• Strind­lund
    Äldre 8 May 23:49
    2233 visningar
    5 svar
    5
    2233

    LCHF - För Nybörjare

    Denna tråd är framför allt till för min egen del, men även för alla andra nyfikna människor som snappat upp något om LCHF-dieten och blivit intresserade.

    Google är internetanvändarens bäste vän, och söker man på "LCHF" så resulterar det i flertalet träffar. Det finns väl dock inget som är trevligare än att diskutera tillsammans med likasinnade? Såg en tråd, som är stängd för svar, och som är hiskeligt lång. Detta orkar jag inte att gå igenom, startar därför min egen frågetråd.

    Läser GI-Noll! av Sten Sture Skaldeman men har lite andra basic frågor till vana utövare av dieten. Framför allt är jag intresserad över andras framgångshistorier men också av lite annat!

    * Är det så avancerat som det känns att äta rätt?
    * Äter tills man är mätt?
    * Hur vet jag att det blir rätt, om jag inte väger maten?
    * Blir/kan mitt "stoppa-något-i-munnen"-begär mindre av dieten?
    * Hur påverkas sockersuget?
    * Övrigt?
    * Kan man äta för mycket av något och vad skall man i så fall passa sig för?

    Shoot, jag är trött och behöver enkla svar. Finns säkert andra där ute som är minst lika intresserad. Vi kanske kan hjälpa varandra? :)

  • Svar på tråden LCHF - För Nybörjare
  • vilja7­6
    Äldre 9 May 09:45
    #1

    Hej! Jag har ätit enligt LCHF i drygt ett år. Inte för att gå ner i vikt men för att må bättre och få känna mig mätt. Är gammal viktväktare som gått ner mycket med hjälp av dom men på köpet blev jag sockerberoende och åt frukt som en galning (säker 10 om dan). Började läsa lite om denna medtod och fastnade direkt.

    * Är det så avancerat som det känns att äta rätt?
    Förstår inte riktigt frågan, det är ju den enklaste metoden som finns, man behöver ju nästa inte alls tänka. Låt bli potatis/rotfrukter, ris/pasta/nudlar/bröd och frukt (förenklat) och käka kött, fett och feta mejeriprodukter ist. För en nybörkare tycker jag att det räcker med detta. Jag som kört så länge äter bara vissa grönsaker tex etc...

    * Äter tills man är mätt?
    Ja det är klart man gör, eftersom man äter mer fett så blir man mycket mättare än om man äter enligt en kalorisnål diet. Ist för berg med sallad som egentligen inte mättar ät mer fett ist så ska du se att du håller dig mätt längre.

    * Hur vet jag att det blir rätt, om jag inte väger maten?
    Att väga maten hör hemma i kaloridieter, så det ska man absolut inte göra här. Vikten har inget med det hela att göra.

    * Blir/kan mitt "stoppa-något-i-munnen"-begär mindre av dieten?
    Fettet och avsaknaden av socker (kolhydrater) gör att du inte behöver stoppa ngt i munnen.

    * Hur påverkas sockersuget?
    Se ovan. Det är dock mycket viktigt att du utesluter socker helt för att metoden ska få full effekt och du blir av med ditt sockerberoende.

    * Övrigt?
    För mig som alltid räknat kalorier och aldrig ätit god ostar osv är detta en befrielse, jag älskar detta sätt att äta helt enkelt!

    * Kan man äta för mycket av något och vad skall man i så fall passa sig för?
    Man kan alltid äta för mycket, vill du gå ner i vikt så ska du inte äta en massa nötter eftersom det trots allt innehåller förhållandevis mycket kolhydrater. Superstora portioner är självklart oxå en fälla, ät lagomt stora portioner och öka hellre på fettmängden.

    lycka till

    kolhydrater.ifokus.se/

  • gotlan­dsulri­ka
    Äldre 11 May 10:41
    #2

    Jag är en sån som kan gå upp fem kilo över julen men aldrig gå ner det igen. Har ätit nyttigt i många år, men kilona smyger sig ändå på. Har problem med blodsockret, blir lätt irriterad då jag är hungrig och behöver äta något var tredje timma och det räcker inte med ett äpple. Genom åren har jag provat det mesta men det slutar alltid med veckor av lidande då jag går hungrig hela tiden.

    Började med LCHF på sensommaren förra året och plötsligt föll allt på plats. Blodsockret var stabilt, sockersuget försvann, jag var mätt och jag gick ner i vikt. Sju kilo gick jag ner under hösten. Sen fick jag problem med den feta maten genom att jag började må illa av bara tanken på feta såser så då tog jag ett uppehåll några månader. Har börjat igen nu för att få bort de sista fem kilona och på en vecka har jag redan gått ner två kilo.

    Jag äter lite avocado, räkor och majonäs till frukost. Till lunch blir det kött eller fisk med grönsaker och en god sås. Likadant på kvällen samt ett ägg innan sänggående. Är mätt hela dagen, och alla mellanmål som jag förut var tvungen att äta är numer ett minne blott.

    Lycka till!

  • hamåsa
    Äldre 14 May 20:53
    #3

    Jag hänger på här. Lchf är helt rätt för mig också. Jag har inget motstånd mot kolhydrater och det resulterar i att äter jag över minimum (enbart ovanjordgrönsaker och ibland tomat och morot) så KRÄVER min kropp att jag äter. Det finns inget stopp. Totalt beroende. Jag har länge sagt att det var lätt att sluta röka för det är bara att inte göra det. Men att sluta äta är inte möjligt. Tills nu. Herrejisses så bra jag mår av att inte äta kolhydrater. Jag har alltid haft en oro i kroppen, som en vibration under huden som gjort att jag inte kan vara stilla. Om jag suttit i soffan så har jag behövt flytta mig lite hela tiden, ändra foten, flytta benet, röra på armen. Det är inte så att jag inte kan sitta i soffan utan måste vara uppe och igång. Nej nej nej.

    Nu har min vibration försvunnit. Och med den de enorma humörsvängningarna som ibland gjorde att jag önskade att den äldre damen skulle gå ut på gatan så jag kunde köra över henne med min cykel. Men nu? Harmoni och kärlek nästan jämt!

    Och jag tycker inte det är så svårt. Jag har haft dippar, men det hade jag efter att jag slutade röka också.

    Jag hänger ofta på kolhydrater.ifokus.se
    Pseud hennessommar

  • hamåsa
    Äldre 14 May 20:55
    #4

    Jo och det jag skulle komma fram till är att jag lärde mig så mycket av att läsa Vanliga frågor och svar på kolhydrater.ifokus. Där finns det mesta så gå in och kolla där. Och glöm allt om att vara hungrig och äta fettsnålt. Det är inte meningen. =)

    Och sedan i måndags har jag gått ner 1.9kg!

  • vilja7­6
    Äldre 15 May 18:12
    #5

    Haha, det kunde lika väl ha varit jag som skrev det där inlägget


    hamåsa skrev 2009-05-14 20:53:13 följande:
    Jag hänger på här. Lchf är helt rätt för mig också. Jag har inget motstånd mot kolhydrater och det resulterar i att äter jag över minimum (enbart ovanjordgrönsaker och ibland tomat och morot) så KRÄVER min kropp att jag äter. Det finns inget stopp. Totalt beroende. Jag har länge sagt att det var lätt att sluta röka för det är bara att inte göra det. Men att sluta äta är inte möjligt. Tills nu. Herrejisses så bra jag mår av att inte äta kolhydrater. Jag har alltid haft en oro i kroppen, som en vibration under huden som gjort att jag inte kan vara stilla. Om jag suttit i soffan så har jag behövt flytta mig lite hela tiden, ändra foten, flytta benet, röra på armen. Det är inte så att jag inte kan sitta i soffan utan måste vara uppe och igång. Nej nej nej. Nu har min vibration försvunnit. Och med den de enorma humörsvängningarna som ibland gjorde att jag önskade att den äldre damen skulle gå ut på gatan så jag kunde köra över henne med min cykel. Men nu? Harmoni och kärlek nästan jämt! Och jag tycker inte det är så svårt. Jag har haft dippar, men det hade jag efter att jag slutade röka också. Jag hänger ofta på kolhydrater.ifokus.sePseud hennessommar
Svar på tråden LCHF - För Nybörjare