• Äldre 17 Dec 16:30
    363720 visningar
    1164 svar
    1164
    363720

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Ankis8­8
    Äldre 17 Dec 18:18
    #1

    Otroligt snygg tårta!

    Men jag har en fråga: är detaljerna goda? Jag är säker på att tårtan under alla dekorationerna är jättegod, men jag har aldrig förstått om dekorationerna är goda eller smakar bara socker (om det är sugar paste alltså).

    Jag skulle aldrig ha hjärta att skära en så fin tårta! Den är som en skulptur! 

  • Äldre 17 Dec 19:01
    #2

    Tack Glad

    Tårtorna är ju till för att ätas. Det är alltid kul att se reaktionerna på den som ska ha tårtan när man har gjort en till någon. Men det bästa finns ju innanför skalet så att säga Flört
    I den här var det hallonmousse och mörk chokladmousse med extra chokladbitar i, och vanlig tårtbotten (bakad på hälften dinkelmjöl och hälften potatismjöl).
    Och sen en smörkräm med vit choklad och philadelphiaost...

    På den här tårtan är alla dekorationer utom det gröna sjögräset (både dom långa smala grässtråna och den större håliga biten i bakgrunden) gjorda av marsipan.
    Om det är en sak som måste vara riktigt hård och riktigt tunn så gör man det i flowerpaste (en variant av sockerpasta som torkar och blir hård men skör). Sockerpasta finns med smak numer. Men den brukar ju annars smaka ungefär som marsmallows Glad
    Min favorit är den vita chokladpastan med vit chokladsmak.
    Så om det är gott eller inte är svårt att svara på. Vissa tycker att sockerpastan är jättegod, att den smakar som godis. Andra tycker att den smakar ingenting, och vissa känner bara sockersmaken.

  • Äldre 17 Dec 20:02
    #3

    Jättefin!
    Tror du nån törs lägga in en gräddtårta bakad med kärlek efter något sådant där? Flört  Glad 

    Jag har bara gjort julgodis idag jag, och den enda sorten som skulle varit fin att fota blev så kletig att den inte var fotogenisk alls.. Tyvärr. Fotade nåt chokladgodis men.. Ja, det är ju bara choklad :P

  • Äldre 17 Dec 20:05
    #4
    snowstars skrev 2011-12-17 20:02:37 följande:
    Jättefin!
    Tror du nån törs lägga in en gräddtårta bakad med kärlek efter något sådant där? Flört  Glad 

    Jag har bara gjort julgodis idag jag, och den enda sorten som skulle varit fin att fota blev så kletig att den inte var fotogenisk alls.. Tyvärr. Fotade nåt chokladgodis men.. Ja, det är ju bara choklad :P
    Klart dom törs Skrattande
    Jag tycker nog att insidan räknas mer än utsidan. Både när det gäller bakverk och människor Tungan ute

    Vad har du gjort för godis då? Jag är sugen på att göra något, men det jag har gjort tidigare år har inte varit så poppis. Bara jag och svärfar som gillar marsipan nämligen Oskyldig
  • Äldre 17 Dec 20:11
    #5
    Chicita skrev 2011-12-17 20:05:49 följande:
    Klart dom törs Skrattande
    Jag tycker nog att insidan räknas mer än utsidan. Både när det gäller bakverk och människor Tungan ute

    Vad har du gjort för godis då? Jag är sugen på att göra något, men det jag har gjort tidigare år har inte varit så poppis. Bara jag och svärfar som gillar marsipan nämligen Oskyldig
    Vi kokade kola (för första gången och det blev bra!), gjorde marmorerat chokladgodis och så några vita rutor med lingon i. Hehe, kommer inte ihåg vad de hette men det var grädde och vit choklad och så blandade man i lingon och minimarschmallows (stavning?). Hade blivit jättefina kort på dem om de inte hade blivit så kladdiga..
  • Äldre 17 Dec 20:18
    #6

    Låter gott Skrattande

    Jag är helt värdelös på kakor. Jag kan inte få till dom om så livet hänger på det Oskyldig
    Dom blir antingen lösa och rinniga och man får skopa upp dom på plåten innan man gräddar dom till en seg massa. Och om jag har i mer mjöl så smular dom så mycket att jag inte får till några sammanhängande kakor *hihi*

    När det gäller att göra godis så är jag lika clueless. Jag har fått till knäck nån gång och jag gjorde nån chokladtryffel med chili som var supergod, men den smälte bara man tittade på den *typ*

  • Äldre 17 Dec 20:31
    #7

    Hm, jag brukar nog få till det jag bakar hyfsat i alla fall.. Det beror väl på vad man har för kriterier ;)  Värst när jag bakar och håller på är att jag egentligen är rädd för ugnen och varma plattor och sånt som kan koka över.. Tyckte det var jättejobbigt med kolasmeten idag, kändes som den bara helt plötsligt skulle explodera, typ som ett vulkanutbrott.. Haha.

  • Äldre 17 Dec 20:40
    #8

    Kan ju bidra med något annat an babbel. Här är mitt marmorerade chokladgodis :)  Vit choklad + jordnötssmör och mjökchoklad + jordnötssmör (ska egentligen vara mörk men jag är fortfarande typ fem och tycker det blir för starkt ;) )


  • Äldre 17 Dec 20:41
    #9

    Jag har jobbat i snabbmatskök i två omgångar så jag är inte rädd för spisen.
    Är utbildad bilmek också så jag har svetsat och tagit "heta arbeten-certifikat" för sisådär 15 år sen också, så värme i sig är inga problem... *hihi*

    Det viktigaste är ju att det är ätbart (och hellst smakar gott *hehe*). Men när det gäller kakor så vill man ju inte ha utflutna stenkakor eller sånt som smular bara man andas på dom...

  • Äldre 17 Dec 20:50
    #10

    Har gjort en enorm sats skurna pepparkakor idag fyllde tre burkar =)


    Tyvärr såg jag inte tråden förren efter allt var nere i burkarna, men vill nån ha så har jag ett riktigt bra recept...

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm