• Mia 77
    Äldre 23 Jul 08:31
    97460 visningar
    39 svar
    39
    97460

    Hur lång tid efter vigseln kom papper med nytt efternamn från skatteverket?

    Jag har ju tagit min mans efternamn, och det har bara gått en vecka sen vi gifte oss, men undrar ungefär hur lång tid det tar för min namnändring att gå igenom. Tänkte mest på när man kan skaffa nytt körkort osv...


    Kommer det hem papper från transportstyrelsen, eller måste man fixa det själv?

  • Svar på tråden Hur lång tid efter vigseln kom papper med nytt efternamn från skatteverket?
  • Junebu­g
    Äldre 19 Sep 19:33
    #21

    Gifte mig den 21 augusti och väntar fortfarande.. enligt skatteverket är de överbelamrade med vigslar och namnbyten att registrera just nu.

  • tilama­o
    Äldre 23 Sep 17:26
    #22

    Okej, en fråga: Om man ska åka på bröllopsresa direkt efter bröllopet. Vad gäller? Behåller man sitt gamla namn då i och med passet eller måste man byta namnet innan?? Hur fungerar det?

  • Kattpo­et
    Äldre 23 Sep 17:41
    #23

    Gifte mig i maj den 22 och papprena lämnades in den 11 juni  och  18 dagar senare var papperna igenom.  Och vi gifte oss utanför sverige och en är inte svensk  men endå gick det så snabbt.

  • Mia 77
    Äldre 23 Sep 18:40
    #24
    tilamao skrev 2010-09-23 17:26:51 följande:
    Okej, en fråga: Om man ska åka på bröllopsresa direkt efter bröllopet. Vad gäller? Behåller man sitt gamla namn då i och med passet eller måste man byta namnet innan?? Hur fungerar det?
    Du kan åka med ditt gamla namn
  • elmadd­e
    Äldre 23 Sep 18:47
    #25

    Vi gifte oss den 21 Augusti.

    Jag loggade nyss in på skatteverkets hemsida och kollade upp mitt personbevid. Jag är Ogift =(

    Men enligt er andra så verkar det ta en stund.

  • Kattpo­et
    Äldre 23 Sep 18:56
    #26

    Nja, om ditt namn ändras medans du är borta, kan du fastna i tullen eftersom du då har upphört existerat i Sverige.


    Om man åker längre än en vecka bör man göra det i det nya namnet eller vänta med   namnbytet tills man kommer tillbaka.


    USA är tydligen värst till att fastna i tullen om man är nygift, de är lite paranoida.

  • Mia 77
    Äldre 23 Sep 21:29
    #27

    Jag fick veta att så länge man åker med sitt gamla namn i passet ska det inte göra  någon betydelse

  • Kattpo­et
    Äldre 23 Sep 21:46
    #28

    Och jag fick veta motsatsen när jag gifte mig.

  • katari­na t
    Äldre 24 Sep 08:06
    #29
    Kattpoet skrev 2010-09-23 18:56:31 följande:
    Nja, om ditt namn ändras medans du är borta, kan du fastna i tullen eftersom du då har upphört existerat i Sverige. Om man åker längre än en vecka bör man göra det i det nya namnet eller vänta med   namnbytet tills man kommer tillbaka. USA är tydligen värst till att fastna i tullen om man är nygift, de är lite paranoida.
    Fast problemet då (om man åker direkt med det nya namnet) blir ju att namnet på bokningen och namnet på passet inte stämmer, och då är det inte säkert att man kommer på flyget ens. 

     


    Kollar de verkligen i realtid med skatteverket för att se om personen existerar? Det är rätt häftigt att det finns sådana samarbeten länder emellan... Jag trodde de bara kolade på passet i första hand.

  • sun moon
    Äldre 24 Sep 11:30
    #30

    Det måste stå samma namn på biljetten och passet, annars får man inte åka överhuvudtaget. Inom EU tittar de knappt i passet när man ska åka.  


    De är säkert mer noga om man åker utanför EU, så åker man inte direkt efter vigseln, eller ska stanna borta i flera veckor så är det bäst att vänta att boka resa tills man har sitt nya efternamn. 


    Annars är det bara att chansa Bara man har åkt ut så måste de ju skicka hem en också Svårt att tänka mig att de kollar upp med de svenska myndigheterna.. de går ju efter pass-biljett.. för vad har man annars passet till? 

  • fryser
    Äldre 24 Sep 11:48
    #31

    vi gifte oss den 28 aug, den 29 flög vi till rom på smekmånad o sen vidare till makedonien o kom hem den 17 sep. jag flög i mitt gamla namn. inga problem o jag kollade det innan hos polisen o hon sa att man ska resa med namnet som man har i passet.
    o tyvär inga namnändringar eller papper från skatteverket har kommit;-(

  • Kattpo­et
    Äldre 24 Sep 13:06
    #32

    Ja, man måste boka bröllops resan i det namnet man kommer ha på passet när man reser annars  funkar det inte.


    Har inte namn ändringen gått igenom så heter du fortfarande ditt gamla namn även om du är gift.


    Det först  när det gott igenom som du har bytt namn.


     


    Jag vet att USA är mer paranoida än andra och folk,( vänner till mig)  har fastnat i tullen eftersom namnändringen har gått igenom medans de var borta.

  • Fialot­ta 78
    Äldre 13 Oct 10:39
    #33

    Fick hem mina papper ifrån både vägverket och skaffeverket ca en vecka efter vigseln. Skickade in papprena till rådhuset i augusti, de vidarebefodrade namnlappen till skatteverket.

    Tråkigt att det tar så lång tid för vissa, man vill ju ha sitt nya namn så fort som möjligt.

  • Fialot­ta 78
    Äldre 13 Oct 10:40
    #34

     


    Fialotta 78 skrev 2010-10-13 10:39:23 följande:
    Fick hem mina papper ifrån både vägverket och skaffeverket ca en vecka efter vigseln. Skickade in papprena till rådhuset i augusti, de vidarebefodrade namnlappen till skatteverket.Tråkigt att det tar så lång tid för vissa, man vill ju ha sitt nya namn så fort som möjligt.

    Skatteverket ska det ju stå även här

  • Aniara­4
    Äldre 12 Oct 13:38
    #35

    Grrrr!

    Nu har det gått över en månad. Jag ringde redan efter 2½ vecka för att fråga hur lång tid det skulle ta, då svarade de att vigselbeviset kommit in och att det snart skulle vara fixat, men att jag skulle ringa igen om det inte hade kommit inom ett par veckor till.

    Jag har svårt att lita på människor, så idag ringde jag igen. Jag fick då veta att det är långa väntetider just nu, sen blev det väldigt konfunderat och förvirrat, sen blev jag plötsligt kopplad till en annan person som sa sig inte jobba med det här egentligen, och hon hummade och knappade och ropade på sin kollega, och till slut sa hon att "ja, vigselintyget kom den den 6/9... men det är fel ifyllt.".

    Ok, jaha, det är därför det tar så lång tid - om det är något fel lägger de papperet i en stor hög som säger "det här skiter vi i" istället för att, inte vet jag, ringa prästen eller nåt? Och kunde de inte ha klämt fram med det förra gången jag ringde? Skrikandes

    Framgår inte vad det var för problem, men de skulle i alla fall försöka lösa det. Jag hade förklarat att vi bokat resa i det nya namnet i början av november eftersom vi inte trodde det skulle bli nåt problem att hinna med namnbytet på 2 månader, och de TRODDE att det NOG skulle gå. För jag kanske kunde få förtur, eller nåt, fast det kunde hon inte lova. Men jag skulle ringa igen om några dar och höra hur det går, för säkerhets skull.

    Alltså, jag börjar misstänka att jag inte alls har onormalt svårt att lita på människor, Jag tror att jag helt enkelt har dragit adekvata slutsatser av mina interaktioner med andra människor i allmänhet och myndighetspersoner i synnerhet, och kommit fram till att man måste utgå från att folk är odugliga klåpare som inte gör det de säger att de ska göra, och alltid dubbelkolla om de har gjort sitt jobb eller inte. För i 90% av fallen verkar man behöva tala om för dem minst två gånger vad de ska göra.

    Sådär, jag ville bara kräka av mig lite. Jag är bara så less på att alltid vara ute i god tid, tänka på allt i förväg, och göra allt rätt, bara för att sen få mina planer sabbade av andras sjabbel. Jag är ju ute i god tid själv just för att jag inte tål stress så bra och inte vill få ont i magen över huruvida jag ska hinna få mitt pass eller inte.
    Samma känsla som när jag beställde blommor 3 månader i förväg och var så nöjd med att jag hade allt under kontroll, och dagen innan ringer floristen och säger att grossisten har skickat fel blommor.

    Jag HATAR att inte ha kontroll!

  • Jelena­81
    Äldre 12 Oct 19:35
    #36

    Jag fick tipset att ringa några dagar efter att vigselintyget kommit in och lyckades, hör och häpna, få prata med den handläggaren som ansvarade för mitt "fall". Förlarade att jag har en jobbresa bokad i mitt nya namn om 3 veckor, går det att göra något? Hon kollade att alla papper var rätt ifyllda, det blir tydligen fel ofta, och sa att allt ser bra ut, "jag godkänner det på en gång, behöver du ett personbevis för att kunna göra pass snabbare?" 

    så prick 1 vecka efter att vi gifte oss fixade jag nytt pass.... jag tror att jag hade väldans tur....så det låter som att vissa haft väldig otur, det hjälper nog att ringa och fråga lite försiktigt.

    Lycka till! 

  • Aniara­4
    Äldre 20 Oct 15:31
    #37

    Efter det senaste telefonsamtalet gick det tydligen rätt fort, för i måndags var namnet ändrat och klart så att jag kunde gå och beställa pass (fast jag ska vänta till nästa vecka, jag är lite uppsvullen just nu *fåfäng* Kyss).

    Och igår kom ett registerutdrag - men vänta här nu!

    Om vi säger att jag som ogift hette Anna Johansson, och mannen hette Karlsson, och jag nu heter Anna Johansson Karlsson, så står det på papperet "tidigare namn: Anna Karlsson". WTF, det har jag väl aldrig hetat???

    Ringde och frågade, och tydligen är det så att de först ändrar efternamnet, därefter lägger till mellannamnet. Då blir det två namnbyten, och intyget visar bara det senaste.

    Är det någon annan som har råkat ut för det här? Det låter ju helt kokobäng? Vad ska jag med ett intyg till där det står att jag i fem minuter hette Anna Karlsson?

    Nu skulle de i alla fall skicka ett personbevis där det framgår att jag nu heter Johansson Karlsson men att mitt namn som ogift var Johansson och inget annat.

    Drygt!

  • Äldre 20 Oct 15:34
    #38

    På tal om detta med namnbyte och papper och tid osv.

    Hur länge kan man få vänta på papper om körkortet? Det är från transportstyrelsen va? Det är över två månader sedan vi gifte oss och har fortfarande inte fått hem papper angående det. Det var längesedan papperen från Skatteverket kom.

  • MuBu
    Äldre 20 Oct 16:20
    #39
    daniiel skrev 2011-10-20 15:34:54 följande:
    På tal om detta med namnbyte och papper och tid osv.

    Hur länge kan man få vänta på papper om körkortet? Det är från transportstyrelsen va? Det är över två månader sedan vi gifte oss och har fortfarande inte fått hem papper angående det. Det var längesedan papperen från Skatteverket kom.
    Det bästa du kan göra är att ringa till transportstyrelsen och fråga.
Svar på tråden Hur lång tid efter vigseln kom papper med nytt efternamn från skatteverket?