• Äldre 21 Aug 11:27
    13038 visningar
    9 svar
    9
    13038

    Hur mycket spenderar ni på bröllopspresenter?

    Hur mycket brukar ni spendera på era bröllopspresenter, spelar det roll om ni är en som deltar på bröllopet eller om ni är ett par?

    Jag har märkt att jag spenderar typ 30-50% mer nu när jag vet hur dyra bröllop är jmf med tidigare bröllop som jag gått på.

    tidigare kanske jag spenderade 1000kr, när vi går som ett par, men nu närmare 1500kr.
    Egentligen bör väl presenten ligga runt kuvertpris*2, men i sthlm brukar kuvertprisen ligga på minst 1000kr per person så då skulle presenten ligga på mer än 2000kr....(vilket jag inte har uppnått på de bröllopet jag gått på)..hmm, intressant att höra era perspektiv.

  • Svar på tråden Hur mycket spenderar ni på bröllopspresenter?
  • Äldre 21 Aug 13:02
    #1

    Hur vet du i förväg vad kuvertkostanden är på ett bröllop su äe bjuden till?

    Jag tänker en köper present som representerar relationen till brudparet. Jag lögger utan problem 2000 på present till bästa väns bröllop även om kuvertpriset är 100 kr men lägger kanske 700 på em avlägsen kusins bröllop även om kuvertavgiften är 1000 kr.

  • crs
    Äldre 21 Aug 15:25
    #2

    Jag tänker lite som tesselessan. Anpassar inte presenten efter stilen på bröllopet, eller hur dyrt det verkar, utan efter hur nära jag står personen. Dyrare present om brorsan gifter sig än om bröllopet är för en kompis jag bara sällan umgås med. Hur mycket brudparet lagt på bröllopet påverkar inte alls presenten, det är min "gåvovilja" som avgör det. 

    Men jo, presenten blir generellt dyrare om den är ifrån både mig och partner, jämfört med om den är bara från mig. Men det gäller inte bara bröllopspresenter, utan presenter generellt. När vi är två har vi ju råd att lägga mer. 

  • Äldre 21 Aug 16:37
    #3

    Vi lägger också mer till närstående än till mer avlägsnare släktingar och vänner.


    Men sen beror det också på hur stora kostnader vi har för att kunna delta i bröllopet.
    Om vi har fått åka över halva landet, bott en eller flera nätter på hotell, måste köpa eller hyra kläder för att passa in i önskat tema osv, tja då lägger vi mindre pengar på presenten. Vi är ju inte gjorda av pengar liksom Flört
    Jag förutsätter också att dom har bjudit oss för att dom vill ha oss där, och inte för att dom vill ha en dyr present av oss som ska motsvara deras matbudget. 


    ...För hur kan jag veta det i förväg? Dom kan ha lagt massa pengar på inbjudningskort och lokal och sen kör hemlagad buffé för 150:- per person för att dom prioriterar läget, dekorationer och "inramningen" men att maten mest är till för att vi inte ska gå hungriga under dagen. Eller dom kanske har budgetlokal, hemgjorda enkla inbjudningskort och beställt catering från stans bästa cateringfirma med hummer och champagne liksom. 


    Och om nu matbudgeten bara är 150:- per person... ska dom då bara få en glasvas från IKEA för 75:- 

    Näää... jag mäter inte folk baserat på pengar, utan på vår relation Solig

  • Aniara­4
    Äldre 21 Aug 18:34
    #4

    Nej, presentens pris har ingenting med kuvertpriset att göra! Alls! Man kan t.o.m. skicka en present till ett brudpar man vill lyckönska utan att ens ha varit på festen!

    Hur mycket jag lägger beror dels på vem det är, dels som Chicita säger om bröllopet har medfört andra kostnader. Generellt kanske 500-1000:-, mer nu som del av ett par än när jag var singel (då var jag dessutom ohemult fattig, så då fick jag vara kreativ istället).

  • Äldre 24 Aug 21:09
    #5

    Jag som då och då sjunger och är anlitad på bröllop samt att jag jobbar inom kyrkan kan ju säga att oftast blir man lurad på förpackningen. Det som ser lyxigt ut kan vara hur budget som helst och det som ser ut som budget kan vara det dyraste någonsin. (solist på ett borgerligt bröllop med brudklätt brudpar + 2 vittnen och inget annat gick loss på 150.000  kr... solist i kyrkan med häst o vagn och brudklätt par och tärnor och många gäster var budget på ca 10.000 kr... )   

    Så att gå efter vad ett kuvertpris borde vara är ju helt uppåt väggarna för mig eftersom ingen kan veta vad det egentligen kostar.   

    Jag spenderar utifrån vem som gifter sig och vad resterande kostnad för mig är som tex resa, kläder, ev övernattning osv..   

  • Äldre 19 Feb 14:48
    #6

    Vi brukar lägga samma på alla bröllop vi går på. Vi tänker även utifrån att presenten ska kosta som en trerättersmiddag på stan.
    Sedan tänker jag att man antagligen får tillbaka det man själv ger i presentväg när det är ens egen tur så att det jämnar ut sig i slutändan.

  • Äldre 20 Feb 09:43
    #7

    Har bara varit på bröllop där brudparet skrivit "vi vill inte ha presenter men gärna ett anonymt bidrag till bröllopsresan/framtida hus".

    Så då har vi lagt 500 kr i ett kuvert/satt in på konto. Detta har varit kompisar och inte nära familj.

    Sen blir jag iofs nästan lite sur på folk som alltid ska köpa present ändå fast brudparet undanbett, så står man där sen och har inget med sig och känner sig dum. Är taskigt mot oss andra kan jag tycka.

    Men även vi har ju på alla bröllop vi varit på fått resa till andra städer/länder, betalat boende och biljetter osv, samt köpt nya kläder i princip varje gång. För att inte tala om tusenlappar vi lagt ner på möhippor och svensexor. Så jag tycker ändå gränsen går vid 500 kr för vår del. Man får sätta det i relation till vad man har för inkomst och hur nära man står brudparet.

    På ett bröllop (familj) lät de gästerna betala 250 kr i kuvertavgift. De fick inga presenter.

  • Äldre 15 Mar 22:48
    #8

    Vi räknar med att varje gäst kommer kosta ca 1000 kr när den totala budgeten slagits ut på antalet gäster (inklusive allt som inte har direkt med middagen att göra), men det finns ju inte någon tanke från oss om att det är vad vi ska "få tillbaka" från gästerna "för att vi har bjudit dem på det".

    Skulle vi lägga ~80 000 på något annat än bröllopet, skulle det nog gå till en större bostad eller en lyxig resa, inte till diverse husgeråd som folk köper för att komma upp i en hög summa att ge oss.. vi bjuder ju dem för att vi vill ha dem med på vår stora dag, och känner de att de vill ge oss en gåva som tack så får de göra det, men det är inte något krav =)

  • Äldre 22 May 20:24
    #9

    Jag skall gifta mig i sommar och är gäst på ett annat bröllop. Jag håller med om att man inte bjuder de gäster man valt för att få presenter. Men, jag hade tyckt att det vore väldigt konstigt om gästerna hade kommit tomhänta. 

    Det handlar inte om att jag skall "ha" en massa grejer. Mer känslan av att mina gäster är glada för att ha blivit inbjudna och vill fira detta med mig och min blivande make. 

    Om inte brudparet uttryckligen bett om att inte få några presenter så hade det känts respektlöst att komma tomhänta. Så eftersom jag aldrig skulle kunna tänka mig att komma utan present på ett bröllop, så förväntar jag mig det samma av mina gäster. 

    Jag brukar också försöka räkna ut lite vad mitt "kuvert" kan tänkas kosta, men är det väldigt dyrt så matchar jag det inte. Jag hade väl lagt någonstans mellan 500-1000 kr och dubblat det om min blivande man och jag gick ihop. 

Svar på tråden Hur mycket spenderar ni på bröllopspresenter?