Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    ClaraH skrev 2012-07-26 11:21:22 följande:
    Tack så mycket för dina svar. Jag ska nog prova med sp i alla fall. Jag är ganska händig av mig sägs det, så jag får försöka i alla fall. Var får man tag i sp förresten?

    Förstag på några väldigt enkla dekorationer? De är väl bäst att lägga på efter att tårtan har tinat. Kan man lägga på rosor av smörkräm på sugerpasten eller förstör man då?  Sedan blir det en caketopper förstås.
    Om du inte vill testa ett av alla otaliga recept som florerar på nätet så kan du köpa färdig SP på kakburken eller tårtdecor.
    Jag rekommenderar den med vit chokladsmak.

    Upptäckte häromdagen att Gunilla Wall (som har gjort en jättebra dvd-kurs för tårtbakare som inte kan ta sig till en riktig kurs) också säljer sockerpasta och lite sånt i en webshop. Jag har inte handlat dom produkterna någon gång, men jag har hennes dvd.
    Och det var lite häftigt med olika smaker som hon erbjuder
    http://www.tartkonst.se/visa_produkt.asp?id=514&t=Sockerpasta+SMAKSATT+-+Beau+products+500g&lang=sv

    Hittade massa andra häftiga saker där med. 
    Som skal till praliner (färdiga chokladskal, bara att fylla) och annat jag inte sett någon annan stans...
    Måste handla lite nån dag tror jag.
    Undrar om jag inte behöver baka en kaka snart Oskyldig 
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 11:40:27 följande:
    Återigen stort tack. Jag ska kolla länken och tänker absolut köpa sp, då sparar jag en massa tid.

    När det kommer till dekorationer, tror jag att jag kommer att stämpla ut olika storlekar av röda hjärtan och samla ihop på tårtan. Inte så avancerat men det måste duga för denna gången. Jag kommer inte att ha tid för mer avanserade saker. Kanske kan sätta på lite silverkulor också.
    Röda hjärtan är en riktigt bra lösning.
    Jag har alltid en "plåster-plan" när jag gör tårtor. Alltså dvs något platt som jag kan sätta över de skönhetsfel som blivit Flört 
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 15:00:03 följande:
    Tårtdekor var en mycket bra sajt. Det fanns mycket information där. Nu har jag bestämt mig för hur jag ska göra:
    1. göra tårtbotten ett par veckor innan och frysa
    2. ta fram tårtbotten och tina försiktigt en vecka innan, dela innan den är helt tinad. Nu gör jag fyllningen och bygger upp tårtan. Ställer in i frysen.
    3. två dagar innan tinar jag i kylskåp och lägger på sugarpasten och dekorerar.

    Jag har läst in mig på att det borde gå.

    Jag får väl lägga upp resultatet här sedan.
    Tack för alla tips!
    Det bör funka Glad

    Jag gör så här: 
    Dag 1 - baka bottnarna
    Dag 2 - fyll tårtan och låt stå i kylen över natten
    Dag 3 - Täck och dekorera tårtan.

    Servera, eller låt stå ytterligare nån dag i kylen Flört

    Det viktigaste om man gör tårtan i förväg är att tänka på att inte använda blöta ingredienser som fyllning (bär funkar inte jättebra, för bottnarna har gott om tid att suga åt sig fukten och det finns också tid att läcka igenom till tårtlocket.
    Det andra att tänka på är att det är ännu viktigare att fodra tårtan med smörkräm så att inte fyllningen kommer i kontakt med sockerpastan.
    Annars har man bara en blöt gegga att servera en dag eller två senare.
  • Chicita

    Härliga tårtor Jalle Glad
    och kakorna... jag har inget tålamod med kakor där man ska göra många likadana Oskyldig

  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 19:22:01 följande:
    Jag funderar på hallon-blåbärsmousse och vit chokladmousse som fyllning. Tror du att hallon-blåbärsmoussen kanske inte skulle funka? Eller du kanske menade mosade bär? Var skulle annars passa ihop med vit chokladmousse? (De vill inte ha någon mörk choklad).
    I en mousse så är det ju inte hela bär som ligger och läcker vätska. Eller tja det ska inte göra det om man gör moussen på rätt sätt Flört
    Så det är mer bär-mos eller liknande jag menar Glad

    Jag gjorde missen en gång att använda frysta hallon i en hallonmousse för att göra den saftigare. Men jag tänkte inte alls på att när dom tinade så skulle all den där vätskan i hallonen rinna ur. 
    Så bottnarna blev geggiga och sockerpastan blev röd.
    Det såg ut som om tårtan blödde 
  • Chicita
    Mallis12 skrev 2012-07-26 19:40:17 följande:
    Åh, här vill jag med skriva sen när jag är "offentlig" ^^
    Hehe, du får vara hur hemlig du vill...
    Tips och råd kan du väl bidra med i alla fall. Och ett och annat recept, även om du inte vill lägga upp bilder på dina skapelser Flört 
  • Chicita
    gea skrev 2012-07-31 21:59:50 följande:
    Här kommer en bild på en bröllopstårta jag håller på att göra till en kompis...gjorde tyvärr lite för små lock av sp så det blev veck på sidorna. Ska öva lite mera :)
    jättebra försök Glad
    Och det blir alltid bättre med övning Flört
    Så här såg mitt allra första försök ut. Observera lappningen i nederkanten Tungan ute

  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2012-08-09 20:14:29 följande:
    Tänkte testa denna smörkrämen till min tårta imorgon, hur mycket brukar du använda till en tvåvåningstårta?
    Vet inte ens om du hinner se det här. Kom precis hem från Visby så jag har inte varit här på snart en vecka förutom nån kortvända på en minut eller två.

    Jag skulle ju säga att det beror väldigt mycket på hur tjockt lager du vill spackla med, och hur stora tårtorna är.
    2-vånings kan ju vara en 10-cm tårta ovanpå en 20-cm tårta.
    Eller en 25-cm tårta ovanpå en 45-cm tårta liksom... Så det är svårt att svara ordentligt på Flört 

    Men om man gör det på 200 g / del så räcker det bra långt.

    Om jag ska använda det på en "normalstor" sockerkaka *typ* så brukar jag göra hälften så mycket (alltså 3x100 g). 
  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2012-08-09 23:20:42 följande:

    Kanske lika bra att göra på 200 då?


    Hellre få lite över än att de tar slut kanske?


    Ja och då kan du spackla på lite mer om det behövs någonstans också Glad

    Tricket är att använda det när det är lagom temperatur. Om du låter det bli för kallt så blir det svårt att bre (som bregott ungefär) och om det är för varmt så är det ungefär som smält smör... Så vispa ihop dom smälta ingredienserna med philadelphian och vispa en liten stund så det kyls.
    Och sen får du vänta lite och röra tills du känner att konsistensen är rätt för dig.
    Jag brukar lägga på när det är rätt mjukt först, och sen eventuellt fylla på lite när det har svalnat mer och tjocknat till. 
  • Chicita
    Madreh73 skrev 2012-08-10 21:48:23 följande:
    Spontant känner jag väl att det bästa och enklaste sättet är att färga moussen...

    Basen när jag gör vanliga mousser är grädde och gelatin.
    Grädde går ju att ersätta med mjölkfri grädde och om det finns vegetarianer på ert bröllop så finns vegan-gelatin som är gjort på alger. 
    Konsistensen får du nog prova dig fram till genom att vispa upp grädden och tillsätta olika mängd gelatin i olika byttor och ställa kallt i minst 4 timmar innan du provar hur konsistensen blev.
    Mint kan du tillsätta i droppform. Eller om du hellre vill använda färsk mynta så mortlar du den innan du vispar ner bladen.
    Lycka till Glad 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm