• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • muggles

    Daa: skönt att det går åt rätt håll med sömnen! Jag hade en lätt förlossningsdepression när vi fick Moa. Jag insåg det inte förrän i efterhand nästan... Trodde min nedstämdhet berodde på sömnbrist (som förvärrades av att amningen inte funkade), amningstrubbel och en bebis som aldrig sov på dagen. Men det var nog lite förlossningshormoner (el vad förlossningsdepression nu beror på).

  • muggles
    Ninnnis skrev 2011-09-04 11:07:24 följande:
    Jag har en liten fråga till er mammor (även smygläsare ) om dagsovning. 

    Mini somnar ju jätteduktigt i sin säng på kvällen, men dagsovningarna får jag inte riktigt rätt på. Senaste veckan har han nästan bara velat sova i famnen och vaknat så fort jag har lagt honom i korgen eller vagnen. Vagnen somnar han i ibland när vi är ute, men vaknar så snart den stannar. Jag har låtit honom sova i famnen eftersom jag misstänker att det är ett led i utveckligfasen, men hoppas att han snart kan sova på egen hand igen (nyss somnade han faktiskt på egen hand i korgen, peppar peppar).

    Det jag egentligen undrar är VAR era barn sover på dagen? Mini har uppenbarligen lättast att komma till ro i sin spjälsäng, men jag har hört att man helst ska öronmärka sängen för nattsömn för att markera skillnad mellan dag och natt. Han har sin babykorg, men den kommer han att vara för lång för om ett par månader. Vagnen går väl iofs bra ett tag till, frågan är om det funkar lika bra med sittdelen sen?

    Hur har ni andra gjort? 
    Jag tycker du ska lägga honom där han verkar somna lättast. Jag har aldrig märkt att det skulle vara ett problem att att blanda in spjälsängen i dagsömnen. Ibland tycker jag att man överpsykologiserar saker nu för tiden... Försök se mönster i när han blir trött.

    Våra tvillingar vaknar runt 7, äter frukost och somnar sedan runt 8.30 för en kortare lur. De äter igen vid 11 och somnar för en längre lur runt 12-tiden. Äter igen kl 15 och blir sedan trötta igen vid 16-snåret för en kortare lur.

    Jag införde först mattiderna (och då hade jag spanat in när de blev hungriga först). Sedan är det lättare att hitta när de blir trötta.

    Ibland lägger jag den ena i korgen (en korg på hjul), den ena i babysittern. Ibland båda i vagnen (som står inne i grovköket). Ibland den ena i vagnen och den andra i korgen osv. Det har aldrig märkts att de reagerar var man lägger dem, bara de får sova när de är trötta
  • Ninnnis

    Heja Ada & Beda som sover hela nätter! Och tack för att du ger mig hopp...

    Det känns inte som att Mini har något mönster än, men jag ska göra mitt bästa för att hitta ett.

    Muggles förresten, har du sett att vi ska ha lite trådträff hos Blommis i månadsskiftet? 

  • Ninnnis

    Jag är riktigt impad av hur du roddar småtjejerna (och Moa), Muggles!

    Vad säger Moa om småsystrarna förresten? 

  • muggles

    Ninnnis: ja jag hade lösa planer på att dyka upp. Men vet inte riktigt hur jag ska göra än... Ska diskutera med maken (han släpper nog iväg mig iofs). Var det lördag 1/10? För 25/9 har vi dop.

    Tack för komplimangen men de är hemskt lugna och snälla. Så mkt credit ska ges till småtjejerna Jag kan ju jämföra med en bebis som aldrig sov...

    Just idag sov de förresten inte alls länge nu efter lunch, bara för att bevisa att det inte alltid funkar som man räknar med Men de brukar sova ikapp senare i så fall. De kanske är ovanligt pigga idag pga hel natt?

  • muggles

    Förresten Ninnnis: mini är ju inte lika gammal som mina än, så mönstret kommer nog. Och det är lättare för mig att införa "fasta" (dvs rätt så fasta, inom en halvtimme plus minus iaf) mattider eftersom jag inte ammar. Så känn ingen press.

  • muggles

    Moas känslor för småsyskonen blir mer och mer positiva. Nu ler de mot henne så det gör det ju lättare Hon tycker nog om småsyskonen men hon blir arg på oss ibland för att hon tycker vi ägnar oss för mkt åt dem. Om vi tex beundrar ett vacker bebisleende så blir hon stensur. Men det går väl över...?

  • Villemoa
    muggles skrev 2011-09-05 12:11:41 följande:
    Daa: skönt att det går åt rätt håll med sömnen! Jag hade en lätt förlossningsdepression när vi fick Moa. Jag insåg det inte förrän i efterhand nästan... Trodde min nedstämdhet berodde på sömnbrist (som förvärrades av att amningen inte funkade), amningstrubbel och en bebis som aldrig sov på dagen. Men det var nog lite förlossningshormoner (el vad förlossningsdepression nu beror på).
    Nu känns det som du beskriver mig Mugglan!! Jag hade också en lätt förlossningsdepression när vi fick vår Moa och inte heller jag insåg det förrän i efterhand. Amningen strulade jättemycket och hon sov inget om dagarna.

    Vi hade heller inte bråkat innan vi fick barn. Tyckte också det var jobbigt att maken jobbade långa dagar, helst ville jag ju att han skulle vara hemma hos oss.
  • muggles

    En sak till Ninnnis: de brukar växa ifrån att sova i famnen ju större de blir. När de är små behöver de ju mkt närhet, det varar inte för evigt. Våra somnar redan betydligt lättare på egen hand än de gjorde de första månaderna.

  • Villemoa

    Skönt Daa att det går framåt! Parvlarna kunde inte fått bättre föräldrar än er! Jag tyckte inte att Moa hade nån vidare bra mamma men så här i efterhand insåg jag ju att det var min milda förlossningsdepression som talade. Hoppas du kan bringa lite klarhet i alla dina tankar när du träffar kuratorn! Kram

    Ninnis, har heller aldrig märkt att sova i spjälsängen skulle inkräkta på nattsömnen. När Moa var liten, och verkligen började sova om dagarna, sov hon i spjälsängen dagtid och hade inga svårigheter att sova på kvällen/natten. Hon var däremot ingen sova-i-vagnen-tjej. Med Ellie har det varit precis tvärtom! Hon har sovit exemplariskt både natt som dag sen hon föddes så med henne har det varit lättare att få in en fast rutin vad gäller både mat och sömn. Tänk så olika det kan vara!

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård