• Anonym (obeslutsam)

    HJÄLP! Hur ska jag göra med tärnor?

    Jag har väldigt svårt att bestämma mig hur jag ska göra ang. mina tärnor.


    Jag har två småsystrar som jag ser som självklarthet att de ska vara tärnor.
    Sen har jag 5 nära tjejkompisar, varav 3 av dem kanske jag är mest tight med.


    På ett sätt vill jag att alla ska vara mina tärnor, även om jag inte har haft lika mkt kontakt med den ena på senaste (fast henne har jag varit tightast med av de alla för ett par år sedan) men jag undrar om det kommer att se dummt ut att ha 7 tärnor ståendes där, och om de kommer känna sig lika "speciella" och utvalda om alla är med.


    Jag vore jättetacksam för tips och råd.


    Jag förstår att det inte finns några regler kring hur många tärnor man ska ha men ändå har jag så svårt att bestämma mig för hur jag ska göra, och jag måste snart beställa klänningar åt dem!!!


     

  • Svar på tråden HJÄLP! Hur ska jag göra med tärnor?
  • Millisch

    Hade jag varit du hade jag bara tagit mina systrar, på så vis väljer du ingen av dina vänner! Tror ingen av dem blir sårade heller, det handlar om hur du presenterar det. Jag har min bästa vän som tärna men har ett flertal till nära väninnor som jag hade velat ha med mig. Men jag har sagt till dem att jag valt min tärna då hon helt enkelt har möjlighet att hjälpa mig med allt jag behöver hjälp med. Ingen har ifrågasatt det, alla är bara lyckliga att de får komma på vår dag. Om du ändå känner att du vill engagera dina vänner lite mer, ge dem egna uppdrag under dagen så de blir speciella utan att behöva stå längst fram i kyrka. :) Kanske hämta buketten? Smycka lokalen? Hoppas det ordnar sig :)

  • PiaB

    Jag skulle inte välja att ha sju tärnor. Jag vet inte, men känns det inte lite luciatågaktigt? Och får ni plats? Ni blir ju tio personer med tärnorna, er och prästen. Och så ska mannen kanske ha minst en marskalk. I vår kyrka skulle vi inte få plats, men den är pytteliten.


     


    Och som en av sju tärnor skulle jag inte känna mig speciell och utvald, utan mer som att jag blev vald för att du inte kunde bestämma dig. Och så är det ju.


     


    Jag ska bara ha mina två (vuxna) döttrar som tärnor och mannen ska ha en av sina tre bröder, som också är hans bästa vän, som marskalk.


     


    Andra nära vänner får andra hedersuppdrag. Min närmsta vän är tosatmadame, en annan "bröllopsfixare", hans äldsta bror med fru sitter vid honnörsbordet eftersom deras föräldrar är döda, de andra syskonen och min bror sitter närmast oss vid bordet.


     


    Gör som det känns bekvämt för er men tänk på hur det ser ut och om ni får plats. Känns som att fokus på er kan tappas med så mycket folk vid altaret också. Men det är bara min åsikt


     


     


  • Anonym (obeslutsam)

    Tack för era svar!

    PiaB jag håller med att det blir lite luciatågsaktigt med 7tärnor.
    Miilish - jag funderade på det ett tag också att bara ha systrarna. Vad det hade varit enkelt nu när jag tänker efter! Porblemet är att 3 av de 5 kompisarna är redan tillfrågade och har börjat bli inblandade i val av klänning osv, så oavsett kan jag inte gå tillbaka på det..
    Än så länge är det altså 5 st, tycker till och med att det känns mycket..
    Killen ska ha 2st. best-men. 

  • daniiel

    Jag kanske är lite "konstig", men hade jag känt att jag verkligen ville ha sju tärnor, så hade jag haft det. Jag hade fullkomligt struntat i hur det skulle se ut framme i kyrkan osv. Tyvärr har jag inga närstående tjejkompisar, så jag kunde inte be någon vara tärna. Jag hade därför "bara" min syster och makens syster, men jag hade som sagt inte tvekat att ha fler om jag hade haft någon/några att tillfråga.

    Maken hade fyra marskalker och han funderade länge och väl på att fråga ytterligare två-tre vänner, men valde att inte göra det för att han kände att han inte stod lika nära dom två trots allt. Det hade inget att göra med hur det skulle se ut i kyrkan osv, utan helt och hållet med hur han kände.

    Det är ju kanske inte alls till någon hjälp för din del, men jag tycker alltså att du ska låta hjärtat bestämma. Känn efter om du vill fråga dom andra två tjejerna också, vill du det, så gör det. Vill du inte, ja, då vill du ju inte och det är inget mer med det. Man kan inte stå alla lika nära.


  • dellelgarin

    Jag kan inte heller bestämma mig så jag skall inte ha någon, bara en somhåller min bukett, det gjorde jag på hennes bröllop . Maken däremot vill ha "bestman" mendet fårhan gärna :)

  • Anonym (obeslutsam)

    Tack för era svar..

    Jag kan också ibland tänka skitsamma hur det ser ut i kyrkan. Jag tänker också omvänd situation, hur jag hade känt mig om de 2 kompisarna som jag inte har frågat ännu skulle ha 3 andra tärnor och inte fråga mig - då skulle jag ha blivit lite ledsen faktist.
     
    5 kompisar är ändå inte så mkt, men det bilr mkt när man slår ihop det med 2 systrar.
    Jag ska träffa den ena som jag inte har frågat ännu om ett par veckor, jag får väll känna efter lite hur det känns, om jag känner att hon fortfarande ligger mig tillräkligt nära hjärtat för att vara en av mina tärnor.

    Känns väldigt amerikanskt att ha många tärnor...

  • PiaB
    daniiel skrev 2012-11-22 16:08:17 följande:
    Jag kanske är lite "konstig", men hade jag känt att jag verkligen ville ha sju tärnor, så hade jag haft det. Jag hade fullkomligt struntat i hur det skulle se ut framme i kyrkan osv.

    Jag menade mer hur det ser ut rent synintryckmässigt. I våran lilla kyrka te.x. ser det fullt ut redan med oss två, två tärnor, en markalk och prästen. Skulle vi ha 10-12 pers där framme skulle det ge ett himla stökigt intryck och jag vill att gästerna kan koncentrera sig på oss.


     


    Och jag har inte heller sju personer som är så väldigt nära mig att jag vill dela den stunden med dem. Men har man det och alla får plats är det bara att göra så


  • Tin

    Hur många gäster kommer det på bröllopet? Är det ett stort bröllop känns det kanske mer naturligt att ha fler tärnor än "normalt". Själv har vi c:a 30 gäster så det skulle kanske bli lite knasigt om närmare en tredjedel av alla gäster var tärnor :) Vi skar ner det lite så min fästman kmr ha sin bästa barndomsvän och bror och jag kmr ha min bästa barndomsvän och syster. Sedan kommer min fästmans syster sjunga i kyrkan så hon också har en viktig roll. Min erfarenhet från tidigare bröllop jag varit på är att det är en ära bara att bli bjuden på bröllopet :D Hoppas du kommer fram till en lösning som känns bra!

  • Millisch

    Tror du att de vänner som är tillfrågade skulle bli sårade om du sa att ni ändrat er? Min sambo var precis som du, kunde inte bestämma mellan sina 7 närmsta vänner så tänkte ha dem alla där. Tillslut blev det så att en av vännerna fick höra om hans planer och sa nej. Vännen menade på att det behövdes inte alls, han vet att han betyder mycket. De andra vännerna instämde. Det slutade med att vi bu ska ha den vän som han helt enkelt känt längst, vilket hans andra vänner gav som förslag med. Tror ingen blir stött, för varför ska de k te kunna vara delaktig i klänning och sådant ändå? :)

  • daniiel
    PiaB skrev 2012-11-22 16:46:24 följande:

    Jag menade mer hur det ser ut rent synintryckmässigt. I våran lilla kyrka te.x. ser det fullt ut redan med oss två, två tärnor, en markalk och prästen. Skulle vi ha 10-12 pers där framme skulle det ge ett himla stökigt intryck och jag vill att gästerna kan koncentrera sig på oss.


    Och jag har inte heller sju personer som är så väldigt nära mig att jag vill dela den stunden med dem. Men har man det och alla får plats är det bara att göra så


    Nej, men precis och jag kan förstå att vissa tycker så. Att det kan se för mkt ut. För min del skulle det inte vara så, att jag skulle känna att det blir för många. Jag skulle hellre byta kyrka än att kapa brudföljet :P

    Smaken är dock som baken och man prioriterar, tycker och vill olika och det är ju helt okej :)
  • Anonym (obeslutsam)

    Tack igen för alla hjälpfulla svar.

    Tin: Vi kommer vara mellan 60-70 gäster, så det är väll ett mellanstort bröllop skulle jag säga.  Jag håller med det du säger, skulle se kondtigt ut om en tredje del av gästerna är tärnor.

    Miillish: Hmm svårt att säga, de som jag redan har tillfrågat skulle nog förstå men jag skulle samtidigt tycka att det vore lite tråkigt att "bara" ha systrarna.

    Jag tror att jag kom på en lösning i går kväll, en av de 2 som inte ännu är tillfrågade är ändå en av mina bästa vänner, och henne har jag kännt väldigt länge, så det känns nästan fel att inte fråga henne. Hade situationen dessutom varit omvänd hade jag blivit ledsen om jag var henne.
    Den andra tjejen som inte ännu är tillfrågad har jag inte kännt så länge, trotts att hon är en väldigt gullig vän. Jag tänkte höra om hon vill sjunga i kyrkan. Då får hon ändå en stor roll.
    Då slutar det altså med 6 tärnor (varav 4 tjerna är i typ barndomsvänner, och 2 systrar) och en vän som sjunger i kyrkan.
    Vad tror ni om det? :)
     

  • Anonym (obeslutsam)

    Ja, hon är väldigt duktig på att sjunga och brukar göra sådant, så jag tror att hon kommer bli väldigt glad och vilja göra det :)

Svar på tråden HJÄLP! Hur ska jag göra med tärnor?