Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    BlomAnna skrev 2012-02-05 23:41:18 följande:

    Läste trådstaren där det står " hur blir dina bullar världens godaste" så här är mitt tips.
    Använd riktigt smör och 3% mjölk.
    Hyvla smör med osthyvel istället för att bre på innan du stör över kanel och socker.

    Nyttiga bullar blir det inte men goda enligt familjen

    Köpte citronknutar på ett konditori häromdagen och bara måste testa att göra sånna själv. Det var galet gott med syrlig citron i bulle. Funderar även på att göra citronsemlor. Fylla med lemoncurd istället för mandelmassa...tror det kan bli mumma. Vad tror ni?


    Åh tack Skrattande
    Någon som vågar prata om annat än tårtor Flört

    Ja riktigt smör använder jag alltid, margarin duger att steka i om smöret var slut i affären, men knappt det...
    Citronsemlor lät spännande... Lemoncurd och grädde är ju en underbar tårtfyllning... Men Limecurd nervispad i grädde är nog snäppet bättre tycker jag själv Glad
  • Chicita
    MsChevy skrev 2012-02-06 11:04:48 följande:
    Tack för svaret! Det är min kompis som ska göra vår tårta så jag letar febrilt efter den tårta som verkar absolut godast. jag är ju sjukt svag för prinsesstårta, gjord på laktosfritt. Men alla gillar ju inte all grädde, nån som har nåt gott recept på prinsesstårta? 

    Att ytan är jättevit spelar ingen större roll. Det ska ändå på div dekorering. Förresten, såna där foto-grejer som man kan skriva ut o ha motiv på tårtan, hur funkar det o hur smakar det?

    Hur skulle man t ex göra dekorationen på den här tårtan? Är det utskrifter som gäller då?


    Försökte citera denna också samtidigt i mitt förra inlägg, men det gick inte att skriva under det då av nån anledning. Det blir så ibland...

    Nåja för att svara dig...
    Dekorationerna på den tårtan är stenciler ja. Dom skrivs ut på ett "papper" som liknar oblater i konsistens och smak. Jag gillar dom inte.

    Det finns extravit marsipan (den är väl typ ivory-färgad) men man kan blanda den med lite sockerpasta för att dels få den lite lättare att arbeta med och dels för att få den lite vitare ändå om man vill...
    Jag föredrar en sockerpasta med vit chokladsmaksättning när jag använder sockerpasta. Men annars föredrar jag att äta marsipan.
    Så att blanda dessa brukar bli riktigt bra. Det smakar marsipan men lite mildare...

    En stor anledning att använda sockerpasta istället för marsipan är att även de som är allergiska mot mandel kan äta det då.
  • Chicita
    MsChevy skrev 2012-02-06 11:45:28 följande:
    Blä..oblat...nä, då skippar vi stencilerna! 
    Funderar på om vi ska ha en brudtårta o sen en massa små prinsesstårtor (typ cupcake size) Hur många tårtor i vanlig storlek skulle man behöva till ca 100 pers? Det brukar ju alltid bli så mycket över ju... 
    Hur skulle ni proffs gjort? Flera stora eller en stor o många små?

    Om man skulle ha frosting på prinsessbakelserna, det skulle inte bli för sött?

    Det här en idé hur de skulle se ut (detta är visserligen en porslinsskål)
    Skulle vilja att de ser ut ungefär så här:
    Förslag på tårtan, fast envånings:

     


    Vår cake topper är ganska stor så jag vet inte riktigt hur jag ska få med den eller få den att stå. Det är Barbie o Ken som jag ska "pimpa" lite...Tungan ute De kanske kan stå bredvid, de behöver väl inte va på tårtan?

    Ursäkta alla mina frågor, men ni sitter ju en massa nyttiga kunskaper!Solig

     


     
    Det där med storlek på tårta är jättesvårt...
    Jag gjorde exakt samma tårta till två bröllop. Det första var 30 personer (och det var min första bröllopstårta så jag var livrädd att det skulle ta slut) så det blev en 4-vånings och halva bottenvåningen var kvar när alla ätit klart. (dom tog flera gånger)

    Sen skulle jag göra tårta till ett bröllop med 60 personer. Eftersom jag läst på lite mer då om storlekar så ansåg jag att en 4-vånings med en lös bottenvåning som man kunde plocka fram ifall det tog slut, skulle räcka.
    Dom fick massor med tårta över, och ändå tog folk om där också. Dom hade båda bottenvåningarna kvar och en liten bit av en annan våning.... Det gick alltså mindre tårta fast det var dubbelt så många gäster.

    Att göra massa småtårtor tar tid.
    Jag tror inte heller riktigt på små princesstårtor som man ska få att likna cupcakes. Då är det nog bättre att göra cupcakes som man försöker få till att smaka princesstårta Flört
    Man kan exempelvis ha vaniljkräm och sylt som fyllning i dom, ett lock av grön marsipan och sen spritsa med en vaniljfrosting (eller kanske italiensk marängsmörkräm)
  • Chicita
    BlomAnna skrev 2012-02-06 21:48:43 följande:
    Jag har faktiskt aldrig provat limecurd men det måste jag ju göra! Lime är ju galet gott.  Kan tänka mig att  limecurdgrädde till kladdkaka kan bli mums?
    Jepp, en favoritfyllning i tårta är limecurd och vispad grädde (man vispar alltså grädde och sen har man ner limecurd i grädden tills man är nöjd med hur mycket det smakar).
    Gärna ett lager med mörk chokladmousse till det också eller hallon Skrattande
  • Chicita
    BlomAnna skrev 2012-02-06 22:03:45 följande:
    Hade lemoncurdgrädde och jordgubbsmousse i tårtan till min födelsedag. Är galet förtjust i citrus Hoppas att sambonkommer gå med på att ha någon form av citrusmousse tårta som bröllopstårta
    Jag körde ett extra lager fyllning + botten i vår bröllopstårta.
    Så uppifrån var lagren:
    sockerkaksbotten
    vit chokladmousse
    sockerkaksbotten
    hallonmousse med hela hallon i
    Mörk chokladbotten med chokladcrisp
    Mörk chokladmousse med riven choklad
    Mörk chokladbotten med chokladcrisp

    Maken älskar choklad och hallon. Så han fick välja.
    Men ja det är gott med något lite syrligt i tårtan så den inte blir så där sliskigt söt som vissa kan bli annars...
  • Chicita
    hemajo13 skrev 2012-02-15 17:18:40 följande:
    Heej! 
    Vill bara tipsa om jennysbak.blogg.se.. Det är min m2b lillasysters bästa kompis!=) Hon är jätteduktig på tårtor och gjorde den fina traktortårtan till vår 2åring på hans födelsedag!
     
    Tack för tipset hemajo13 men det är inte det som tråden går ut på.
    Det handlar om vi som bakar själva och är tänkt som ett ställe för oss att dela med oss med tips och ge inspiration.
  • Chicita
    Fru Ramona skrev 2012-02-15 17:45:22 följande:
    Min allra första tårta.
    Om ni kan se vad figuren ska föreställa så har jag inte misslyckats totalt ;)


    Den tårtan skulle brorsdottern nog gärna ha haft när hon fyller år i höst Flört
    Hon älskar Hello Kitty
  • Chicita
    Fru Ramona skrev 2012-02-17 09:38:33 följande:
    Hehe, va skönt att ni kunde se vad det va Glad
    Det var hur kul som helst och nu letar jag tillfällen för nästa tårta :)

    Kanske till min lillebrors födelsedag som är i mars.
    Han är en sladdis och fyller 14år, tips på vad man kan göra för tårta??
    Vad har han för intressen?
    Jag utgår alltid från det, eftersom en halvbra tårta med något han gillar oftast tas emot bättre än en perfekt med något som inte är "han"...

    Alltså även om det är något man inte är så bra på att göra, eller man inte vet hur man ska få till så brukar det ändå vara mer poppis än om man gör något "safe"...
  • Chicita
    Fru Ramona skrev 2012-02-17 14:13:50 följande:
    Hmm...
    Han är en väldigt typisk tonåring. Gillar tv spel, data och så.
    Hade planer på att göra en tårta i playstation 3 form, men tar mig kanske lite vatten överhuvudet.. Fast egentligen borde det inte vara så svårt.

    Alternativ göra en tårta med svart sockerpasta och guldfärgad text. Det kan bli snyggt och effektfullt.
    Det hade varit lättare om han fyllt mindre, då brukar dom alltid ha något speciellt dom gillar ex. bilar, spinderman osv.  men det är inte alls aktuellt numera :)
    Klart du kan göra en tv-spelstårta Skrattande
    Googla efter bilder på det så får du massor med inspiration. Och det blir så mycket lättare att visualisera vad man behöver göra då också.

    Det där fixar du galant Solig
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm