• Pess

    Bjuda gästerna på resa och övernattning, eller bidra?

    Om man gifter sig utomlands, ev är bosatt där, bör man kanske, åtminstone, hjälpa till med resekostnaderna, samt se till att boende är ordnat för gästera, för, i alla fall, en natt?

    Tänker jag fel? Man vill ju gärna att så många som möjligt ska kunna komma och att inte släktingars och vänners ekonomi ska avgöra vilka som kan närvara!

    Om den blivande bruden samt brudgummen kommer från olika delar av landet känns det nästan mest schysst att ha bröllopet utomlands, (så vida brudparet inte har en självklar plats som känns mest rätt!) så man inte har det närmast den enes anhöriga och därmed utesluter den andres? Eller bör man återigen hjälpa till med resekostnader?

    Om man t ex. är boende på annan ort pga studier och ingen känner något speciellt för platsen och det skulle bara kännas konstigt att ha bröllop där.

    Vad är en rimlig summa att stå för i dessa fall?

  • Svar på tråden Bjuda gästerna på resa och övernattning, eller bidra?
  • Anonym (europa)

    Jag och min make bor i Sverige men valde att gifta oss i hans hemland i södra Europa. Mycket av min släkt bor inte i Sverige utan hade varit tvugna att resa oavsett men visst blev det absolut mer besvärligt för min släkt och vännerna i Sverige jämfört med för hans släkt som bor i samma stad som bröllopet hölls. Vi valade att göra så att resan fick gästerna stå för själv men vi ordnad transport från flygplatsen till och från där bröllopet skulle vara (ca 2,5h med bil) och sedan bjöd vi på hotell vilket blev olika många nätter beroende på hur länge gästerna valde att stanna (de flesta 3-4 nätter).

  • Plättis

    Jag och min sambo kommer visserligen inte från olika landsändar, men vi bor på hans hemort och några timmars resa från min familj. Vi kommer gifta oss där vi bor, vilket innebär att sambons familj har några minuters resväg medan min familj har åtminstone två timmar enkel väg. 

    För oss var det inget alternativ att gifta oss någon annanstans, min hemort betyder inget särskilt längre, och att åka utomlands betyder att våra far- och morföräldrar samt sambons extremt flygrädda pappa inte skulle komma. 

    Vi kommer nog upplåta lägenheten till min familj, då slipper de åka jättetidigt för att hinna hem. Och så sover vi på hotell på bröllopsnatten. Vi får visserligen inte plats med precis alla gäster hemma hos oss, men mina föräldrar, lillasyster och far- och morföräldrar får plats. Det är de gäster som annars skulle åka väldigt tidigt för att hinna hem, och som skulle komma med ett väldigt norrländskt svar på ett förslag om att sova på hotell. ("Hä je ju sä dyrt!") 

    Det går ju ta kontakt med olika hotell och fråga om det går att få något erbjudande om man hör till bröllopssällskapet, och sedan ge det som förslag till gästerna om man inte har utrymme i ekonomin att betala hotell för alla. Att åka utomlands gör förmodligen att fler utesluts om det är deras ekonomi som är problemet för att inte kunna komma på bröllopet. Men å andra sidan kanske man planerar för ett mindre bröllop från början om man gifter sig utomlands.


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • PiaB igen

    Vi gifter oss utomlands och våra gäster betalar allt själva, deras val. Vi tänkte bjuda på boendet, men det ville de inte höra talas om. De vill att vi lägger de pengarna på bröllopsresan istället. Så vi har valt att bjuda på en lite lyxigare middag och all dryck istället

  • eemeliie

    Jag och min blivande kommer från olika delar av landet, men har valt att gifta oss i Norra Bohuslän, som vi båda har stark anknytning till. Det innebär att i princip "alla" utom närmaste familjen kommer behöva övernatta på hotell/vandrarhem/bnb/camping minst en natt för att kunna komma, och fler i min släkt än hans eftersom de bor närmare. Än så länge har ingen från nåns sida sagt något annat än att de tycker det ska bli roligt, och att de tycker vi ha gjort ett bra val av plats så jag hoppas alla gäster känner så och att ingen känner sig exkluderad.

    Vi vet ju att det här medför extra kostnader för gästerna men vi kommer inte bidra till resor eller boenden. Vi tänker avsäga oss presenter istället, så kan gästerna lägga de pengarna på boende och resa. Vi ser hellre att fler kan komma och dela vår dag, än att vi får presenter vi kanske inte behöver. Vi kommer dessutom föreslå boenden i olika prisklasser i inbjudan, så alla har alternativ.
    Vår bekantskapskrets är väldigt spridd över landet så vi har själva åkt långt till flera bröllop, och visst kostar det men vet man bara i god tid kan man hålla koll och boka när priserna är som bäst. 

    Har man de ekonomiska möjligheterna så visst kan man bidra till resor och boenden, men vi har det inte och jag tror ingen kommer ifrågasätta det. 

  • Allrakäraste

    Jag och sambon har samma dilemma när vi planerar bröllop. Vi bor just nu i en stad ca 1 timme ifrån min hemstad men 80 mil ifrån hans hemstad. Vi velade fram och tillbaka kring hur vi skulle göra, antingen gifta oss i någons hemstad eller ex i fjällen. Det slutade med att vi bestämde oss för min hemstad. Visserligen så innebär det ju att hans vänner och släkt får resa men vänder man på resonemanget så är ju alternativet att det faller på min släkt och vänner istället. Och väljer vi en helt annan ort för bröllopet (ex någonstans i fjällen) så faller en del äldre släktingar bort automatiskt.

    Vi har diskuterat mycket kring den här frågan och det har varit ganska jobbigt för oss eftersom vi inser att en del personer säkert kommer att tacka nej för att de inte orkar/har möjlighet att resa och betala för att komma på vårt bröllop och dela dagen med oss. Men i slutändan går det inte att få milimeterrättvisa utan vi får utgå ifrån det som känns bäst för vår del och den plats som tilltalar oss mest.


    På din fråga om att bidra med en summa för att vissa gäster behöver resa och betala för övernattning så är det väl absolut någonting man kan göra tycker jag. För vår del är det däremot inte ett alternativ då bröllopet redan kostar så pass mycket - och nej nu satsar vi inte på något lyxbröllop men kommer ändå att behöva spara ganska ordentligt. Däremot tänker jag försöka - som någon nämnde ovan - att kontakta hotell och se om det går att få rabatt om gästerna anger att de hör till vårt bröllop. Vi kommer även försöka att skicka ut inbjudningarna i god tid eller i alla fall muntligt sprida datumet till de som vi verkligen vill ska kunna närvara. Just för att de ska ha tid på sig att se om de har ekonomin för att resa och betala boendet.

  • Pess

    Tack allihopa för era utförliga svar, det uppskattas! Känns skönt att alla lyckats lösa det så bra! Det är ju inte ens nära på att vara "på gång" för oss än, men bröllopsnörd som jag är så vill jag liksom vara ganska klar med hur man ska sköta allt! 

    Som ni säger så blir ju resa automatiskt problematiskt för många av olika anledningar, ålder, sjukdom, jobb, ekonomi, barn(?) och andra saker kan ju ställa till det.

    Att be dem komma istället för att ge presenter är ju ett bra alternativ! Och att kontakta något hotell! Drömmen är ju att kunna bjuda alla, på allt, champagnen flödar och tårtan tar aldrig slut, plus att ha ett drömbröllop, drömring, drömresa, drömallt... haha.. Vi får se, är vi duktiga med sparandet kanske vi kan få allt det där! Men så länge jag får drömprinsen kommer jag vara världens lyckligaste i alla fall! {#emotions_dlg.flower}

Svar på tråden Bjuda gästerna på resa och övernattning, eller bidra?