Våningstårta?
Bröllops tårta Jordgubbs- och vitchokladmoussetårta (12 bitar)
1 skiva färdigköpt tårtbotten
Vit chokladmousse
250 g vit choklad + 1 msk smör
4 gulor från stora ägg
5 dl vispgrädde
Jordgubbsmousse
600 g färska eller frysta jordgubbar (6 dl passerade bär) + 6 msk citronsaft
9 gelatinblad + 1½ dl vatten
2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
Dekor
Färska jordgubbar
1. Använd en non-stick form 24 cm diameter med löstagbar kant. Skär tårtbotten ½ cm mindre än formen så att moussen kan rinna ner runt om. Lägg tårtbotten i formen.
Vit chokladmousse
2. Smält choklad och smör över vattenbad. Ta av värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden och blanda först lite med chokladen och sedan resten.
3. Häll chokladmoussen i formen och skaka så att den rinner ner runt bottnen.
Frys 30-60 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmousse
4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp 1½ dl vatten med sockret, dra av värmen. Ta upp och smält gelatinbladen i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.
5. Vispa grädden och vaniljsockret och blanda snabbt ner den svala jordgubbspurén med luftiga tag med en slickepott.
6. Häll moussen i formen och skaka så att den fördelas jämnt. Ställ tårtan i kylen i 4 timmar eller frys den helt eller delvis.
Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen och kyl tårtan 3-4 timmar eller frys den helt eller delvis.
6. Lossa tårtan från formen och lägg upp den. Är tårtan fryst, tina i kyl ca 3 timmar.
Dekorera tårtan med jordgubbar.
Receptet kommer från tidningen "Gott och Grönt"