• Vingilot

    Turkos brudbukett?

    Det börjar luta åt en turkos klänning med vitt som accent. Men hur gör jag då med buketten? Ska den vara vit med bara turkosa "prydnader" och band eller finns det blommor som går i turkost? Har försökt leta runt på nätet men hittar bara konstgjorda turkosa blommor. (Ha ha, och jag som jobbat i trädgårdsbutik, nu får jag skämmas...Tungan ute)
    Eller ska man köra på nån helt annan färg till blommorna?
    Please help!Glad

  • Svar på tråden Turkos brudbukett?
  • daniiel

    Personligen skulle jag nog valt en helt vit bukett eller i någon annan färg (rött eller orange kanske). Jag tänker att buketten ska försvinna lite om klänningen är i samma färg, att den som "drunkar".

  • passionsblomman

    När det gäller levande blommor, så är det tyvärr så att det inte existerar turkos.
    Så, vill du ha in turkost, men inte vill ha konstgjorda blommor, så är du hänvisad till dekorationsmaterial som band, pärlor, fjädrar och annat konstgjort.

    Men, mitt tips till dig skulle vara att välja en vit bukett med turkos detaljer, alltså precis tvärtom mot klänningen. Då kommer buketten att synas väl och komplettera resten av dig.

    Vill du, så tycker jag också du kan våga ta in en tredje färg, som en kontrast, för att skapa lite kaxighet och "God damn!" i helheten.
    Kontraster till turkos ligger i spannet mellan rött och gult. Du kan alltså välja alltifrån starkt cerise, till ljust rosa, knallorange eller ljusgult, helt efter vad du gillar och tycker är lagom.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Jane

    Jag tror att det finns någon "blomfärg" så att man kan färga blommor och då kanske det finns turkos sådan. Men om du nu ska ha en turkos klänning med vit accent så skulle inte jag välja att ha turkos bukett. Jag skulle nog ha en kritvit bukett, beige, lila eller mörkblå kanske? Men inte just turkos det blir övermatchat :)


  • Vingilot


    Tack snälla för era tips och tankar! När jag läst vad ni skrivit känner jag också att turkos på turkos blir galet.Tungan ute

    Just nu har jag en ihopnålad provklänning hängandes på min provdocka. Det är ett ganska skarpt turkost tyg men helt täckt med vit/creme spets och med rynkad vit satin i midjan. (Obs att det inte är dessa tyger jag ska använda, det är bara som en "skiss" för att se färger och få rätt storlek!!!) Spetsen dämpar det turkosa väldigt mkt. Om klänningen ser ut så här, är det fortfarande bäst med vit bukett då? Annars låter ju en tredje färg spännande också!Glad

    (Jag fattar inte detta, jag tycker jag har en hyfsat bra känsla för färger i vanliga fall, men när det gäller detta med bukett+klänning då stänger min hjärna och mitt färgsinne av...!SkrikandesFlört)
  • daniiel

    Oj, din klänning (även om det bara är en provklänning) ser fantastiskt vacker ut! :) Syr du den själv?

    Jag tycker fortfarande inte att en turkos bukett skulle vara det bästa alternativet, men jag vet inte riktigt om jag tycker att en helvit är det heller längre. Jag tror nog faktiskt att det skulle bli finast att plocka in en tredje färg, om du kan tänka dig att göra det :)

    Återigen, jättefin klänning!

  • daniiel

    Jag skulle inte välja lila, jag skulle, precis som skrivet ovan, välja en cerise, röd eller orange :) Det är ju dock en smaksak :P

  • Mrs S 2012

    Klänningen ser spännande ut! Ska bli kul att se resultatet!

    Jag ska ha vit klänning, men har tänkt turkosa skor och något som denna


    Men detta är ju en konstgjord bukett (är allergisk mot många blommor tyvärr)
    Men några fjädrar eller band (som någon skrev ovan) borde ju kunna komplettera fint till känningen!

    Annars är jag annars sugen på denna, men den är dyrarare och skickas från USA.

  • Vingilot
    daniiel skrev 2011-11-04 01:56:30 följande:
    Oj, din klänning (även om det bara är en provklänning) ser fantastiskt vacker ut! :) Syr du den själv?

     


    Åh, tack så hemskt mkt!Skrattande Ja, jag syr den. Har sytt några balklänningar åt vänners barn de senaste åren och kände att det väl var dags att få sy nåt litet tjusigare åt mig själv också. Men vi får väl se hur det går...!Skäms

    Och tack igen för tipsen allihop!Skrattande Och vad glad jag blir att ni tycker den ser fin ut!Glad

    Ja, jag känner att en tredje färg vore bra, men kan inte bestämma mig för vilken. Har faktiskt tänkt på lila också, men nånstans känns det fel. Eller rättare sagt, när jag tänker på lila i det här sammanhanget är det av någon anledning en vanlig liten styvmorsviol (heter de va?) jag ser framför mig. De som har lite olika lila färger i sig och som är små och lite "tillbakadragna", inte hoppar fram och skriker LILA så där liksom...Flört  Fast det är kanske inte en blomma man kan ha i en brudbukett?

    Och så här såg det ut när jag nyss nålade fast några blekrosa och bleklila pappersblommor på klänningen:

    Orange toner tror jag går bort för min del eftersom jag inte är så förtjust i den färgen. Letade efter något i orange att prova med men hittade inget, så det säger kanske en del om mina känslor för den färgen, ha ha...Tungan ute Men jag kan någonstans i mitt huvud ändå se att det skulle funka. Om jag hade gillat färgen.

    Mrs S 2012: Fjädrar är ju en bra idé för att få in färger som inte finns i blommor, hade inte tänkt på det, tack!Skrattande

  • passionsblomman

     


     


    TS, Jag instämmer med daniiel, både att klänningen kommer att bli jättevacker och allt annat.

    När det kommer till blommorna, så hoppas jag du tänker gå till en duktig florist och få proffshjälp. Det är en svår färg du har att jobba med, och det är ibland bara små små nyanser som gör skillnaden mellan att det skär sig, eller att det blir en härlig kontrast.

    Jag tror du behöver ha med dig en tygbit och få chans att se olika alternativ i färgskalorna på riktigt.
    Det finns gott om blommor som i en och samma blomma har många nyanser, vilket jag tror skulle fungera bra här. Du kan med fördel välja en strak kontrastfärg, men använda den i ljusa, inte så mättade toner, så blir helheten spännande utan att skrika för högt. Där finns bla gott om lite cremiga rosor, med inslag av rosa eller andra färger.


     Här är ett exempel på en ros med skiftande nyanser av en lite "smutsad" rosa. Den ihop med en ytterligare ros/annan blomma, skulle fungera.

      Vill du gå knalligt, så tycker jag den här blomman och färgen vore häftig. Den heter Gloriosa. Både helt ensam eller i kombination med andra blommor, skulle den var väldigt effektfull.

     Det här är Alstromeria, som jag visar för att du ska se en variant av färgtoner som kan finnas i en och samma blomma. En kombination jag tycker passar mycket bättre än styvmorsviolens lila.

     Orange är helt klart bland det kaxigaste du kan välja, och här har du rosen Fado, som ett exempel. Men det var ju inte in favoritfärg, så det lutar väl inte däråt precis.
     Vågar du ändå dig åt det hållet, så är Renate en väldigt ljus och cremig ros, som ändå skulle ge stor kontrastverkan.

      Eller, åt det ceriserosa, där det ju finns hur mycket som helst... Som den här Sweetnesse

    eller  något åt det mer cremiga och milda även där. (här saknar jag sortnamnet)
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Vingilot

    Åh, tack Passionsblomman, helt fantastiska blommor du visar mig!Skrattande
    Jag har på nåt sätt inte tänkt på att kulörer i blomvärlden kan vara så mkt annat än kulörer i en färgtub t.e.x. (Återigen får jag skämmas... Tur att jag slutade jobba med växter, helt klart inte mitt område...Skäms).
    Den orangea rosen du visade är ju jättevacker! En sån färg skulle jag absolut kunna tänka mig! De två cremiga också.
    Cerise är jag lite rädd ska bli för kallt för mig. (Fast blivande maken skulle blivit glad, hans favoritfärger är turkos och cerise.Glad)

    Buketten högst upp hade jätteläckra färger som känns bra och jag gillar Alstromerian. Däremot törs jag inte vara så knallig som Gloriosan, men snygg var den ändå.

    Jag hoppas hitta en bra florist som kan sina saker, men har inte jättemånga att välja på då det är en liten ort och jag inte är bekant med branschen där. Har blivit tipsad om att en blomsterhandel i trakten ska vara riktigt bra på brudbuketter dock, ska kolla upp dem. Har även haft lite kontakt med en florist som jag hittat bara på random. Känns jätteviktigt att det är någon som kan, men jag har nog svårt att avgöra om en florist är bra eller inte är jag rädd.

    Förresten, en tanke som just slog mig: ska man ta med sina egna färger i ekvationen kanske? Hår och hud. Jag har blek hy och rött hår.

  • passionsblomman

    HAR DU RÖTT HÅR!!! Åh shit vad snyggt det kommer att bli med det turkos då! SkrattandeSjälvklart måste det med i ekvationen! Det är ju en monumental skillnad på vad helheten blir. Låt oss säga att du haft svart hår-fatta vad fint det cerise hade varit till då! Men, när du säger att du är rödhårig (jag önskar jag också var det, det är så fint!) så skulle jag absolut och utan tvekan råda dig att gå åt det aprikos/cremiga/orange. Då ger buketten en häftig kontrast till klänninen, men matchar håret. Jag skulle också bygga ut tonerna i buketten i valör och kulör (ljusstyrka och mättnad) så att helheten blir mjuk men mustig.

    Egentligen är det rätt lätt att veta om floristen är duktig tror jag-för om du känner att ni möts i samtalet och du når fram, och att hon visar en kreativitet i tanken och att hon är med på noterna-kort sagt; att ni "lirar", så brukar det bli bra.


    Och du-känn dig inte dum! Alla yrken har sina kunskapsområden och sin lilla värld. Det är därför man ofta ska ta proffshjälp. Jag kan inte sy-det kan du.

    Den här klänningen, ditt utseende och hur det här kommer att sluta, är jag genuint nyfiken på! Hoppas du vill visa upp dig småningom!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Vingilot

     


    Oj, nu blir jag nästan generad! Gud vad söt du är!Skrattande Tack!Skrattande Jo, jag hoppas jag ska våga visa upp det färdiga resultatet.Glad
    (Pssst. Jag är fuskrödhårig men har varit det i över 15 år så det känns som "min" färg nu.)

    Jag kom just att tänka på vildkaprifol, borde inte det kunna funka till också? Vi gifter oss i min barndoms Bohuslän och det är ju dessutom Bohusläns landskapsblomma, så jag gillar symbolvärdet i det också.Glad
    Just denna var lite blek, men det finns ju mer aprikosa också.
  • passionsblomman

    Jo, det skulle absolut funka. Inte minst stämmer en sådan lite krusidullig blomma väl mot spets. Den påminner ju lite i sitt uttryck om Gloriosan, även om den är mer lågmäld. Bara det är årstid så du kan få tag i den så. Jag har aldrig stött på den i snitthandlen hos grossisterna, men plockat den i egen trädgård för kunds räkning.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Jane

    Jag kom o tänka på att orkidéer har väldigt fina färger ibland, det finns ju en sort vad jag vet som är "marmorerad". Kan man göra bukett av orkidéer?


  • Vingilot
    Jane skrev 2011-11-05 10:32:33 följande:
    Jag kom o tänka på att orkidéer har väldigt fina färger ibland, det finns ju en sort vad jag vet som är "marmorerad". Kan man göra bukett av orkidéer?
    Ja, kan man?Glad Låter spännande iaf!
  • passionsblomman

    Det kan man absolut! Det finns ju en orsak till att Phalaenopsisens namn i Sverige är Brudorkidé...

    Den finns i allsköns varianter, och det kommer nya hela tiden.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Jane

    Nu googlade jag faktiskt på "brudbukett orkidé" och hittade massor med fina. Jag börjar nästan ifrågesätta mitt eget val av brudbukett. Glad Här är lite bilder på brudbuketter med orkidéer, olika färger osv.



    Jätteläckert!!


Svar på tråden Turkos brudbukett?