• josali

    Våningstårta?

    Min syster har lovat baka en våningstårta till oss. Är det någon som har recept på en sådan för ca 60 pers?

  • Svar på tråden Våningstårta?
  • AnnLee

    Jag har ett recept på en bröllopstårta för 70 personer. Har dock ingen erfarenhet själv av hur den blir. Behöver du bara receptet för tårtbotten eller hela tårtan?

  • AnnLee

    Det här är en gräddtårta, alltså ingen princesstårta. Jag har inte provat och göra den men hade detta recept hemma.

    5-vånings bröllopstårta

    Sammanlagt behöver du 25 ägg till tårtbotten. Översta våningen 2 ägg, sedan ,3, 4, 6 och till nedersta våningen 10 ägg. När du gör smeten kan du göra tre stycken 5-äggs smetar och en 10-äggs.

    Tårtbotten Obs! Denna är endast för 5 ägg.
    5 ägg
    2,5dl socker
    1,75dl vetemjöl
    0,75dl potatismjöl
    1tsk bakpulver

    Fyllning för hela tårtan:
    4 burkar konserverade aprikoser (a 425g)
    Citronkvarg-
    3 citroner
    3dl socker
    3 ägg
    6dl vatten
    4 msk potatismjöl
    3dl kesella

    Garnering:
    Mjuk chokladkola -
    7,5dl vispgrädde
    3,5dl socker
    2,5dl sirap
    150g blockchoklad

    Grädde att spritsa på tårtan -
    1,5liter vispgrädde
    6tsk vaniljsocker
    4 gelatinblad

    Vispa ägg och socker. Tillsätt de torra ingredienserna. Häll smeten i formarna och grädda 190 grader 20-60 minuter beroende på tårtans storlek.

    Gör fyllningen. Tvätta citronerna väl i varmt vatten. Riv skalet från två citroner och pressa saften ur alla tre. Blanda samtliga ingredienser för citronkvargen i en kastrull, förutom kesellan. Värm blandningen och rör om hela tiden tills den tjocknar. Låt svalna. Blanda i krämen i kesellan försiktigt och rör om hela tiden.
    Låt aprikoserna rinna av och mosa dem.

    Dela tårtbottnarna och på varje tårtbotten läggs citronkvargen på nedersta och aprikoserna på andra.

    Gör chokladkolan. Blanda grädde, socker och sirap. Låt blandningen koka. Blanda i chokladen. Låt kolan koka i cirka en timma tills blandningen är trögflytande. Du kbehöver ej röra om hela tiden, men se till så att den ej kokar över. Häll över kolan över tårtbottnarna medan den fortfarande är varm. Börja i tårtans mitt och häll kolan jämn över tårtan.

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Lös upp de i lite kokande vatten och låt svalna. Vispa grädden och tillsätt vaniljsockret och gelatinlösningen. Spritsa grädden runt tårtan. Dekorera tårtan med rostade mandelspån.

  • josali

    Puff puff...
    Snälla! Recept, eller kanske tips på sidor med bröllopstårtsrecept...?

  • LenaLi

    Bröllops tårta Jordgubbs- och vitchokladmoussetårta (12 bitar)
    1 skiva färdigköpt tårtbotten
    Vit chokladmousse
    250 g vit choklad + 1 msk smör
    4 gulor från stora ägg
    5 dl vispgrädde
    Jordgubbsmousse
    600 g färska eller frysta jordgubbar (6 dl passerade bär) + 6 msk citronsaft
    9 gelatinblad + 1½ dl vatten
    2 dl strösocker
    6 dl vispgrädde
    Dekor
    Färska jordgubbar
    1. Använd en non-stick form 24 cm diameter med löstagbar kant. Skär tårtbotten ½ cm mindre än formen så att moussen kan rinna ner runt om. Lägg tårtbotten i formen.

    Vit chokladmousse
    2. Smält choklad och smör över vattenbad. Ta av värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden och blanda först lite med chokladen och sedan resten.
    3. Häll chokladmoussen i formen och skaka så att den rinner ner runt bottnen.
    Frys 30-60 minuter så att moussen stelnar.
    Jordgubbsmousse
    4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp 1½ dl vatten med sockret, dra av värmen. Ta upp och smält gelatinbladen i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.
    5. Vispa grädden och vaniljsockret och blanda snabbt ner den svala jordgubbspurén med luftiga tag med en slickepott.
    6. Häll moussen i formen och skaka så att den fördelas jämnt. Ställ tårtan i kylen i 4 timmar eller frys den helt eller delvis.
    Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen och kyl tårtan 3-4 timmar eller frys den helt eller delvis.
    6. Lossa tårtan från formen och lägg upp den. Är tårtan fryst, tina i kyl ca 3 timmar.
    Dekorera tårtan med jordgubbar.
    Receptet kommer från tidningen "Gott och Grönt"

Svar på tråden Våningstårta?