• Mariaaass

    Stora problem med magen, svälta mig?

    Hej! Jag har haft problem med min mage i ungefär ett och ett halvt till två år.
    Först i början var det mest att jag inte kunde gå på toa och så, men sedan började den även svälla upp så att jag inte kunde knäppa byxorna längre. Och då var den så även innan jag hade ätit något under dagen. Jättestor, så att jag ser gravid ut, alltså!

    Jag vet att NÅGOT är fel då jag åt väldigt mycket mindre under en tid (ca 50kc/dag, nej jag skojar inte) och "hela" magen försvann! Mina byxor satt bra, och den var nästan platt. Men då var det bara under några dagar, alltså.

    Så fort jag ens åt mina lilla smula svällde min mage upp och blev som vanligt igen. Jag tänkte att det här kunde vara laktos/glutenintollerans så jag gjorde ett blodprov men fick idag reda på att mina prover var normala, vilket gjorde mig jätteledsen, faktiskt.

    Känns som att det enda alternativet nu är att äta endast 50 kcal/dag för att få min normala mage tillbaka. Att liksom känna mig riktigt hungrig vääldigt många timmar gör att min mage inte sväller upp, så det borde vara något jag äter! Och då kan jag tillägga att jag nte äter mycket vanligtvis heller, men det har jag aldrig gjort. Jag är helt smal förövrigt, är något underviktig enligt BMI.

    Jag vill verkligen inte svälta mig själv igen men det känns som att det är det enda alternativet, trots att jag ju vet hur dåligt jag mådde, både psykiskt och fysiskt. Jag spydde även väldigt mycket, alltså inte självmant, utan spydde galla för att min kropp inte mådde bra.

    Jag har testat kapslar ifrån Apoteket men tyvärr gjorde de ingen skillnad alls. Jag vet inte vad jag ska göra men jag sitter här helt gråtfärdig nu. Jag vill kunna känna mig stolt över min kropp men det kan jag inte, inte sen min mage blev såhär uppsvälld.

  • Svar på tråden Stora problem med magen, svälta mig?
  • Svanboet

    Vilken tur att de iaf visste vad det kunde vara för fel och att du nu fått hjälp att reda ut detta ordentligt. Lycka till i framtiden!


    Mariaaass skrev 2009-07-28 16:28:42 följande:
    Hej allihopa och tack så hemskt mycket för era svar, ni anar inte hur bra det känns att nån iaf bryr sig och så, även fast ni ju inte känner mig. =) (för om just att jag har så ont i magen och så har jag berättat för mamma, men hon har inte trott på mig.)Jag pratade med läkaren nyss och han sa att jag tillhör den gruppen som är något laktosintollerant, och att jag ska undvika för mkt mjölk och så, men jag är inte 100%, men min kropp har ändå svårt att bryta ner mjölken eller så. SÅ jag har bestämt mig för att köra på helt laktosfria produkter (trots att han inte tyckte detta) eftersom att jag ju vill bli av med problemen HELT (dessutom gillar jag sojamjölk bättre än vanlig!)Och jag har även IBS sa han (eller han tror det sådär, ingen undersökning just på det men jag känner mig också 100% på att jag har det) så jag ska ringa en dietist idag och fråga hur jag ska äta! =) Otroligt tråkigt att ha IBS, men jag vill ju må bra fysiskt (och psykiskt, gillar ju inte min mage) och jag är ändå glad att jag fått reda på vad det är för något iallafall, och att det inte bara blev "det var ingenting" och så.Och om nu nån annan som läst tråden här också känner igen symptomen, tveka inte på att göra blodprov och kanske kolla upp om du har IBS.. för tycker verkligen inte nån mer ska behöva ha det såhär! =( Men nu känns det iallafall jättebra ändå, att jag vet vad det är!! =D
  • Ex animo

    Gud så bar att du äntligen fick hjälp och svar!!!
    Lycka till nu!

    Kram på de =)

  • PennyJenny

    Det finns massor av info på nätet, och för IBS finns det säkert forum och liknande där du kan få tips och stöd från andra i din sits.

    Även om det så klart inte är kul att höra en läkare säga att man har en intollerans mot laktos och troligen har IBS, så är det ju ändå bättre att veta och kunna hantera det. Nu kan du försöka tackla det på ett vettigt sätt och inte svälta dig.

    Lycka till och berätta gärna hur det går, jag har i alla fall din tråd i mina favoriter för jag vill gärna veta hur det går.

  • shakynose

    Angående laktosintoleransen, så kan det faktiskt vara bra att lyssna på doktorn och inte utesluta det helt. Bra om du kan köpa låglaktosprodukter, men det kan faktiskt vara idé att fortsätta att äta någonting med laktos i, för annars riskerar du att bli "100% intolerant" och aldrig kunna äta någonting med laktos. Vilket är skitjobbigt i längden!

  • Mariaaass

    Okej, tack för svaren! :) Jag kan ju äta något med laktos i då och då iallafall!

    Tycker dock att det kommer att bli väldigt svårt nu att veta vad jag ska äta för något. Ska till affären och handla massor snart som ska vara bra för min mage. =) Även läst nånstans att det finns några tabletter som heter Dida på hälsokosten, som ska vara bra för magen! Och så ska jag testa Proviva. =)

  • daniel och iris

    Hey Mariaaass!

    Jag tycker at du skal se en dietist om du inte tycker din läkare tar dig på allvar.
    Om det är celiaki, kanske kombinerad med laktos intolerans,
    kom ihåg att det inte bara är bröd produkter som har gluten, men till och med kryddor och sås etc. Vid laktosintolerans kan man ännu äta en liten mängd mjölkprodukter då laktos halten varierar mycket. Hårdost har tx mindre laktos.

    Du måste kanske ta en gastropi (dom tittar i din mage) och detta kan en gastroenterelog utföra. Dietister på sjukhus jobbar ofta i team med dom och kan sende dig dit snabbt. Celiaki och kan inte alltid visas på blodprov. Från personlig erfaring har jag upplevd att läkare inte tar det så allvarligt när man har matsmältningsbesvär eller liknande. Som alt annat måste man se en som er specialist på det området.

    Se en dietist!Och fråga om det skulle behövs en gastropi.
    Jag tycker din tillstånd värker allvarlig!

    Et par frågor:
    - har du smärtor när du äter, el. innan du äter?
    - känner du dig 'full' väldig snabbt? (orkar typ inte äte så mycket)
    - kräkningar?
    - Illamående?
    - Sura uppstöt?
    Skriv en lista med alla symtomen!

    Kram från kostrådgivar och blivande dietist (bara 8 månader kvar nu :)!)Iris Classon

  • Mariaaass

    daniel och iris skrev 2009-07-29 12:40:23 följande:


    Hey Mariaaass!Jag tycker at du skal se en dietist om du inte tycker din läkare tar dig på allvar.Om det är celiaki, kanske kombinerad med laktos intolerans,kom ihåg att det inte bara är bröd produkter som har gluten, men till och med kryddor och sås etc. Vid laktosintolerans kan man ännu äta en liten mängd mjölkprodukter då laktos halten varierar mycket. Hårdost har tx mindre laktos.Du måste kanske ta en gastropi (dom tittar i din mage) och detta kan en gastroenterelog utföra. Dietister på sjukhus jobbar ofta i team med dom och kan sende dig dit snabbt. Celiaki och kan inte alltid visas på blodprov. Från personlig erfaring har jag upplevd att läkare inte tar det så allvarligt när man har matsmältningsbesvär eller liknande. Som alt annat måste man se en som er specialist på det området.Se en dietist!Och fråga om det skulle behövs en gastropi.Jag tycker din tillstånd värker allvarlig!Et par frågor:- har du smärtor när du äter, el. innan du äter?- känner du dig 'full' väldig snabbt? (orkar typ inte äte så mycket)- kräkningar?- Illamående?- Sura uppstöt?Skriv en lista med alla symtomen!Kram från kostrådgivar och blivande dietist (bara 8 månader kvar nu :)!)Iris Classon
    Hej och tack för ditt svar! =)

    Jag brukar inte ha ont i magen innan eller medans jag äter dock "hackar" det till i magen lite efteråt, beroende på vad jag äter, det är mer på senaste tiden jag känt det. Och så har jag även haft problem med att gå på toa (var hos doktorn för ca ett år sedan och fick nån dryck för detta - hjälpte ju någorlunda men jag måste ju ta medicinen varje gång jag får problem isåfall. (Och det tar ett tag innan den "verkar". Jag vet inte riktigt, på senare tid har jag tappat matlusten mer och mer och orkar inte äta lika mycket, annars äter jag väl som vem som helst, liksom. =) Jag har kräkts galla ett par gånger, eller det var typ två gånger i månaden, det har dock inte hänt på typ en månad. Men jag brukade må illa och ha väldigt ont i huvudet och sedan spydde jag ett par gånger.

    =( Tycker att detta är så jobbigt för jag får verkligen inte tag i nån dietist att prata med (tydligen har den i mitt län ej tid förrän i september..ååh!) och skolan börjar om tre veckor och jag vill inte komma i min stora mage igen så jag vill verkligen veta vad jag borde äta så min mage kanske hinner bli normal tills dess. :/ För jag mår verkligen dåligt varje gång jag ser min mage eller ens känner på den, den är hård som en ballong.

    Tydligen borde jag ju hålla mig borta ifrån bönor, linser, vissa grönsaker osv för att magen ska må bättre men problemet är att jag är vegetarian och då blir det ju verkligen jättesvårt!! Jag kan inte ens äta ägg, åt ett kokt ägg häromdagen och fick jätteont i magen direkt efter. :( Åh vet inte vad jag ska göra! Vill inte se min mage igen. :(

    MVH
  • mns

    Hej igen, som jag skrivit tidigare så har jag haft problem med min mage i 1.5 år, värken är så jobbig att jag har svårt att jobba och den ständiga svullnaden gör att man inte vill visa sig ute.

    Har nu varit i Grekland en vecka och det var första veckan på 1.5 år utan värk! När jag kom hem blev det direkt likadant... Funderar på om det kan vara något i mjölken (ej laktos) som jag är känslig mot då jag inte druckit/ätit något med mjölk i (iallafall inte komjölk).

    Pratade med min (måttligt intresserade) läkare om detta och det slutade med att jag ska utesluta mjölk helt under 2 veckor för att se om det blir bättre, dvs ingen mjölk, yoghurt, smör, ost m.m.

    Har provat detta under några dagar och det känns faktiskt redan bättre, har inte haft någon värk på 2 dagar, dock är magen fortfarande svullen men det känns inte som om den ska sprängas längre. Är det mjölken som är problemet (ex. mjölksocker, mjölkprotein) så försvinner förmodligen svullnaden så småningom också, den har ju ändå varit irriterad/inflammerad i 1.5 år...

    Jag hoppas verkligen detta är problemet men det är svårt med helt mjölkfria produkter, mycket innehåller om inte ren mjölk eller grädde, så är det skummjölkspulver eller nåt annat. Jag testade att utesluta laktos (på läkares inrådan) för ett år sedan i ca 6 veckor men utan något resultat.

    Läkaren sa också att det bästa är att prova själv att utesluta mjölken då de prover man kan ta inte är så tillförlitliga.
    Jag vet inte om detta kan vara ditt problem, det kan ju vara så mycket i magen...

    Jag hoppas verkligen att du får bukt med dina problem, jag vet hur knäckande det är när man går till en läkare och mest känner sig i vägen, man upptar deras tid med lite "magproblem" och sedan får man vänta 3 månader på att göra en undersökning som man hoppas ska tala om vad det är för fel på en men enligt undersökningen är man helt frisk. Och då ska man samla kraft till att träffa sin helt oförstående läkare igen...

    Stå på dig och lycka till!
    Kram

  • JustMeAndMyLove

    Magen sväller vid svält, jag är väldigt liten, lätt och har i perioder svart att ta av medecinska skäl. Äter jag väldigt lite några dagar så ser jag gravid ut sen!

    Jag kämpar med att gå upp i vikt. Har psykiska problem, mår väldigt dåligt ofta, är svag trött irriterad etc. etc. Det som hjälpte mig var träning. Stenhård fysisk träning, bara muskler, inge kondition. Kroppen började själv vilja ha mat och jag kunde börja äta mer än förr utan att må illa och kräkas. Så det är ett tips :)

    När det gäller sjukdommar som får magen att svälla kan jag bara önska dig lycka till och hoppas att du får ett bättre bemötande än jag fått. Men ge inte upp! träffa nya läkare, fortsätt klaga och för oväsen, det är tyvärr det ända sättet att få hjälp idag.

    Litet tips till, ät mindre fiber, råg, mörka bröd ett tag och se om du får bukt med problemet. Sen finns det en "Alternativ" undersökning som heter bio-resonans. En riktigt flum flum undersökning där de påstår sig kunna mäta vilka ämnen din kropp är känslig för och vilka ämnen du bör undvika. Jag tyckte det ar det löjligaste jag gjort MEN de träffade rätt på allt. Jag tog bort råg och laktos i 3 år, och fick buk med otroligt många problem. Funderar på att göra undersökningen igen :)

    Lycka till!

  • Babajaga

    TS: Du kanske är allergisk mot mjölkprotein och inte laktos (mjölksocker)?

  • Flygande taxen

    En liten grej ang. mjölk.

    Såg att någon hade varit problemfri då de var på semster någon annastans, men så fort de kom hem började problemen igen.

    Här i Finland, och antagligen också i Sverige, så pastöriseras den vanliga mjölken som säljs i affären. Om ajg fatta det rätt så funkar det så att mjölken värms upp till en hög temperatur under en väldigt kort tid. Detta gör att den håller längre, men också att mjölken blir annorlunda, rent kemiskt sett, tror jag.

    Tror att det var så att nån beståndsdel i mjölken (mjöksockret, laktosen, kanske?) bryts ner något under uppvärmningen. Om den får avra som den är kommer dessa beståndsdelar att bara åka rätt igenom oss, men då de brutits ner lite så har kroppen svårare att ta hand om dom och om man är känslig så får man problem med magen. Det är inte riktigt det samma som att man är laktosintolerant, tror jag, men man har ändå problem av mjölken och andra pastöriserade mjölkprodukter.

    Men, EKO-mjölk pastöriseras inte. Så många som har s.k. "mjölkmage" kan lungt äta och dricka ekologiska mjölkprodukter.

    Kanske det var orsaken till att någon kunde dricka mjölk i Grekland, men ej hemma, och att man har symptom på laktosintolerans även fast man bevisligen inte har det?
    Kan ju hursomhelst vara värt att testa på eko-produkterna!?

  • JustMeAndMyLove

    Stämmer bra på mig med, jag kunde dricka hur mycket mjölk som helst i Rumänien, men inte här hemma.
    Dock funkar inte eko-mjölk :/ Vilket är synd för laktosfri mjölk är så himla dyr..

    Flygande taxen skrev 2009-08-18 13:57:08 följande:


    En liten grej ang. mjölk.Såg att någon hade varit problemfri då de var på semster någon annastans, men så fort de kom hem började problemen igen.Här i Finland, och antagligen också i Sverige, så pastöriseras den vanliga mjölken som säljs i affären. Om ajg fatta det rätt så funkar det så att mjölken värms upp till en hög temperatur under en väldigt kort tid. Detta gör att den håller längre, men också att mjölken blir annorlunda, rent kemiskt sett, tror jag.Tror att det var så att nån beståndsdel i mjölken (mjöksockret, laktosen, kanske?) bryts ner något under uppvärmningen. Om den får avra som den är kommer dessa beståndsdelar att bara åka rätt igenom oss, men då de brutits ner lite så har kroppen svårare att ta hand om dom och om man är känslig så får man problem med magen. Det är inte riktigt det samma som att man är laktosintolerant, tror jag, men man har ändå problem av mjölken och andra pastöriserade mjölkprodukter.Men, EKO-mjölk pastöriseras inte. Så många som har s.k. "mjölkmage" kan lungt äta och dricka ekologiska mjölkprodukter.Kanske det var orsaken till att någon kunde dricka mjölk i Grekland, men ej hemma, och att man har symptom på laktosintolerans även fast man bevisligen inte har det?Kan ju hursomhelst vara värt att testa på eko-produkterna!?
  • annanilsson78

    Eko mjölken fungerar nog inte för dig eftersom den innehåller laktos...

    Min son som är komjölksprotein allergiker och han kan INTE dricka någon form av mjölk som kommer ifrån en ko, fast det är ju å andra sidan inte samma sak som att vara känslig för laktos.

    Hoppas ts får svar och hjälp med sina besvär! Kan inte vara lätt att inte kunna äta!


    JustMeAndMyLove skrev 2009-08-18 15:46:50 följande:
    Stämmer bra på mig med, jag kunde dricka hur mycket mjölk som helst i Rumänien, men inte här hemma.Dock funkar inte eko-mjölk :/ Vilket är synd för laktosfri mjölk är så himla dyr..Flygande taxen skrev 2009-08-18 13:57:08 följande:
  • Flygande taxen
    JustMeAndMyLove skrev 2009-08-18 15:46:50 följande:
    Stämmer bra på mig med, jag kunde dricka hur mycket mjölk som helst i Rumänien, men inte här hemma.Dock funkar inte eko-mjölk :/ Vilket är synd för laktosfri mjölk är så himla dyr..
    Kanske svensk eko-mjök pastöriseras, till skillnad från finländsk?
    Hursomhelst så finns det här i Finland också nåt sånt som kallas för "nattmjölk". Tror att dom mjölkar korna på natten och då har väl mjölken en annan sammansättning på nåt sätt. Den mjölken brukar inte heller pastöriseras.
  • Imma

    Bra att du känner att du äntligen få hjälp från din läkare! Jag har också haft stora problem med magen i omgångar och har öven opererat bort gallblåsan pga gallsten som ledde till inflammerad gallblåsa (en hemskt smärtsam historia f.ö. )

    IBS tror jag inte är någonting som man kan testa med blodprov, utan det är en slags samlingsdiagnos när det inte går att hitta andra orsaker till problemen med magen. Jag har också gått igenom hela paketet med undersökningar, men utan att hitta något direkt fel. Dock är jag extra känslig för fet mat, eftersom jag inte kan producera lika mycket galla som personer med sina gallblåsor kvar. Det är visst enzymerna i gallan som spjälkar fettet i maten.

    Det jag vill komma fram till är att det inte alltid går att få en diagnos trots att man såklart gärna vill ha en. För min del har det helt enkelt varit att ta den långa vägen och testa mig fram till en kost som fungerar för mig. Riktigt fet mat utan några fibrer till (tänk fish and chips) är hopplöst. Jag blir dålig direkt.

    TS, jag hoppas att du hittar en kost som fungerar för dig. Det är hemskt att ha magproblem, eftersom man oroar sig för situationer som ska vara roliga (resor, fester osv.) och det är urtrist!

  • JustMeAndMyLove

    IBS tar lång tid att diagnostiserae tyvärr, just för att det inte går att se genom blodprov eller andra prover.
    Men man ska trycka på att få en utredning eftersom många symptom som IBS ger kan vara symptom på alvarligare (men mycket ovanligare) fel.
    Det är dock inga roliga undersökningar :/ Finns bra information om dem på sjukvårdsupplysningens hemsida har jag för mig!

    Om ingen skrivit det tidigare så skulle jag vilja tippsa om att be om en remiss till en dietist. Min sambo har fått komma till en och hon har hjälpt henne mycket! Men det är ju samma med dietister som med alla yrkesgrupper, finns de som är helt insnöade på "den ända rätta dieten" och som inte ser till varje individs behov, men har man tur kan man ju hamna hos en riktigt bra person :)

    En annan sak som har varit A och O för mig när det gäller min mage som jag haft problem med sen barnsben är vila, sömn och meditation. Jag har inte gått några kurser eller yoga eller nått men jag tar stunder då jag bara sitter och slappnar av, skjuter bort alla tankar och koncentrerar mig på här och nu. Det hjälper mot stress som oftast är orsaken till magproblem! :)

  • MW 090829

    Nu har jag inte läst hela tråden men lider med dig. Jag har typ samma problme med mig mage...

  • Mariaaass

    Hej och tack för alla svar! Jag har skaffat dida och åt det ungefär i en vecka, men nu har jag flyttat osv så det är svårt att äta dom regelbundet, men jag ska börja göra det fr.o.m nästa vecka har jag bestämt mig för.

    I vilket fall som helst, i förrgår fick jag enbart i mig frukost eftersom jag var så stresssad under dagen, och morgonen därpå (igår) var min mage normalplatt! Så jag tror minsann min mage har svårt att bryta ner maten eller något. Jag har ätit laktosfritt nästan helt i flera veckor och det känns lite bättre men har ej gjort någon förändring på just det att min mage är uppsvälld tyvärr.

    Den där candida svampen eller vad den heter låter som det jag har. för min mage blir ju uppsvälld av minsta lilla jag ätit. Och har jag inte ätit på flera timmar blir min mage mindre, elr om jag alternativt bara äter ngt litet, t.ex nån ruta choklad emellan.
    Kanske är det t.ex stora mängder min mage inte klarar heller. för förut när jag levde på osötad hallonkräm och en riskaka hade jag ju inte problem med just min uppsvälldhet, kanske för att det var så små mängder.

    eller jag vet inte för jag blir helt förvirrad. men nu vet jag iaf att om jag vill använda linne en dag så får jag inte äta nått dagen innan och under den dagen, möjligtvis ngt pyttelitet för att magen ej ska bli uppsvälld. jag vill ju kunna använda kläder som andra kan utan att min mage ska bli stor och hård! förresten är det inte bara just magen som sväller upp utan även mina lovehandles blir jättebreda så jag inte får på mig jeansen.

    det var nån som skrev att jag ska snacka med en dietist och ja jag ska försöka få tag i en!

  • Mariaaass

    Måste berätta en sak bara.

    Igår åt jag:
    Frukost - ett glas laktosfri yogurt (valio)
    lunch/middag - ris + sallad (äcklig skolmat)
    kvällsmål - ½mörk choklad

    okej, jag vet, det där var nästan ingenting, men det var mest för att jag skulle se om min mage skulle vara plattare idag när jag vaknade (för att jag åt mindre, så min (jag-vet-inte-om-den-verkligen-existerar-men-jag-gissar-på-det) candida-svamp inte kunde göra så att magen sväller upp.

    Och sagt och gjort, idag när jag vaknade var min mage inte lika uppsvälld, men fortfarande större än "vad jag ska ha".
    jag var dock så hungrig och tänkte att jag skulle testa att äta lite yogurt eftersom jag kmr röra på mig mycket idag och därför måste jag ha energi! därför tog jag en skål med valio's laktosfria yogurt.

    direkt när jag åt den kände jag värken i magen och hur den svällde upp, när jag var klar kollade jag mig i spegeln i underkläder igen och den var uppsvälld igen, som igår!! jättestor och verkligen utstickande. nu tänker jag dock att jag kan käka 2 ägg, nu när jag ändå redan ätit och min mage blivit uppsvälld igen.

    jag vet att tills ett tillfälle då jag måste visa magen, t.ex åka och bada, så får jag inte äta nånting knappt i tre-fyra dagar innan (och absolut inte samma dag!) alltså, jag får äta lite frukost, nån frukt kanske. det är ju enda valet jag har , min mage sväller upp av allt jag äter ?

    yogurten var ju laktosfri, detta är ingrediensernA; högpastöriserad skummjölk, bärberedning (socker, jordgubbar, smultron, förtjockningsmedel), aromer, konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, yogurtkultur och gelatin.

    ååh, detta är så sjukt jobbigt! =(

  • Majsan S

    Jag har IBS.

    Bästa tipsen är att äta ofta och små portioner. Inte äta för mycket fibrer eller stark mat.

    Men det som har hjälpt mig mest är ett bulkmedel Inolaxol blir som en gel när man sväljer med vatten. det hjälper till att få maten att gå sakta genom tarmarna så maten inte stoppar upp funkar bra för de flesta kassa magar. Har nu varit bra i nästan ett år

Svar på tråden Stora problem med magen, svälta mig?