• bruden i skogen

    Hur tänker man egentligen?

    jag är förundrad då jag läser alla trådar eller i alla fall många av dem.
    En fotograf skall vara billig, skall vara proffs eller halvproffs (är det då man tar halva summan svart) eller amatör helt svart.
    Man skall ha alla bilder högupplösta, man skall ha oändligt med bilder, man vill ha fotografen från frissan tidigt på morgonen och till tårta och brudvals.
    Men man vill inte betala för all den tid fotografen lägger ner. Kanske 12 - 14 timmar på själva bröllopet sedan ytterliggare kanske 75 timmar för själva behandlingen och framkallningen.

    Tänk så underbara bilder ni får och hur länge dessa varar.... de är oändligt och ni kan kika på dem var dag.
    Sätt då detta kontra
    Tårta för kanske 4-5000:- den äts upp samma dag.
    En fin limmo att åka i för 4000:- en åktur som heter duga men som inte finns bevarad om inte ni har en fotograf med er som dokumneterar den.
    Klänningen för kanske 10000:- används 1 gång
    ni kanske byter till annan klänning för kanske 2500:-, den kan du säkert använda flera gånger, ett  bra köp.
    All mat, serveringspersonal osv...
    Inget av detta har du kvar om du inte dokumenterar hela tiden..... och det vill de flesta inte betala för???

    jag  frågar hur man tänker?

  • Svar på tråden Hur tänker man egentligen?
  • Emblas Mamma

    Alla tänker väl helt enkelt olika?! Jag har tre amatörer som tar fantasien bilder och jag lägger faktiskt inte ut de summorna du beskriver på annat heller! För mig är kort kort! Jag kan lika gärna titta på kort som en duktig amatör tagit. Även om man inte lägger pengar på allt annat då har många ändå ibte råd med ett proffs. Vi åker på två resor istället, det lägger vi pengar på och prioriterar istället eftersom det är mycke viktigare för oss. Vad som är viktigt är väl ändå olika för alla! Vi har t.ex aldrig ragus proffsfoton på vår dotter utan nöjer oss med alla tusentals bilder vi tagit själva. Vi grämer oss inte en dag över att vi inte har så kallade proffsfoton - vi är lika lycklig med dom vi själva tagit och dom tittas på ofta! :)


  • Willowfield

    Visst vill jag har foton från vår dag, både av oss och av gäster.
    Men foton är inte det viktigaste för mig/oss våra bilder, våra minnen finns i våra hjärtan, där vi kan plocka fram dem precis när vi vill.

    Jag har så många foton, massor av album som jag så gott som aldrig tittar på däremot blundar jag ofta och ser framför mig precis det jag vill och då är det exakt som jag vill tillsammans med tankar, dofter osv.

    För övrigt älskar jag att fotografera, dock helst svartvitt och lite udda bilder som jag dekorerar min ena vägg med i storarummet, och även fast jag är en total amatör och kostar noll och inget i princip.. får jag mycket beröm för just de bilderna..

    Så nej, tiotusentals kronor för en fotograf på bröllopsdagen är inte aktuellt. 

  • Chicita

    Jag kan förstå hur du menar bruden i skogen.


    Du tänker på att det klagas på att man vill ha det bästa men man vill inte betala vad det kostar.
    Klart att det är massor med arbete för en fotograf. Men priserna på fotografer kan också skilja sig enormt mycket...


    Fick en offert på halvdag, där jag sen skulle få välja ut 10 bilder som ingick i priset och alla övriga bilder skulle kosta 350:- stycket om man vill köpa loss dom oredigerade...
    Då skulle han ändå ha 15000:- för detta, plus reseersättning, vilket han räknade 50:- milen (normal milersättning är ca 18

    Aldrig i livet att jag betalar 15000:- plus ca 1000:- i resersättning för någon som är med 3 timmar (det var hans halvdag) och sen får 10 bilder Skrikandes
    Det är hutlöst...

    Ok om jag hade fått alla bilder han tog, oredigerade. Men att han redigerade dom 10 jag ville ha... Då kanske det hade varit värt pengarna.
    Nu vattenstämplar han dessutom sina bilder. STORT. Så om man inte vill ha en sån blaffa så får man skära bort typ 1/4 av bilden...

    Jag har istället valt 2 amatörfotografer. Varav den ena betalar jag tåg (typ 1500:- tur och retur) + boende 2 nätter på hotell (personalpris i och för sig) plus att hon är med på festen så jag betalar transport dit och hem + ett kuvert åt henne... Då får jag alla bilder hon tar (förutom dom som är jättesuddiga eller nåt annat som hänt) och så redigerar hon dom som hon tycker blev bäst. Så många hon orkar och vill.
    I dealen så får hon då använda bilderna i framtiden för marknadsföring när hon är utbildad fotograf och vi kommer givetvis rekommendera henne om hon gör ett bra jobb dessutom Glad
    Den andra fotografen bor här i stan så han behöver inget boende eller så men han är med på festen och äter han med. Så han får istället en slant för att han fotograferar och redigerar. Men det är samma där, vi får alla bilder som han tar...

    Jag förstår att det är ett stort jobb som fotograferna lägger ner på att editera bilderna efteråt och att det inte bara är de timmar som dom är med på bröllopet och fotograferar som räknas in i arbetstiden. Men varför ska man få betala dubbelt?
    Ok om dom inte redigerar bilderna, men nog borde man kunna få bilderna dom tagit utan att behöva "köpa loss"? Jag tycker nog att man betalar för det i själva grundpaketet...
    Jag hade hellre i så fall lagt till lite och fått fler bilder redigerade än dom 10 som ingick om jag hittar nån bland dom oredigerade som jag gillar. Men att behöva köpa loss dom oredigerade känns snålt och sniket

  • GeneralElectric

    Jag förstår också vad du menar, Bruden i skogen, och visst är det rimligt att lägga ner en hel del på att få bra bilder.

    Men eftersom jag känner _massvis_ av fotografer som jobbar med reportage, mode, dokumentärt m m har jag reagerat på hur mycket _bröllopsfotograferna_ kan ta betalt.
    De fotografer jag känner får också lägga ner massor av tid på efterarbete m m för sina ordinarie arbeten, men deras arvoden är inte i närheten av vad vissa bröllopsfotografer lyckas få ut. (Jo, mode och reklam kan vara mycket lukrativt för vissa.)
    De jobbar dessutom ofta i tuffa miljöer ute i verkligheten där det kan vara pyskiskt pressande, extremt tidsödande eller kontroversiellt att fotografera. Även om det säkert är pressande att plåta bröllop (där bilderna bara inte får bli fel, och fotograferna får deala med galna bridezillor) så är det ju ändå evenemang där allt är glatt och trevligt...och bilderna tas under någorlunda kontrollerade och förutsägbara former.

    Nu har jag anlitat en av Sveriges absolut bästa press- och dokumentärfotografer (med 30 års erfarenhet och flerfaldigt prisbelönad både i Sverige och internationellt). Han jobbar en hel dag (från förmiddag till festens slut) och ger oss _alla_ bilder på en DVD så får vi göra vad vi vill med dem -- efter retuschering/bearbetning av hans assistent. Förvisso har jag fått ett vänskapspris, men han hade nog inte varit så mycket dyrare annars. Han bara gapade när jag berättade om prisuppgifter jag fått från bröllopsfotografer.
    Dessutom anlitar vi en ung, fotografutbildad, seriös tjej som en av mina tärnor rekommenderat, som inte jobbat så länge men har erfarenhet av både bröllop och porträtt. Hon ska också vara med större delen av dagen.

    Dessa två skickliga, professionella heldagsfotografer, som kommer att fotografera av och till under cirka 9 respektive 12 timmar, kostar oss sammantaget lika mycket som ”2 timmars porträtt och vigsel” med _en_ av de många fotografer jag varit i kontakt med från min inventering av http://www.brollopsfotografer.com (de andra där verkar hålla liknande prisnivå).
    Förvisso får man av bröllopsfotograferna fler bilder/utskrifter (till tackkort och album) för det får vi ordna själva med, med vår lösning. Så det är inte helt jämförbart.

    Men på det hela taget känns det som att vissa lyckas ta väldigt väl betalt! Det är naturligtvis ett marknadspris, och såklart ska duktiga fotografer ta ut det de kan. Vissa bröllopsfotografer tycks vara riktigt duktiga på just bröllop och romantiska porträtt.
    Själv fick jag i alla fall en tankeställare när en dokumentärfotograf jag känner tog rejält mer betalt när hon plåtar bröllop än för andra jobb – med motiveringen att hon har många kompisar som är bröllopsfotografer, och inte vill/får/vågar dumpa priserna på deras marknad.

  • Mirjami

    Jag har frågat min svägerska om hon vill fota med mig på morgonen under förberedelserna och min svåger ska vara men min karl. Sen möter vi upp fotografen, som är amatör proffs och en kompis. Vi har bett honom säga vad han vill ha, men inget pris är satt ännu (har diskuterat 2000:- dock) och bearbetningen behövs bara på vissa bilder, de som ska bli canvas tavla, tack-kort och annons i tidningen typ. Sen några till ett bröllopsalbum. Han skall dock bara fota fram tills precis innan middagen (så dukning och sånt finns med) sen får han äta och dricka som alla gästerna. Vi har bett gästerna ta med kamera om de vill och det är fritt fram för alla att fota som dårar (har flera hobbyfotografer i släkten som jublar över detta). Vi ska ha cd-skivor i kuvert med porto och vår adress på, så alla som fotar kan lägga in bilderna på skivan och skicka oss sen, så vi kan gå igenom dem själva.


     


    Detta tycker jag var ett bra upplägg. Men jag vet hur du tänker, de lägger faktiskt väldigt mycket tid på fotograferingen. Min svåger och svägerska betalade 8000 för sin fotograf, men har många oerhört fina bilder också. Jag har en annan kompis som jag ska fråga om han vill, bara som en hobby, fota när och hur han vill på bröllopet. Då får han dyka upp och fota som han vill, sen fixa fotona och ha med i sin portfolio om han vill. Vill han inte är det ok, vi ska bara erbjuda honom om han önskar det. Har sett hans foton och han är GRYM. Retuscherar dem sååå fiiint!

  • MrsT2011
    Mirjami skrev 2011-05-19 11:47:34 följande:

    Jag har frågat min svägerska om hon vill fota med mig på morgonen under förberedelserna och min svåger ska vara men min karl. Sen möter vi upp fotografen, som är amatör proffs och en kompis.


    Vad betyder amatör proffs? Antingen är han väl amatör (hoppyfotograf) eller proffs (yrkesfotograf)?
  • Skumboll
    MrsT2011 skrev 2011-05-19 11:59:25 följande:
    Vad betyder amatör proffs? Antingen är han väl amatör (hoppyfotograf) eller proffs (yrkesfotograf)?
    Precis vad jag reagerade på! Skrattande

    Jag håller med dig TS, bilderna är en av de få saker man har kvar efter bröllopet och just därför har vi valt att lägga en bra summa på det. För mig personligen betyder bilderna också väldigt mycket, jag kan inte tänka mig att låta en hobbyfotograf fota oss på en så viktig dag, då hade jag likväl kunnat be alla gäster fota och sen ge oss bilderna. Men smaken är som baken och det är ju tur att man själv får göra som man vill!
  • Emblas Mamma

    Vissa hobbyfotografer är ju sjukt bra och gör riktigt fina bilder, det går ju inte att jämföra med alla gästerna.. :) Det är okej att prioritera fotograf men visst stör jag mig lite på folk som tror att alla blir lyckligare av att ha proffsbilder i album.. Själv blir jag lyckligare av mina minnen från livet som jag kan plocka fram i hjärnan när jag vill- alltså prioriterar jag resor och lite roligare vardag.. Tror inte man blir lycklig av en dyrare och pråligare ring heller bara för att man ska ha den hela livet. Men HADE jag haft så mycket pengar att det ute alls sved lite i mitt framtida liv då hade jag väl med anlitat massa proffs! Men jag tänker inte avstå det medta andra bara för det. Det är ju ändå det där andra speciella som man minns i huvudet!


  • GeneralElectric

    Vågar inte tänka på hur lång tid organisten får lägga ner på att förbereda vår vigsel, med alla våra önskemål om särskilda kompositioner. Han är i världsklass, och musiken lär bli en av de stora upplevelserna för gästerna under vår vigsel.
    Jag förstår naturligtvis att det inte alls är jämförbart (organisten är anställd av kyrkan och övar på betald arbetstid; fotografen är egen företagare och bröllopsfotografen dessutom säsongsarbetare etc). Men det känns ändå helt sjukt att det i vår budget står 0:- i kolumnen för organisten och skulle ha kunnat stå t ex 55 000:- för en heldagsfotografering (vilket många av bröllopsfotograferna tar per dag, även om de inte är i motsvarande världsklass).
    Nå, nu blev det verkligen inte 55 000:- i fotografbudget, och organisten ska få en gåva för sin insats, och jämförelsen haltar etc - men i alla fall.

  • wahlstrm

    Om BT´s fotoforum var ett reseforum:

    "Vad kostar det att åka STHLM - Göteborg?"
    Person 1. Jag betalade1295kr med SJ och X2000, 1:a klass.
    Person 2. Jag betalade ingenting för min kompis bjöd på resan.
    Person 3. Jag liftade, men bjöd på en mosbricka och Pucko på Statoil som tack.
    Person 4. Någon som vet vart jag kan få tag på någon på SJ som gillar mos+pucko?
    ______________

    Av egen erfarenhet: Att förlita sig på gästerna är inte att rekommendera.
    Jag satte min fina kamera i handen på en av mina gäster på mitt eget bröllop och tänkte att min kamera är ju så bra så att med lite enkla instruktioner borde väl alla klara av det? Svaret på den frågan är ett solklart nej. 

    Vi fick nog ihop en samling på 600+ bilder från allas kameror och det var kanske 5-10 bilder som var OK.
    Nu är jag inte gift längre men om/när det blir bröllop igen så ska jag verkligen ha en riktig fotograf.

    Även om alla mina gäster så kulle vara fotografer med värsta utrustningen så är det ensak som jag verkligen förstår- och kanske tom vill ska fattas hos mina gäster när jag gifter mig, och det är fokus på foto.
    Dom ska ju vara där för att ha kul och umgås, inte "jobba". 

    En gäst som fotograferar festar inte som den bör och en fotograf som festar fotograferar inte som den bör. :)

     

  • GeneralElectric
    wahlstrm skrev 2011-05-19 14:21:59 följande:
    Vi fick nog ihop en samling på 600+ bilder från allas kameror och det var kanske 5-10 bilder som var OK.
    Nu är jag inte gift längre men om/när det blir bröllop igen så ska jag verkligen ha en riktig fotograf.

    Även om alla mina gäster så kulle vara fotografer med värsta utrustningen så är det ensak som jag verkligen förstår- och kanske tom vill ska fattas hos mina gäster när jag gifter mig, och det är fokus på foto.
    Dom ska ju vara där för att ha kul och umgås, inte "jobba". 

    En gäst som fotograferar festar inte som den bör och en fotograf som festar fotograferar inte som den bör. :)
    Nej, detta håller jag verkligen med om. Vi har en fotograf (som fotograferar bröllop ibland) bland gästerna, en tärna som är den enda som någonsin lyckats ta bra bilder på mig och som tänkt ta några bilder bakom kulisserna, och en amatörfotograf bland M2B:s kompisar som nog gärna skulle fotografera lite extra -- utöver alla som lär ta bilder ändå. Men aldrig att jag skulle lägga något ansvar på dessa! Vill de fotografera är det bonus.
    Har själv som gäst fotograferat fyra bröllop (två där de inte hade någon fotograf alls och två där det var tacksamt med komplement) och det krävs verkligen något extra för att det ska bli bra. På ett av bröllopen var jag -- insåg jag tyvärr först efteråt – sjukt oartig mot min bordsherre under middagen, eftersom jag jämt flög upp för att jag såg saker som borde fotograferas.
  • Emblas Mamma

    Hmm.. mång här som verkar tro att gäster är detsamma som att ha amatörfotografer som verkligen kan sin sak?
    Förstår inte hur ni kan jämföra riktigt?

    Eller är det bara riktiga proffs som kan ta kort?
    Jahapp.. då kan ju vi alla här inne ta ett stort lån då för annars får vi ju inget bra bröllop!
    Synd om oss :/


  • Emblas Mamma

    Antar att min sk. "amatör" till fotograf inte har tagit de underbara bilder hon har i sin portfolio heller,
    det är säkert någon annan som gjort det åt henne!
    Konstigt nog har hon gjort finare kort än den fotografen som finns i fotostudion här hemma..
    undrar hur det kan gå ihop..?


  • shakynose

    Hur man tänker?

    Ehum... Jag tror inte att jag kommer att vara olycklig resten av livet bara för att det kanske inte finns bilder på buffén, mina underkläder eller våra händer ovanpå brudbuketten!

    Självklart skall man vara beredd att betala om man vill ha kvalitet, och särskilt om man vill ha någon med som dokumenterar hela dagen, men jag kan faktiskt tänka mig att kompromissa just med fotograf. Kommer nog be mamma ta ett porträtt utanför kyrkan bara.

  • wahlstrm
    Emblas Mamma skrev 2011-05-19 15:58:34 följande:
    Eller är det bara riktiga proffs som kan ta kort? 
    Jahapp.. då kan ju vi alla här inne ta ett stort lån då för annars får vi ju inget bra bröllop!
    Synd om oss :/
    Det viktigaste är att ni trivs med bildspråket och att personen i fråga är dedikerad till att endast fotografera under hela tiden personen är där. Dvs. avstå från att äta, dricka och vara social. 
    (Detta är något man kanske inte önskar någon man känner, eller något som en vän inte tycker är så kul).

    Det är givetvis något som är enklare om personen som fotograferar inte är bekant med gästerna och därmed inte riskerar att hamna i samtal, kramar, diskussioner mm. och missa det som händer pga egna intressen.
    Eller kanske fokuserar enbart på vissa personer för att det är bekanta och missar många andra. 

    Om personen som fotograferar levererar detta så är det ett "proffs", även om den kanske inte jobbar som fotograf annars eller ens tar betalt av er.

    Att vara professionell handlar mer om vad man levererar än vad man fakturerar.

    Varför det ofta kostar en hel del pengar är för att det är det ungefär en arbetsveckas jobb att fotografera ett heldagsbröllop, vilket betyder max 4-5st/mån och som egen företagare betalar man ca 60% i skatt.
    De flesta fotografer hade därför tjänat mer i timmen på McDonalds, men å andra sidan är det väldigt få människor jobbar med kreativa saker för pengarnas skull. Pengarna är mest bara ett ont måste för att betala räkningarna. Man vill ju få skapa, det är det som är drivkraften, iaf för mig :)

    Ta inga lån, att älska någon är gratis :)
  • Emblas Mamma
    wahlstrm skrev 2011-05-19 17:58:04 följande:
    Det viktigaste är att ni trivs med bildspråket och att personen i fråga är dedikerad till att endast fotografera under hela tiden personen är där. Dvs. avstå från att äta, dricka och vara social. 
    (Detta är något man kanske inte önskar någon man känner, eller något som en vän inte tycker är så kul).

    Det är givetvis något som är enklare om personen som fotograferar inte är bekant med gästerna och därmed inte riskerar att hamna i samtal, kramar, diskussioner mm. och missa det som händer pga egna intressen.
    Eller kanske fokuserar enbart på vissa personer för att det är bekanta och missar många andra. 

    Om personen som fotograferar levererar detta så är det ett "proffs", även om den kanske inte jobbar som fotograf annars eller ens tar betalt av er.

    Att vara professionell handlar mer om vad man levererar än vad man fakturerar.

    Varför det ofta kostar en hel del pengar är för att det är det ungefär en arbetsveckas jobb att fotografera ett heldagsbröllop, vilket betyder max 4-5st/mån och som egen företagare betalar man ca 60% i skatt.
    De flesta fotografer hade därför tjänat mer i timmen på McDonalds, men å andra sidan är det väldigt få människor jobbar med kreativa saker för pengarnas skull. Pengarna är mest bara ett ont måste för att betala räkningarna. Man vill ju få skapa, det är det som är drivkraften, iaf för mig :)

    Ta inga lån, att älska någon är gratis :)
    Därför har vi tre stycken :)
    En som är min nära vän som ska ta de riktiga korten på oss, det är hon som är riktigt duktig! Älskar hennes bilder och annat hon har gjort.
    Dock så tar vi korten INNAN vigseln och festen, så på festen ska hon vara gäst.
    Min kusin ska ta korten i kyrkan, också en amatör men ändå duktig, där kommer kanske även fotograf 1 in i bilden en stund.

    Den tredje personen är en bekant som vi inte skulle bjudit på festen annars, men nu gör vi det för att hon ska ta kort. Dock får hon mat och dryck ändå :)

    Personen som tar de riktiga okrten på oss kommer redigera dom och göra dom fina efteråt. Vi får hur många bilder som helst.
    Men - vi kommer även betala en liten summa på ca. 1500 ändå bara för att vi inte vill att hon gör det gratis..
    hoppas det blir super ändå! :)
  • Wille Jr

    Minns självklart dagen, men mkt har man glömt så nu i efterhand är vi så glada för våra fina foto och vår film visar vi för allt och alla.


    Dock hade vi ingen proffsfotograf i kyrkan(var för snål) och det ångrar jag idag.


    Bilderna från amatör fotograferarna/gästerna blev jätte dåliga.


    Våra bröllopsbilder blev underbara. Har aldrig känt mig så vacker!


     

  • c4trin

    Om vi inte kännt en fotograf som erbjudit sig att ta hand om fotograferingen hade vi absolut hyrt en fotograf! Man vill ha proffsiga bilder och många minnen!
    Dessutom har vi många vänner som har foto som ett stort intresse (och är jätteduktiga) så jag tror nog vi kommer att klara oss på alla dessa bilder.

    Men jag skulle absolut inte vågat chansa utan "riktig" fotograf.


  • nosa78
    GeneralElectric skrev 2011-05-19 11:43:14 följande:
    Jag förstår också vad du menar, Bruden i skogen, och visst är det rimligt att lägga ner en hel del på att få bra bilder.

    Men eftersom jag känner _massvis_ av fotografer som jobbar med reportage, mode, dokumentärt m m har jag reagerat på hur mycket _bröllopsfotograferna_ kan ta betalt.
    De fotografer jag känner får också lägga ner massor av tid på efterarbete m m för sina ordinarie arbeten, men deras arvoden är inte i närheten av vad vissa bröllopsfotografer lyckas få ut. (Jo, mode och reklam kan vara mycket lukrativt för vissa.)
    De jobbar dessutom ofta i tuffa miljöer ute i verkligheten där det kan vara pyskiskt pressande, extremt tidsödande eller kontroversiellt att fotografera. Även om det säkert är pressande att plåta bröllop (där bilderna bara inte får bli fel, och fotograferna får deala med galna bridezillor) så är det ju ändå evenemang där allt är glatt och trevligt...och bilderna tas under någorlunda kontrollerade och förutsägbara former.

    Nu har jag anlitat en av Sveriges absolut bästa press- och dokumentärfotografer (med 30 års erfarenhet och flerfaldigt prisbelönad både i Sverige och internationellt). Han jobbar en hel dag (från förmiddag till festens slut) och ger oss _alla_ bilder på en DVD så får vi göra vad vi vill med dem -- efter retuschering/bearbetning av hans assistent. Förvisso har jag fått ett vänskapspris, men han hade nog inte varit så mycket dyrare annars. Han bara gapade när jag berättade om prisuppgifter jag fått från bröllopsfotografer.
    Dessutom anlitar vi en ung, fotografutbildad, seriös tjej som en av mina tärnor rekommenderat, som inte jobbat så länge men har erfarenhet av både bröllop och porträtt. Hon ska också vara med större delen av dagen.

    Dessa två skickliga, professionella heldagsfotografer, som kommer att fotografera av och till under cirka 9 respektive 12 timmar, kostar oss sammantaget lika mycket som ”2 timmars porträtt och vigsel” med _en_ av de många fotografer jag varit i kontakt med från min inventering av www.brollopsfotografer.com (de andra där verkar hålla liknande prisnivå).
    Förvisso får man av bröllopsfotograferna fler bilder/utskrifter (till tackkort och album) för det får vi ordna själva med, med vår lösning. Så det är inte helt jämförbart.

    Men på det hela taget känns det som att vissa lyckas ta väldigt väl betalt! Det är naturligtvis ett marknadspris, och såklart ska duktiga fotografer ta ut det de kan. Vissa bröllopsfotografer tycks vara riktigt duktiga på just bröllop och romantiska porträtt.
    Själv fick jag i alla fall en tankeställare när en dokumentärfotograf jag känner tog rejält mer betalt när hon plåtar bröllop än för andra jobb – med motiveringen att hon har många kompisar som är bröllopsfotografer, och inte vill/får/vågar dumpa priserna på deras marknad.
    Som wahlstrm skriver... Max 4-5 bröllop per månad, dessutom VÄLDIGT säsongsbetonat, typ flest bröllop mellan maj-augusti. Dessutom jobbar dessa fotografer under helger och kvällar, medan fotografer i andra branscher har mer vanliga tider.
    Och det är mycket tid som läggs på en bröllopsfotografering. Både planering, själva fotograferingen och efterbearbetning, minst 40tim!
Svar på tråden Hur tänker man egentligen?