• kullab­erg
    Äldre 3 Nov 08:36
    3450 visningar
    12 svar
    12
    3450

    OT Svininfluensa - Vaccinera eller inte?

    Jag kan inte bestämma mig om jag ska vaccinera mig mot svininfluensan eller inte. Hade det varit enbart för min egen skull hade jag inte gjort det, men nu har jag gravida och småbarn i min närhet (vänner och släkt) och för deras skull känner jag att jag bör göra det. Men samtidigt är jag orolig för biverkningarna. Jag har aldrig varit jättesjuk, aldrig gått på penicillin etc. Och jag har fått för mig att jag kommer bli megasjuk om jag "mixtrar med min kropp" och tar vaccinet. Är jag nojjig i onödan? Ska jag bara gå och ta vaccinet för omvärldens skull? Hur har ni andra gjort?

  • Svar på tråden OT Svininfluensa - Vaccinera eller inte?
  • Imma
    Äldre 3 Nov 08:43
    #1

    Jag kände precis som du! Nu råkar jag vara gravid, så för min del blev det vaccination till slut. Jag är jätteglad för att många i min omgivning väljer att vaccinera sig för min skull. Det tycker jag är omtänksamt.

    Självklart är det inte ett enkelt beslut att fatta. Dock tänkte jag som så att när man är en person som sällan är sjuk innebär det att man har ett bra immunförsvar från början och kommer därmed att tåla vaccinet bättre. Jag fick lite ont i armen av vaccinet och första dagen efter kände jag mig lite trött och lätt illamående. Dagen därpå kände jag bara av armen och sedan gick även det över.

    Jag har dock full förståelse för alla som väljer att hoppa över vaccinet. Hade jag inte varit gravid hade jag kanske lutat åt att strunta i det. Eller förresten jag har småbarn och gravida vänner i min närhet, så jag hade nog gjort det för deras skull.. Tror jag.

  • kullab­erg
    Äldre 3 Nov 09:31
    #2

    Ja jag vet verkligen inte.. Men just nu lutar det åt att göra det. Det finns väl ändå någon anledning att de rekommenderar alla att ta vaccinet. Men som sagt, fortfarande orolig för biverkningar. Dessutom är jag allergisk (inte mot ägg men mot en massa annat) och är orolig för att jag skulle vara allergisk mot något i vaccinet som jag i dagsläget inte känner till.. Ååå vad göra? Fler åsikter här ute?

  • Äldre 3 Nov 09:58
    #3

    Jag har vaccinerat mig för mina småbarn, min svägerska som är gravid- självklart för min skull oxå, astma- . Biverkningar? jag var endast lite yr dagen efter... & lite ont i armen.. inget mer.

  • lecaro­line
    Äldre 3 Nov 10:33
    #4

    Jag tror att det är Holland som inte vaccinerar gravida.
    Det är ju också en tankeställare..
    Kanske är bättre att hålla sig lite isolerad än att utsätta sig för vaccinet.
    Detta kommer fram när våra riskgrupper redan har vaccinerat sig och det tycker jag är dåligt!
    Vi får tydligen bara information från en sida och det är hur BRA det är att vaccinera sig..

  • Imma
    Äldre 3 Nov 11:06
    #5

    Ja, men att hålla sig isolerad fungerar ju inte heller. Den här influensan kommer väl att vara den stammen som gäller de kommande åren, så det låter tråkigt tycker jag.

    Allvarligt talat, det är klart att vaccinet är en risk. Jag som gravid, efter att ha läst massor av information, kom fram till att risken att mitt foster skadas är mindre än risken för skada om jag skulle drabbas av influensan. Förra veckan var det ytterligare en gravid som togs in akut och ligger i respirator. Det är naturligtvis inte heller bra för fostret.

    Jag håller inte med dig om att vi endast får information om hur bra vaccinet är. Jag tycker att vi har fått massor med information om eventuella risker också.

    Det som står i rapporten från läkemedelsverket är att osäkerheten är större för kvinnor som befinner sig i den första trimestern av graviditeten. Då utvecklas fostret som mest och är som mest mottaglig för negativ påverkan. Jag har förstått att vissa länder inte vaccinerar gravida i första trimestern just av den anledningen.

    www.lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2009/risk-nytta_pandemrix_gravida_2009-09-03.pdf


    lecaroline skrev 2009-11-03 10:33:11 följande:
    Jag tror att det är Holland som inte vaccinerar gravida.Det är ju också en tankeställare..Kanske är bättre att hålla sig lite isolerad än att utsätta sig för vaccinet.Detta kommer fram när våra riskgrupper redan har vaccinerat sig och det tycker jag är dåligt!Vi får tydligen bara information från en sida och det är hur BRA det är att vaccinera sig..
  • lecaro­line
    Äldre 3 Nov 11:10
    #6

    Till mitt försvar får jag säga att jag vaccinerade mig för ca 2 veckor sedan. Och då hade det inte hänt lika mycket. Och då stod det inte i tidningar att vissa länder inte vaccinerar vissa som vi har som riskgrupper.
    Själv har jag astma så jag har inget val känns det som.
    Men samtidigt tror jag att det är bra att få denna influensan och bli immun.

  • fansan­b
    Äldre 3 Nov 11:12
    #7

    Hörde precis om en person i min närhet som åkt in på intensiven efter att ha fått sprutan....... Jätteläskigt, hur ska man veta vad som är värst?

  • Imma
    Äldre 3 Nov 11:14
    #8

    Det jag kan läsa om Schweiz som inte vaccinerar barn och gravida är att de avvaktar med att godkänna vaccinet. De säger alltså inte nej, men vill vänta lite.

    Jag håller med dig om att jag tror att det är bra för kroppen att bygga upp sitt eget immunförsvar. Speciellt om man är frisk och stark, då tror jag att man klarar det. Immuna kommer vi ju bli även om vi vaccinerar oss, det är ju det som är fördelen.


    lecaroline skrev 2009-11-03 11:10:04 följande:
    Till mitt försvar får jag säga att jag vaccinerade mig för ca 2 veckor sedan. Och då hade det inte hänt lika mycket. Och då stod det inte i tidningar att vissa länder inte vaccinerar vissa som vi har som riskgrupper.Själv har jag astma så jag har inget val känns det som.Men samtidigt tror jag att det är bra att få denna influensan och bli immun.
  • Imma
    Äldre 3 Nov 11:16
    #9

    Verkligen läskigt! Det jag har förstått är att om man verkligen blir dålig av vaccinet är det toppen att ha vaccinerat sig, för man hade blivit betydligt sämre om man hade drabbats av själva influensan.


    fansanb skrev 2009-11-03 11:12:56 följande:
    Hörde precis om en person i min närhet som åkt in på intensiven efter att ha fått sprutan....... Jätteläskigt, hur ska man veta vad som är värst?
  • lecaro­line
    Äldre 3 Nov 11:19
    #10
    Imma skrev 2009-11-03 11:16:04 följande:
    Verkligen läskigt! Det jag har förstått är att om man verkligen blir dålig av vaccinet är det toppen att ha vaccinerat sig, för man hade blivit betydligt sämre om man hade drabbats av själva influensan.
    Så sa min läkare! Har fortfarande en stor röd rodnad på min arm och det är veckor sedan jag vaccinerade mig.
    Jag blev sjuk hade feber toppar och ont i hela kroppen. Detta varade en dag. Sedan behövde kroppen vila också några dagar..
  • kullab­erg
    Äldre 4 Nov 14:42
    #11

    Ååh hjälp nu blir jag ännu mer velig... Men kanske lika bra att ta tjuren i hornen och vaccinera sig och se vad som händer. Mest för omgivningens skull, med alla gravida vänner och småbarn man har i sin närhet.

  • lecaro­line
    Äldre 5 Nov 10:02
    #12

    Läste igår i metron att det tar kroppen 3 veckor att innan vaccinet börjar verka så man kan få sjukdommen fast man är vaccinerad.........

Svar på tråden OT Svininfluensa - Vaccinera eller inte?