• muggles

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Daa: här är en som hade massiva problem med amningen under hela den tid som det pågick med Moa (5 mån). Du har fått jättebra råd! Min Bvc-tant som hjälpte mig menade att för att öka produktionen så måste brösten tömmas ordentligt (det i sin tur skickar signal till systemet att de behöver fyllas på), därför kan pumpning efter amning öka produktionen. Kan ta 2-3 dgr innan du ser skillnad (men det tror jag att du redan gjort?).

    Sedan är det tydligen bra att amma intensivt på förmorgonen (from kl 03 ung) och gärna hela förmiddagen. Fram på kvällen är brösten mer fulla med lättmjölk (mjölken är som gräddigast på morgonen pga att mamman har vilat då - när mamman vilar bildas bäst mjölk). Så det kan vara idé att ge ersättning på kvällen när de ändå bara får i sig "lättmjölk" - du kan ju pumpa för produktionens skull om du vill. För att båda amma och pumpa tar sån otrolig tid (iaf gjorde det det gör mig).

    Sedan när det kommer till immunförsvaret så påstod min Bvc-sköterska att det räcker med en amning per dygn för att ge bebisen immunförsvar från mamman. Men i mitt fall så ville jag ju amma även att andra skäl (jag tyckte att det var väldigt mysigt, skit att det inte funkade för mig).

  • muggles

    Hej, hann inte mer än in i granntråden snabbt och rapportera att allt såg bra ut idag men det har ni hört väl? Jag hade faktiskt en bra magkänsla men visste såklart inte om jag vågade lita på den. Dels mäter jag magen (maniskt) varje kväll för att se så den inte sticker i väg helt plötsligt. Och dels har jag känt av båda. Men nu har de små rackarna vänt sig i säte båda två! De som låg så fint med huvudena tätt i hop neråt förut. Nåja, det är mitt minsta problem...

  • muggles

    PB. jag läste också ditt långa inlägg (som du vet intresserar jag mig för det här med mat och motion). Jag tror du är på rätt väg!

    "Sedan har jag lagt den ynka energi jag har på att laga riktig mat varje dag och skrivit en lång matlista så det finns matidéer. Jag har strukit allt fikande från vardagarna och styrt över att efterätt, fika, godis eller vad man nu vill ha i den vägen är för helgen, eller särskilda stunder. Inte bara för att man har tråkigt, är sugen eller så."
    => SKITBRA!

    Du ska absolut INTE banta, det är raka vägen till ännu mer vikt. En hälsosam vikt är ju egentligen (i teorin) enkel: man ska tillföra så mkt energi som man gör av med, inte mera. Och då tror jag det är en stor hjälp att tex fika på helgen.

    Vi kör det här hemma; dels för att vi själva vill hålla vikten någorlunda men även - tänker jag - för att lära Moa en hälsosam livsstil. Självklart ska man njuta av god mat, gott vin och goda bakelser - men inte VARJE dag...

    Jag läste i en artikel härom veckan att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. Så lova dig själv att inte ge upp innan du har provat din nya livsstil i 3 v. Ok?

  • muggles

    Daa: skönt med blåsljudet och att amningen börjar rätta till sig!

    Flamman: skickar en virtuell kram!

    Soldemor: HA, underbart om männen!

  • muggles

    PB: läste jag rätt -3,3 kg på en vecka?! Otroligt! Bra jobbat!

  • muggles

    Ninnnis: du behöver inte läsa det andra inlägget - jag skrev minst lika mkt här.

    Apropå mat: jag tror absolut inte på att gå till extremer el tex att gå omkring hungrig. Vill man leva med en normalvikt så gäller det att lägga sig till med en livsstil som fungerar. Det räcker inte med att köra en hysterisk bantningskur inför semesterresan och sedan svulla järnet. Och de som går i gång på extremer orkar sällan hålla det.

    Jag har en barndomskompis som är lika lång (kort) som jag: 160 cm. Jag väger i normalfall runt 56 kg (+/+ 1 kg beroende på träningsfrekvens mm). Hon väger det dubbla... (Hon har inte sagt exakt men har nämnt att hon väger "tresiffrigt".) Ett tag fick hon för sig att hon skulle börja träna och äta vettigt så hon anmälde sig på ett gym, och hos en dietist. Så långt allt rätt. Men det blev för stor omställning tror jag och jag insåg att hon inte skulle lyckas lägga om sitt liv så totalt på en gång. Hon fick ett schema där hon tex skulle gå en lång promenad före frukost varje dag, träna 3-4 ggr/vecka (från att inte ha tränat alls), äta max 100g protein till lunch och till middag etc. Så efter några veckor la hon ner det - såklart.

    Jag tror mer på långsiktiga förändringar och en förändring i tankesätt är otroligt viktigt. Just som PB att göra en förändring som i grunden är positiv ("jag är värd en bättre mathållning") snarare än en negativ ("jag måste gå ner i vikt för att jag är så fet").

    Och sedan måste man inse att om man har plockat på sig en viss vikt under några års tid, så kan det även ta några år till innan man har blivit av med den, det går inte på några veckor om det ska vara hållbart.

    När jag träffade min make var jag inne i en period när jag inte prioriterade att träna, jag hade nytt jobb som innebar uteätande på kvällen och mkt resor (=onyttig mat sent på kvällen), så jag gick upp i vikt. Inga mängder men så att jag inte trivdes med mig själv längre. Jag bestämde mig då för att träna bort det. Jag ändrade inte min mathållning direkt utan jag tränade bort den överskottsvikten och det tog ca 1,5 år men det blev också bestående.

    En viktig sak för mig har varit att inse att jag kan bli nere och deppig och energilös av att inte träna. Så numera ingår det i min livsstil att träna - inte i första hand för att hålla vikten, utan mer för att må bra. För mig är det heller inte så viktigt att vara just smal, men jag vill gärna vara ganska fast (dvs ha muskler och inte slapp hud).

  • muggles

    Ninnnis: jepp, jag tänker likadant. Vi tränar (både jag och maken) mkt för att kunna unna oss god mat och vin och slippa leva som asketer. När jag var under 30 var jag sådan som kunde äta precis vad som helst utan att gå upp ett gram men det har ändrats. Jag har skurit ner på godisätandet till helgen (förr var det varje dag). Sedan är det klart, att ibland "syndar" man och äter godis på en onsdag men va fasen, man får inte vara rabiat.

    En annan sak jag har kört i några år är att träna lite extra inför storhelger som jul och påsk. Istället för att ha ångest över att jag gick upp 1kg på julen pga allt stillasittande och ätande, har jag ofta en vikt +/- 0 efter jul för att jag kört några extra pass innan. Det känns som ett MYCKET roligare sätt...

    Man ska också hitta ngt som är kul att göra. Träning behöver ju inte innebära gympa/jogging/spinning utan kan ju vara ut och gå med hunden, Afrodans el ngt annat. Fast om man bara går promenader får man ju inte så stor effekt på viktnedgången...

  • muggles
    ingenjörsbruden skrev 2011-01-19 13:09:49 följande:
    Smart att träna innan istället för efter!

    Men jag måste fråga...hur får ni veckan att gå i hop med dagis/hämta/lämna, handla mat...laga mat....o träningen? Hur ser eran vecka ut? Om du inte vill svara här så får du hemskt gärna inboxa mig...för jag förstår inte riktigt hur vi ska få ihop allt..... *nyfiken i en strut*
    Nu när jag är i v21 har jag lagt av med träningen men annars tränar jag normalt 2 ggr/vecka. Jag hittade ett pass jag gillade på måndagar och sedan tränade maken tisdagar och torsdagar och jag lördag el söndag förmiddag.
    Den som tränar på kvällen hämtar på dagis för att få tid med Moa innan hon lägger sig.

    Tex:
    jag hämtar på dagis kl 16
    hem och laga middag
    maken kommer hem 17:30 - vi äter middag
    jag åker till träningen 19:30
    Hemma 21:15
    Kvällsmacka, snack med maken och så läggdags efter 22

    El på helgen:
    långfrukost fram till 9:30
    tränar 11-12
    sedan umgås med familjen

    Det som faller är ju tv-tid men jag offrar gärna lite tv-tid mot att må bra, tv får man nog av ändå.

    Söndag kväll är också en klassisk träningstid hos oss för då gör man oftast inget annat vettigt ändå.

    Sedan är detta schema inte hugget i sten, vi ändrar fram och tillbaka en del men i grunden så funkar det för oss.

    På våren/sommaren/hösten är det lätt att ge sig ut och springa i 45 min och det är väldigt effektivt tidsmässigt - då kan man klämma in det i stort sett närsom.
  • muggles

    Bruttan: näe vilken morsa! Skjut henne (el nåt)!

    Jag har ju inte heller presenterat mig. Ohyfsad som jag är. Hoppade ju in på PBs hint om att det fanns en annan tvillinggravid här...

    Har (väldigt nyss) fyllt 40, uppväxt i Göteborgs innerstad och har alltid bott i stan. För ett år sedan flyttade vi till hus (ångest över att lämna stan!) men trivs som fisken i vattnet (och det passar ju bra då vi bor nära havet). Har en Goa Moa på 3,5 år och förhoppningsvis snart två små illbattingar till, efter 1,5 års syskonförsök. Har hängt i granntråden sedan ursprungstiden - där firar vi 5-årsjubileum till sommaren! Firade makens och min 8-årsdag på Huddinge sjukhus förra måndagen... Har just genomlevt (och överlevt) mitt livs mest dramatiska vecka. Intresserad av inredning, träning, skidåkning, segling, mat, vin och allt som gör livet gött å leva! Är Chalmerist fast ett av mina studieår tillbringade jag i Sydney, jobbar som ingenjör i fordonsindustrin.

    Nä den här presentationen blev inte alls lika bra som din Klockis men va fasen, den får duga!

  • muggles

    Tack för grattis, blommor och tårtor! (Har du gjort den Bruttan? WOW!)

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård