• Tulip

    Cream of tartar

    Sitter med min amerikanska kokbok och försöker översätta ett recept, men jag har fastnat vid "cream of tartar". Vad är det för något?

  • Svar på tråden Cream of tartar
  • Peppar

    Det är vinsten! Inte lätt att hitta i svenska affärer, men finns bl a på Gray's och på den engelska affären i Söderhallarna.

    Man kan ersätta det någorlunda bra med bakpulver, här är en länk om det (baking soda är bikarbonat):

    whatscookingamerica.net/Q-A/CreamTartar.htm

  • Tulip

    Peppar: tack för länken. Men i mitt recept står det inget om baking soda... Hmm, jag hoppas någon annan har tips också, annars får jag väl prova mig fram till vad som blir bra. (Det är tur att jag tycker om att vara i köket! )

  • Peppar

    Hur det används och om det förekommer tillsammans med bikarbonat verkar variera - det verkar användas ensamt när man gör marängaktiga grejer. Vad är det för recept du översätter?

    Lycka till, hur som helst

  • Tulip

    Det är just ett "maräng-täcke" som ska innehålla cream of tartar. Jag testar...

  • blivande fru J

    vinsten

    vinsten, cre´mor ta´rtari, kaliumvätetartrat, KOOCCH(OH)CH(OH)COOH, det sura kaliumsaltet av den högervridande, naturligt förekommande vinsyran. Vinsten är svårlöslig i vatten och olöslig i alkohol. Den fälls ofta ut som vita, hårda kristaller i framför allt vita kvalitetsviner. Vinsten används, förutom till vinsyraframställning, bl.a. som syra i bakpulver, i silverrengöringsmedel och som betmedel vid färgning.

    Ämnesklassning: Färger, lacker etc.: allmänt, Naturprodukter: allmänt, Tvättmedel, rengöringsmedel, Livsmedel, Drycker

    2005-03-30 Källa Nationalencyklopedin
    ne.se/jsp/search/article.jsp

  • pärlsocka

    Var sjutton kan man köpa vinsten?
    Finns det överhuvudtaget i svenska mataffärer? Var inne på Grays men där kostade en burk på 35 gram 45 kronor!
    Kan det finnas på apotek eller hälsokost?

  • Peppar

    Ingen aning om det finns på Apotek, kan ju vara värt att fråga. Annars finns det som sagt i den där engelska affären i Söderhallarna i Stockholm, där var det betydligt billigare än på Gray's så nästa gång ska jag köpa där istället

  • juli 2005

    *asgarvar* Jag har följt tråden då jag ofta läser amerikanska/engelska recept och har hela tiden läst vinsten...as in winnings... Snacka om att det tog lång tid innan poletten trillade ner... Eller så kan jag inte ha läst så noga...

  • Liten med Mindre

    Vinsten borde finnas i större livsmedelsaffärer. Bland påsar med kryddor. Jag tror även att det används vid viss konservering.

    Annars - om det gäller maräng, skippa vinsten. Jag tror att marängen håller hyfsat ändå.

  • deselby

    Men jag har något minne av att cream of tartar var just kräm, en slags vit krämaktig sak på burk, och inte pulver? Det kanske innehåller annat än bara vinsten?

  • Liten med Mindre

    Det kan visst ha varit vinsyra jag tänkte på, som används vid konservering. Fast ibland kan tydligen vinsten = vinsyra enligt nedan.

    "Vinsyra finns i många frukter, både fritt och i form av vinsyrade salter (tartrater) av kalium och kalcium, särskilt rikligt i form av vinsten i vindruvor, därav namnet. Det framställs också ur vinsten som bildas som bottensats i vin och är biprodukt vid vinframställning. Olika framställningssätt ger olika typer:
    1) d-vinsyra: Naturlig eller syntetisk.
    2) l-vinsyra. Naturlig form.
    3) dl-vinsyra. Syntetiskt framställd genom en blandning av d- och l-formerna.
    (www.shenet.se/ravaror/vinsyra.html)

    Alltså både ja och nej; vinsten är vinsyra men vinsyra kan vara en syntetisk kemikalie."

  • Peppar

    Stor&Liten
    Ja, det är vinsyra som brukar finnas vid kryddorna, tyvärr...

    deselby
    Den cream of tartar jag köpte på Gray's var pulver i alla fall

    Kolla, hittade det på en webbshop också:
    www.giboden.se/gi/produkter.asp&prodid=172

Svar på tråden Cream of tartar