känslor och längtan efter just en hippa, för det förstår jag att du tycker vore roligt. Men saken ligger-och ska ligga-hos dina vänner.

    Om du har så splittrad grupp vänner, finns det då ingen möjlighet att du kanske får fler än en  variant av hippa?
    Någon lite närmre vän du kan prata lite med om saken? Typ att du hör många oroa sig att de ska bli utskämda, medan du isåfall oroar dig mer över att det inte ska bli någon hippa alls...

    När det gäller firande i ditt liv för övrigt, kommer du att få gott om chanser att ställa till med fest och slå på stora trumman. Är förresten inte själva bröllopsfesten ett sådant tillfälle? Det är den festen du själv ska fokusera på just i nu tycker jag.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • daniiel
    Pascha skrev 2012-04-16 09:30:17 följande:

    En fråga: Kan man som brud ordna en möhippa på eget initiativ?


    Jag misstänker nämligen att jag inte kommer att få någon möhippa, det är allt för turbulent i min bekantskapskrets, många bor väldigt utspridda, har dåligt med pengar, har för mycket att göra.


    Jag känner att jag hellre drar ihop en själv än att helt bli utan. Jag missade stora delar av min student och har aldrig haft någon större födelsedagsfest (fyller dagen före julafton) så det känns väldigt viktigt för mig att få en möhippa.


    Hur skulle ni göra?


    Tacksam för råd!


    Och mitt svar blir istället - JA! Jag ångrar så bittert att jag inte bjöd in själv till en hippa och maken likaså med sin svensexa. Jag fick ingen hippa alls, trots att jag blivit förvarnad om att det skulle komma en. Jag fick sedan veta att de hann inte före bröllopet, så jag skulle få en kort efter, men nu drygt ett halvår senare så får jag nog börja inse att det blir ingen hippa för min del.

    Vi hade tidigare pratat om att vi skulle bjuda in till en sorts gemensam hippa och svensexa, där männen under eftermiddagen var för sig och kvinnorna för sig, äta middag så och efter det mötas upp allihopa för att ha en fest under kvällen. Sedan fick vi ju dock reda på att de redan planerade hippa/svensexa, så vi la ner planerna, tyvärr.

    Makens svensexa blev kaos och inte alls bra, men han var ju självklart tacksam över att de ordnade med något öht.

    Man kanske inte nödvändigtvis måste kalla det just möhippa om man ordnar det själv, men det blir ju ändå samma sak. Bruden med vänner som gör något roligt innan bröllopet och firar tillsammans.
  • Strawberry
    Pascha skrev 2012-04-16 09:30:17 följande:

    En fråga: Kan man som brud ordna en möhippa på eget initiativ?


    Jag misstänker nämligen att jag inte kommer att få någon möhippa, det är allt för turbulent i min bekantskapskrets, många bor väldigt utspridda, har dåligt med pengar, har för mycket att göra.


    Jag känner att jag hellre drar ihop en själv än att helt bli utan. Jag missade stora delar av min student och har aldrig haft någon större födelsedagsfest (fyller dagen före julafton) så det känns väldigt viktigt för mig att få en möhippa.


    Hur skulle ni göra?


     Tacksam för råd!


    En hippa är svårt att ordna på egenhand då det ska vara en överraskning till bruden och så vidare. Men självklart kan du fira att du ska gifta dig med en "sista tjejkväll" och det tycker jag du ska göra!! Men jag skulle nog inte kalla det just möhippa. Har du några tärnor eller någon tjej som står dig väldigt nära, toastmaster eller liknande? Då hade jag pratat med henne och meddelat att du förstår att det inte kommer att bli någon möhippa men gärna vill fira och fråga om ni tillsammans kan ordna något. Kanske kan ni bestämma en dag och sen bjuda in alla som vill på stor grillkväll eller liknande med vin och så vidare. Då kan du ju nämna för tjejerna att du skulle uppskatta små överraskningar men att du främst bara vill fira med dem och ha en kul kväll.
  • Xrissy89
    Tack för alla svar!

    Vi ska snart försöka att sätta oss ner, vi i vänkretsen och börja brainstorma kring hippan. Det blir definitivt att prata med hennes "soon to be" för att hitta ett bra datum och kanske få lite hintar om någonting speciellt som han tror att hon skulle uppskatta. Men faktum är ju ändå att många av oss har känt henne längre än vad han gjort haha ;) Så det kommer nog att gå bra!

    Mamma berättade en skräckhistoria om en hippa som han var på under tiden som hon pluggade till sjuksköterska. Där tuttade de i bruden en massa läkarsprit. Innan middagen ens var över låg bruden böjd över toastolen och kvällen slutade med att sällskapet fortsatte ut på stan utan henne... Det är nog ett typiskt exempel på en hippa där man inte alls bryr sig om att bruden ska ha kul. Visst är det upp till henne själv om hon nu vill dricka en massa men jag tycker ändå att man har ett visst ansvar att se till att bruden faktiskt har en chans att komma ihåg sin hippa dagen efter...

    Det lutar nog åt att vi satsar på en lugn "skämma bort bruden"-dag där vi bara umgås, äter gott och leker fåniga lekar!

    Som svar till Pascha här ovan skulle jag nog vilja hålla med de som skrivit tidigare. Se om du kan prata med någon nära vän och styra upp en fest. Då blir det ju inte nödvändigtvis en hippa i dess rätta bemärkelse men i alla fall ett tillfälle för dig att samla dina vänner till en trevlig dag/kväll och hitta på någonting! :) Lycka till!
  • Pascha

    Självklart så blir det ju ingen egentlig möhippa om man ordnar med det själv, nu använde jag ändå ordet för att man skulle förstå vad det jag var ute efter.


    Tack för era svar!

  • Chicita
    Pascha skrev 2012-04-16 09:30:17 följande:

    En fråga: Kan man som brud ordna en möhippa på eget initiativ?


    Jag misstänker nämligen att jag inte kommer att få någon möhippa, det är allt för turbulent i min bekantskapskrets, många bor väldigt utspridda, har dåligt med pengar, har för mycket att göra.


    Jag känner att jag hellre drar ihop en själv än att helt bli utan. Jag missade stora delar av min student och har aldrig haft någon större födelsedagsfest (fyller dagen före julafton) så det känns väldigt viktigt för mig att få en möhippa.


    Hur skulle ni göra?


     


    Tacksam för råd!


     


    Om det är väldigt viktigt för dig att ha en "sista kväll med vännerna" så tycker jag att du kan bjuda in till just det.
    En tjejkväll med lite spaprodukter (kanske passa på att bjuda in någon som kan demonstrera Marja Entrishprodukter eller Rosenmetoden eller liknande så ni på så sätt får göra en skön ansiktsbehandling Flört )
    Men kalla det inte för en möhippa i så fall. En tjejkväll eller en vän-kväll kanske? Bjud in även killkompisar som du tror skulle vara intresserade av mat och prat Glad

    Annars tycker jag att passionsblomman har helt rätt. Ta upp det med nån vän så där lite allmänt och berätta om att du så gärna skulle vilja ha en hippa men att du tror att det inte blir någon pga kompisförhållandena...
     
  • På rosa moln

    Både jag och min älskade ha gjort en lista över de som vi skulle vilja ha med på vår möhippa/svensexa och gett till varandra så om någon av våra vänner hör av sig i ärendet så ger vi vederbörande den listan. Ett tips.

  • På rosa moln

    Pascha: Om jag skulle märka att min älskades vänner inte verkar ordna någon svensexa för honom så skulle jag prata med dem och försöka puscha på dem, samma sak hoppas jag att han skulle göra för min skull. Kanske din blivande make kan prata med dina vänner om möhippan så att det blir mer "på riktig" och att du själv slipper bjuda in till en?  

  • På rosa moln

    Jag tycker att man kan involvera personer som inte är bjudna på bröllopet i möhippan/svensexan ifall det rör sig om flera stycken, om det bara rör sig om ett fåtal så är förmodligen risken att det känns lite konstigt för dem (men det finns säkerligen de som inte har ont av det med). Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har jag gett min älskade en lista över de personer jag skulle vilja ha med på min möhippa och då jag inte kommer att ha någon tärna så gissar jag att den/de som vill ordna min möhippa kommer att kontakta honom i ärendet. På den listan har jag åtta vänner som är bjudna på bröllopet och två som inte är det. Anledningen till att jag satte upp de sista två är det är två personer som egentligen skulle ha blivit bjudna på bröllopet de med, men har betett sig väldigt märkligt den senaste tiden gentemot mig och därför hade jag inte längre någon lust att bjuda dem när inbjudningarna skickades ut. Inte heller tror jag att de kommer att vilja vara med på möhippan, men om de skulle vilja ta en intiativ till att återuppta vår vänskap så skulle jag bli glad så därför tog jag ändå med deras namn på listan. Det kanske inte är så vanligt att göra såhär, men då jag tyckte att det var en bättre idé än att mina vänner ska få en gästlista i sin hand och kontakta samtliga tjejer på listan (där jag för det första knappt vet vilka flertalet är och för det andra riskerar att bli utan min bror och en annan kille som jag vill ha med på grund av att de har fel kön på en traditionell möhippa) så gjorde jag ändå så... :) 

  • Dannedo

    Detta är några detaljer som jag själv tyckte var väldigt bra med min möhippa:

    Jag blev verkligen suuuperöverraskad. Trodde inte jag skulle bli hippad överhuvudtaget och hade ingen aning om vad som väntade. Jag skulle möta en kompis på stan, och kom med en halväten macka i handen för jag hade inte hunnit äta lunch, hade inte orkat duscha på morgonen och var lite småsur för att hon skrev ett sms och sa att hon var sen, precis när jag kom dit där vi skulle mötas. När det sen visade sig vara min hippa så blev jag så otroligt glad, trodde inte jag skrattat så mycket på flera månader. Så gör allt ni kan för att det ska bli en riktig överraskning!

    Mina vänner såg till att jag inte skulle gå hungrig eller törstig, bl.a tog vi en liten paus på pressbyrån där jag fick plocka precis vad jag ville.

    De hade inte överbokat dagen, vi hade två aktiviteter på en timme vardera, en på dagen och en på kvällen, resten av tiden var bara tjejhäng. Vi gick hem till en kompis, drack bubbel, de hade fixat kläder, smink och hårgrejer så det var bara att duscha och göra sig fin. De hade också ordnat frågesport om mig och min blivande och 2 1/2 h gick i ett nafs innan det var dags att gå ut och äta, och det var så härligt att bara umgås.

    De tog massor med bilder och jag kommer få ett fotoalbum som minne :)

    Kom ihåg att det inte är viktigt att det ska vara dyrt och exlusivt, det jag tror är det mest minnesvärda och som man blir så otroligt glad och rörd över är när man märker att en vänner verkligen brytt sig om och tagit sig tid att planera och fixa. 

  • Pascha
    Dannedo skrev 2012-04-16 22:34:55 följande:
    Detta är några detaljer som jag själv tyckte var väldigt bra med min möhippa:

    Jag blev verkligen suuuperöverraskad. Trodde inte jag skulle bli hippad överhuvudtaget och hade ingen aning om vad som väntade. Jag skulle möta en kompis på stan, och kom med en halväten macka i handen för jag hade inte hunnit äta lunch, hade inte orkat duscha på morgonen och var lite småsur för att hon skrev ett sms och sa att hon var sen, precis när jag kom dit där vi skulle mötas. När det sen visade sig vara min hippa så blev jag så otroligt glad, trodde inte jag skrattat så mycket på flera månader. Så gör allt ni kan för att det ska bli en riktig överraskning!

    Mina vänner såg till att jag inte skulle gå hungrig eller törstig, bl.a tog vi en liten paus på pressbyrån där jag fick plocka precis vad jag ville.

    De hade inte överbokat dagen, vi hade två aktiviteter på en timme vardera, en på dagen och en på kvällen, resten av tiden var bara tjejhäng. Vi gick hem till en kompis, drack bubbel, de hade fixat kläder, smink och hårgrejer så det var bara att duscha och göra sig fin. De hade också ordnat frågesport om mig och min blivande och 2 1/2 h gick i ett nafs innan det var dags att gå ut och äta, och det var så härligt att bara umgås.

    De tog massor med bilder och jag kommer få ett fotoalbum som minne :)

    Kom ihåg att det inte är viktigt att det ska vara dyrt och exlusivt, det jag tror är det mest minnesvärda och som man blir så otroligt glad och rörd över är när man märker att en vänner verkligen brytt sig om och tagit sig tid att planera och fixa.
    Lät som en väldigt trevlig möhippa tyckker jag! :)
Svar på tråden Vilka "regler" gäller för möhippa?