Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Bra fråga, jag har aldrig gjort fluff någon gång, tänkte testa det, men alla vill alltid ha mina vanliga mousser av någon konstig anledning Förvånad

    Jag ska också göra tårta, har precis satt in den vita chokladen för chokladsmörkrämen i micron och försöker smälta den försiktigt...
    Så himla lätt att bränna vid choklad Obestämd 

    Det ska bli en 60-årstårta till en fd jobbarkompis pappa.
    Problemet är att jag inte känner honom alls.
    Han gillade bilar och sport. Inga önskemål om hur tårtan ska se ut...
    Få se vad jag hittar på.
    Har täckt tårtan med vit sockerpasta i alla fall, hann inte ställa mig och färga nu. Men jag funderar på att skära ut ett brett band i röd marsipan (eller var det sockerpasta?) som jag köpte för att använda på en tårta som blev avbokad. Och sätta det bandet runt kanten på tårtan och sen spritsa gräs (färgad smörkräm) över hela tårtan och ställa dit en eller ett par bilar och kanske någon fotboll eller nåt 

  • Chicita
    eml33h skrev 2012-09-07 15:28:20 följande:

     


    När det gäller recept så är enda möjligheten att provbaka.
    Tänk på att om du använder bär i mousser så kan man behöva mer eller mindre gelatin beroende på hur blöta bären är.
    Så bara för att det blev bra en gång så behöver det inte bli det gången efter även om man följer receptet exakt.

    Att spackla en tårta betyder att man brer på en smörkräm utanpå tårtan, innan man lägger på locket.
    Det är dels för att man då kan få en mycket slätare och jämnare tårta, och dels för att om grädde kommer i kontakt med sockerpasta så smälter sockerpastan.
    Även marsipan kan bli lite blöt av kontakt med fyllningen, plus att färger i moussen (hallonens röda saft exempelvis) kan blöda igenom lättare om man inte har någon sorts smörkräm emellan.
    Det går även att pensla locket på insidan med matolja, men det gör inte jag själv så jag vet inte riktigt hur resultatet blir smakmässigt och hur bra det håller. 
  • Chicita
    eml33h skrev 2012-09-07 16:25:04 följande:

    Så det ska helst vara gelatinbaserade fyllningar som håller ihop ordentligt?


    Blir detta en sensation? Och har någon nått bra recept på mousse och smörkräm?


    Det behöver inte vara gelatinbaserat.  Men det är bra om fyllningen är skär-fast (alltså inte flyter ut när man skär en bit) för det är lättare att täcka tårtorna då om man är ovan.
    Men du hade gelatin i ditt recept, därför min kommentar om gelatin...

    Sensation vet jag inte. Det är en vanlig kombination, uppskattad av många om det var det du undrade över.
     
  • Chicita

    Jättefin ClaraH Glad
    Man lär sig något med varje tårta...

    I dag lärde jag mig att det är bra att hunden kan NEJ! Tungan ute 
    För han ville gärna hjälpa till att äta upp min beställning...
    Det är svårt att hitta en bra vinkel på den här tårtan för foto. Vissa detaljer syns bara i en speciell vinkel. Men då ser man inte andra saker istället.

    Beställningen var "en tårta till en som fyller 60, han gillar bilar och sport".
    Så det blev en gammeldags hockeyklubba med puck på tårtan, ett spjut och en dumbell för sportgrejor.
    Bilintresset blev en kromad överkant (silverdust) och ett ferarrirött band + en leksaksbil.
    Sen är det spritsat gräs + marsipanstenar på den för att fylla upp lite
    Hallonmousse och vit chokladmousse inuti på sockerkaksbottnar



     
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-09-07 21:47:26 följande:
    Hur transporterar man enklast en tårta? Någon som har något tips?
    Menar du en tårta typ den du gjorde ovan, eller en flervåningstårta?

    Jag transporterar aldrig något som är ihopmonterat. Det monteras på plats.
    Men annars använder jag antingen liggande (hårda) kylväskor. Eller plastlådor med lock där jag kan lägga kylklampar i botten och en handduk ovanpå det som jag sedan ställer tårtorna på (en tårta / låda)
    Ska det fraktas långt så lägger jag kylklampar ovanpå lådorna, försöker ställa dom så tätt jag kan och sen lägger en eller flera filtar ovanpå för att hålla kvar kylan 
  • Chicita

    Det finns kartonger att köpa på nätet om man vill. Men jag föredrar plastlådorna eftersom dom inte går sönder när man bär dom och tårtorna är skyddade mot omgivningen på ett bra sätt + att man ju kan kyla dom Glad

  • Chicita
    BlomAnna skrev 2012-09-07 22:44:15 följande:
    Jag kyler inte alltid men plastbackar och hårda kylväskor är enkla att packa i, går att stapla på andra saker eller lägga andra saker ovanpå. Man behöver inte oroa sig över en mosad kartong om något löst skulle råka ramla på den och det är bara att diska och återanvända...
    Och möjligheten att lägga i / på kylklampar finns...Flört 
  • Chicita
    Lusk skrev 2012-09-15 11:52:16 följande:
    Hej hej, om man ska göra en figurtårta, är det smartast att fylla först och skära ut sen eller skära ut först och fylla sen?
    Det beror på vad du ska ha för fyllning och hur du tänkt dig formen.

    Om du ska göra en figur där du behöver trimma även på höjden så skulle jag fyllt först och trimmat sen.
    Om det är mer frågan om att forma tårtbottnarna (alltså typ en hello kitty-formad tårta) så kan du lika gärna skära till bottnarna först och fylla sen. 
  • Chicita
    Lusk skrev 2012-09-15 12:51:43 följande:
    Det ska bli en fox-racing logga, fylld med limemousse, och nått mer kanske, och täckas med marsipan. Vad passar till lime? Han som ska ha den är inte så förtjust i sötsaker, förutom marsipan. Tack för alla svar!
    Då spelar det ingen roll om du fyller före eller efter.
    Fördelen med att skära till tårtbottnarna först är att det går åt mindre fyllning.
    Fördelen med att fylla tårtan först är att du får skarpare kanter.

    Till lime så är choklad en god kombination om man gillar det (både vit och vanlig choklad funkar). Men rabarber är också gott till lime 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm