23 september,
underbart!! Visst är det härligt att se lite resultat, speciellt eftersom det sporrar en att fortsätta. Allt du förlorat i vikt är ju kanske inte fett, men en del är det helt klart :)!! Och det viktigaste just nu för dig är ju trots allt att förlora "omfång", trots att det till viss del även sker på bekostnad av muskler etc.
Att du var bortbjuden härromdagen och kanske åt lite mer den kvällen är ju inga problem. Det är det stora hela som räknas, alltså total mängd energi sett till det du totalt sett gör av med. Eftersom du dessa dagar ätit betydligt mindre än du tidigare gjort så spelar ju några få hundratals kcal extra en kväll inte så stor roll. Summa summarum under den dagen är troligtvis mindre än du tidigare åt ändå. Betänk dessutom att du på en vecka kanske ätit flera flera TUSEN kcal mindre än tidigare. I det hela sammantaget så duktigt jobbat!! Fortsätt så, och ät gärna mat du tycker om.
Om du känt att "du är vad du äter"-recepten itne funkat så kanske det är för att det är MÄNGDEN mat snarare än RECEPTET som inte varit helt ok. Sedan skall man komma ihåg att även om Anna Skipper hjälper många att gå ner i vikt är hon inte utbildad dietist, näringsfysiolog, kostrådgivare etc. (ungefär som Ola Lauritsen och Ulrika Davidsson). Så köp inte "allt" hon säger ;), även om mycket är bra!! Ang. spinningen och bodypumpen är det viktigt att veta VAD man skall äta innan dessa träningspass, för att förbränningen skall bli så optimal som möjligt och att man inte bara skall förbränna "det man just åt". Paulúns böcker kan förklara detta ytterligare, annars är "lite långsam kolhydrat + lite protein 1,5-2h innan" en bra måttstock.
Håller med dig om att viktväktarna kan bli en väldig "pointshets". Det är absolut inte värt det att få en sådan strikt fixering kring maten. Pointsräkning är ju eg. kaloriräkning, bara det att man gjort om det till points. Själv tycker jag att det är mycket hälsosammare att fokusera på andra saker än mat hela tiden. Att ha ett hum om vad man skall äta och när, men att det mer blir till en klackspark att "jaha, nu är jag hungrig, ahh, får väl köpa lite mellanmål, ahh, keso ger mättnad till ett bra näringsvärde" än att tänka MATMATMAT hela tiden. Om man istället fokuserar på allt det andra man har i livet, den man EGENTLIGEN lever för, det är då man är rätt ute. Samtidigt är det bra att ha kunskap om vad man skall äta/laga till på de tidpunkter som kroppen behöver mat på, då blir det inte att hela livet kretsar kring en pointshets.
För mig är nyckeln att veta VARFÖR man äter viss mat och ha ett ungefärligt hum om vilka mängder man behöver vid vilken tidpunkt. Då kan man ju själv laborera med vad man vill äta och ingenting blir "förbjudet" eftersom man kan äta allt i små mängder. Det som är det riktigt väsentliga är det man äter "hela tiden, varje dag", som finns som en slags autopilot i huvudet i form av vanor. Det är ju DET som avgör hur kroppen mår, itne de små avstickarna i form av mjukglass på stan nån gång - och ja, det ryms också i "kaloribudgeten" om man någon enstaka gång tar det istället för något annat man skulle ätit då ;).
När den här perioden är över rekommenderar jag dig att öka ditt intag till ca 1500 kcal per dag om du vill fortsätta gå ner i vikt, men på ett mer hälsosamt sätt. Och läs lite Fredrik Paulún eller annan lättsmält näringslära så att du vet att du får i dig det kroppen behöver och vid vilka tidpunkter.
Är det beteendet man vill fokusera på rekommenderar jag istället Dr Phils bok om hans "7 stegsmetod" där de 7 stegen inkluiderar en bra kosthållning men framförallt att inte känna skuldkänslor + och en massa andra saker i vårt undermedvetna som kan försvåra ett normalt förhållande till mat (t.ex. "pointshets). Han tar bl.a. upp att den yttre pressen på att "vara smal, att gå ner i vikt till den och den festen, att vara i form till jobbintervjun" etc. Det viktiga i det här fallet är att veta att man BEHÖVER inte göra någonting!! Man MÅSTE inte gå ner i vikt. Och bli av med dessa känslor av krav... Först då kan man känna sig "fri" och det är dessa saker han jobbar med/tar upp i boken. Ett litet lästips för sena höstdagar bara!